frysta hallon

Oj vad vi blir lurade!

av Cecilia Folkesson

Sen när behöver man påpeka att saker är UTAN socker? Ta dessa hallon tex. Om man köper frysta hallon, borde man då inte förutsätta att de är osockrade?

Det är det här som är problemet i våra matbutiker. Det finns dolt socker i nästan allt. Och nu har vi kommit så långt att man skriver “osockrat” om det inte innehåller socker, istället för tvärtom.

Ett annat exempel på detta fryst klyftpotatis. Vem som köper det undrar jag ännu. Orkar man inte skära potatis själv, eller vad är grejen?

Jag kollade på en av dessa påsar en gång, påsen sa “100% svensk potatis”. Baksidan sa något helt annat; “Innehåller druvsocker”. Hur sjukt är inte det? Och företaget ljög ju faktiskt inte. Potatisen var 100% svensk. Men innehållet var inte 100% potatis. Smart.

Och där har vi anledningen till att vi köper dem. De är mycket godare än “vanlig” potatis. Just för att det inte är vanlig potatis. De innehåller tillsatt druvsocker.

 

 

Du kanske även gillar detta

14 kommentarer

Anette - From Avenue to Boulevard 8 november, 2013 - 04:52

Skrämmande minst sagt. Fast visst blir man trött när ens veckohandling tar dubbla tiden bara för att man måste läsa det finstilta på “18” burkar innan man kan (kanske) köpa en.
Tjingeling!
Anette

Svara
Cecilia Folkesson 8 november, 2013 - 14:57

Jag håller också på att läsa på allt. Min man är inte jättenöjd över att allt tar superlång tid 😉

Svara
Mia 8 november, 2013 - 07:25

Usch vad du skräms! Trodde eldorados hallon innehöll socker fast dom inte skrev ut det! Fan vad sur jag hade blivit då…haha!

Svara
Cecilia Folkesson 8 november, 2013 - 14:56

Hehe 😉

Svara
Tobbe Wilson 8 november, 2013 - 07:34

Det är som Tulips färdigstekta baon…
Vem köper det? Det tar ju inte längre tid att steka det själv.

Svara
Cecilia Folkesson 8 november, 2013 - 14:56

Haha, ja fy.

Svara
Gladan 8 november, 2013 - 10:47

Hur många gånger har jag inte gått på “innehåller inte socker” osv och tänkt mig nåt osötat – men så har de bara bytt sockret mot något sötningsmedel så det är lika illsött som vanligt. Men faktiskt så rekommenderas i husmorsböcker att bär ska frysas med socker..men jag har aldrig förstått vitsen…så utifrån det förstår jag att de skriver att det är osockrade bär…

Svara
Cecilia Folkesson 8 november, 2013 - 14:55

Samma med “inget tillsatt socker”, och så är det tillsatt sötningsmedel istället…

Svara
Gladan 9 november, 2013 - 13:09

Så här står det i “Vår kokbok” från 2001: “Mjuka, ömtåliga bär, t ex jordgubbar, månadssmultron, hallon, bör frysas med socker. Sockret skyddar bären mot oxidation, dvs bidrar till att de inte förlorar i färg, arom, konsistens och vitaminvärde.” Jag kan inte förstå hur en stabil molekyl som socker ska kunna fungera som en antioxidant…..men jag är inte kemist. Och den egna erfarenheten är definitivt att det går exakt lika bra utan….men som sagt, jag förstår varför det skrivs ut på påsen och tack att dom på Eldorado har fattat att det går utan socker!

Svara
Tobias 8 november, 2013 - 21:55

Sockret verkar konserverande, det påstås också att smaken ska bevaras bättre. Det där med smaken vet jag inte, det kan ju bara vara så att det smakar godare med socker

Svara
Per Nissilä 8 november, 2013 - 12:32

Jag tror att livsmedelsindustrin helt enkelt producerar det som säljer. Det folk vill ha. Och det folk vill ha är nog bekvämlighet och smak. Inte näring. Därför är det så viktigt att folk blir mer medvetna och kräver riktig mat, oförändrad mat.
Du gör ett bra jobb!

Svara
Cecilia Folkesson 8 november, 2013 - 14:54

Så är det absolut! Men många vet inte om att dom vill ha potatis med druvsocker 😉 Och tack så mycket, kul att höra!

Svara
Per Nissilä 8 november, 2013 - 18:44

Därför måste dom lära sig att läsa på innehållsförteckningen 😉

Svara
Tina 10 november, 2013 - 12:01

Så bra att du skriver om sådant här Cecila. Blir lika glad varje gång och du får gärna göra det mer. 🙂 Vi får väl hoppas att det når ut även till sådana som inte tycker lika som dig/oss för det är ju de som behöver läsa det och förstå. En till tanke… De som äter mycket “färdiga” produkter med socker/sötningsmedel brukar alltid tycka att “normal” mat smakar skit då de förstört smaklökarna och vant sig vid det typ söta i maten. Jättetragiskt! :-/ Svårt att motivera dem att äta bra då! Men som sagt jättebra att frågan lyfts om och om igen och att vi som vill ha mat utan sådant handlar det och efterfrågar det i butiken. Så att det finns alternativ!

/Kram Tina

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More