hälsporre ryggskott

Hälsporre med en touch av ryggskott

av Cecilia Folkesson

Jamen kul! Den senaste veckan har jag haft ont i hälen. Hypokondrisk som jag är misstänkte jag genast hälsporre. Inte för att jag har haft det innan, men kan tänka mig att det är ungefär samma smärta och på samma ställe. Det gör svin-ont under bakre delen av hälen. Jaja, inte så farligt tänkte jag och gick omkring med en mjuk sko med tjockare uppbyggnad under hälen än jag vanligtvis har. Inte supersmidigt i halkan men jag sick-sackade mig i alla fall igenom gårdagens isfläckar med livet i behåll.

Och så imorse… Skulle lyfta upp Otis som vägrade gå till bilen själv och då small ryggen. Ryggskott tänkte undertecknad hypokondriker. (Inte för att jag någonsin haft ryggskott, men hört på andra att det ska göra extremt ont.) Kändes som revbenen gått av och mosade lungorna vid varje andetag.

Efter någon timmas sängliggande blev det dock något bättre.

 

Nu sitter jag här med eventuell hälsporre och möjligtvis ett “litet lätt” ryggskott. Detta slår mig: Är det såhär det känns att bli gammal? Har ålderns höst kommit på besök? Det är väl lika bra att ta klimakteriet på samma gång när man ändå håller på…

Vad säger ni? Någon som vet hur dessa två åkommor känns “på riktigt”?

 

Du kanske även gillar detta

11 kommentarer

Julia 1 december, 2016 - 18:26

Hälsporre har jag haft… för det första syns det på röntgen om man har det, men syns inget så kan man ändå ha en inflammation (planerar fascitiis) med typ samma symptom. Testa först att smörja med antiinflammatorisk salva i 1 vecka. Blir det inte alls bättre så kan du mycket väl ha hälsporre och då kan det ta väldigt lång tid att bli bra, 1-1,5 år. Det blir INTE bättre av att belasta, tvärtom. Saker som kan snabba på läkandet eller åtminstone dämpa smärtan är att tejpa foten, göra stärkande fotövningar (googla) och – det viktigaste – stretcha vaderna! Ju spändare vaderna är, desto ondare har du i foten. Massera gärna senan som går under foten (det är där man har inflammationen) och rulla över en taggig boll. Gör tåhävningar i trappen. Skaffa skoinlägg (behöver intr vara formgjutna, jag klarade mig utan). Stötvågsbehandling kan snabba på läkningen, jag gjorde det flera gånger och märkte effekt. Belasta så lite som möjligt – ja, i 1-1,5 år eller vad som nu krävs för att bli bättre. Glöm jogging och långa promenader för ett bra tag framöver och skaffa bekväma skor! Lycka till!

Svara
Cecilia Folkesson 1 december, 2016 - 22:02

Åh nej!!! Hoppas verkligen inte det är hälsporre då. Det lät ju inte kul. Det känns faktiskt lite bättre sen jag bytte skor, men det kan mycket väl vara inbillning… Återstår att se. Om det inte går över ska jag definitivt testa dina tips. Tusen tack!!

// Cecilia

Svara
Julia 1 december, 2016 - 18:26

Plantar fasciitis ska det stå (autocorrect).

Svara
Lindha 1 december, 2016 - 21:43

Låter som det är läge att besöka en bra sjukgymnast? Har haft hälsporre, stretcha vaderna, gör krull-övningar med tårna (knip med tårna som att du försöker plocka upp något med fötterna) Låsningen du har i ryggen kan behöva lite kärlek från en kiropraktor och specifika övningar. 😀

Svara
Cecilia Folkesson 1 december, 2016 - 22:00

Hej Linda! Bokat tid hos naprapat imorgon. Hoppas det hjälper. Ska passa på att fråga om hälen också. Tack för tips!
// CEcilia

Svara
Anna 1 december, 2016 - 21:51

Testa barfotasko. Jag har blivit av med alla mina rygg-, knä- och fotproblem sedan jag började använda platta, breda och mjuka skor till vardags.

Svara
Cecilia Folkesson 1 december, 2016 - 21:59

Jag ar det alltid när jag tränar och platta vans en storlek för stora annars. Och flip flops. Det känns väl platt? Bara nu jag har dom tjocka pga så ont i hälen. Håller med dig i att barfotaskor är grymt!!
Tack!

Svara
Matilda 3 december, 2016 - 14:03

Jag har haft hälsporre, hade mindre besvärande problem en längre period (6 mån eller mer) men plötsligt en dag kunde jag knappt gå på ena benet. Fick bekräftat hälsporre och en tejpad fot samt inte mycket andra råd, mer vänta ut det. Googlade lite och kom fram till att det går att stretcha bort. Ihärdigt stretchande gjorde det snabbt mycket bättre, kunde gå igen efter en dag och helt borta efter en vecka. Även mina tidigare långdragna problem. Du kan stretcha vaden men framförallt undersidan av foten. Flera gånger om dagen varje dag.

Svara
Cecilia Folkesson 4 december, 2016 - 23:05

Hej Matilda! Tack för tips. Min häl känns bättre, så hoppas på att det inte är en hälsporre…

Hälsningar Cecilia

Svara
Matilda 3 december, 2016 - 14:09

http://www.ryggochidrottskliniken.se/tips-rad/halsporre-1.html
Här hittade jag info, verkligt halleluja-moment för mig. Alternativ två på stretchen funkade bäst för mig.

Svara
Cecilia Folkesson 4 december, 2016 - 23:05

Tusen tack!!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More