När det är lätt att välja rätt

av Cecilia Folkesson

Idag på lunchen möttes jag av fyra alternativ. För mig en självklarhet, men inte för alla.

“Unna sig” är ett uttryck jag ofta hör i samband med Lchf. Att man aldrig skulle orka/vilja äta Lchf pga att man aldrig kan unna sig något.
Jag tycker tvärtom. Man kan ju verkligen äta gott, och med gott samvete med Lchf. De flesta syftar på godis, bakverk, pasta och öl. Och visst saknade jag godis i början. Men efter ett tag insåg jag att det var ju inte godiset i sig, utan sockret. Godis smakar smakämnen och socker. Punkt. Och socker är inte gott. Socker är man beroende av. Därför är det gott. Visst, choklad är gott. Men 80-90% mörk choklad innehåller inte så mycket socker och är helt ok att äta ibland. Om man vill. För man har inget behov av det när man kör Lchf. Ju mer avvänjd vid socker man blir, desto äckligare blir den sockriga chokladen och desto mer uppskattar man kakaosmaken i den mörka chokladen.
Samma gäller bakverk. Jag gör kokostoppar på enbart smör, kokos och ägg. Hur gott som helst. Det smakar kokos. Precis som det ska. Vill man kan man doppa dessa i lite smält 90 % choklad. Det kallar jag unna mig.

Men tillbaks till de fyra valen. Vatten eller sockrad dryck? Tänk på det. Vägen mot ett hälsosammare liv är bara ett knapptryck bort.

 

12 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

12 kommentarer

Rosemarie 22 augusti, 2012 - 19:39

Håller helt med dig.

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 21:45

🙂

Svara
Caroline 22 augusti, 2012 - 21:12

Åh! Håller helt med dig!! Jag som åt väääldigt mkt frukt o lättprodukter tidigare upplever nu att hallon och blåbär är sött och vinäger som jag öste på salladen smakar väldigt sött..

Jag “unnar” mig också 90 % choklad någon enstaka gång och det är precis lagom sött. 🙂 Måste prova att göra dina kokos-toppar, de är säkert jättegoda!

Svara
Emma Kihlberg 22 augusti, 2012 - 21:33

Amen. Är också så trött på detta “unna sig” och sen höra gnället om att LCHF inte funkar eller att man inte går ner i vikt.

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 21:50

Eller hur?! felet de flesta gör; kör 80/20. “För man måste ju få unna sig på helgerna”. Därför som LCHF får dåligt rykte enligt mig..

Svara
Ellen 22 augusti, 2012 - 21:43

Håller med dig! En tjej på jobbet sa ” äh, men jag orkar inte hålla på och koka broccoli på helgen, mycket enklare med pasta”.. Jag dog inombords. Hur svårt är det att koka broccoli? Det går ju tusen gånger snabbare! Och DET är att unna sig!

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 22:01

haha, ja du hör 😉

Svara
Terese 23 augusti, 2012 - 08:15

Ha ha! Lättsockrad också, vilken tur! 😉 Antingen är den väl sockrad eller inte!? 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 26 augusti, 2012 - 11:14

Precis! Som att va “lite gravid” 😉

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More