Läsarfråga: Socker i skolan – är det verkligen okej?

av Cecilia Folkesson

Det här med barn och socker kommer ständigt upp på tapeten.

Många resonerar “Vi åt socker som barn, hur farligt kan det vara.” Absolut, vår generation åt socker som barn, men jag tror knapp det var  i samma mängder som idag. Idag äter vi mycket halvfabrikat som ofta innehåller socker, läskutbudet är gigantiskt och lördagsgodis existerar knappt hos barn längre. Det är ofta både fredagsmys, lördagsgodis och söndagsgodis. Och sen all denna fika…

 

Läsarfråga:

På vår dotters skola serveras det en hel del socker. Jag tycker inte det känns okej, speciellt inte då vi försöker undvika socker hemma. På barnens utflykter får de ha med sig både saft och bullar hemifrån. Min dotter blir såklart ledsen när jag föreslår en frukt eller kanske en macka istället, då de flesta av de andra barnen har med sig “fika”. Hur ska man agera här?

Såhär tycker jag:

Detta dilemma med socker! Personligen tycker jag det känns väldigt orimligt att skicka med barnen socker till skolan. Förstår inte riktigt hur föräldrar tänker här? Våra barn har gått på två olika skolor och sockerreglerna har varit väldigt olika i dessa två kommuner. Jag tycker som du, noll socker i matsäcken!

Jag hade tagit upp detta med de som har hand om skolmaten i din kommun och lärarna. Ifrågasätt! Ett annat tips är att ta upp detta på nästa föräldramöte. Det finns säkert fler som resonerar som du!

Vad tycker du? Okej eller inte med socker i skolan?

Har du någon fråga du vill lyfta? Maila mig gärna på cecilia @ ceciliafolkesson.se

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på FacebookBloglovin’ eller Instagram

 

Du kanske även gillar detta

17 kommentarer

Karin 8 mars, 2018 - 22:35

Skolan ska väl vara avgiftsfri och föräldrar ska inte få skicka med egen matsäck..? Så är det för oss och då funkar det jättebra!

Svara
Cecilia Folkesson 9 mars, 2018 - 11:04

Hej Karin, tror det är olika i olika kommuner? Hos oss är det “barnen får ta med en liten fika” så inget tvång. Men man “måste” ju göra det när resten av barnen har med, känns det som…

Bra att det funkar hos er, blir ju betydligt lättare när barnen inte behöver jämföra va de har med sig 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Jen 9 mars, 2018 - 05:27

Våra barn fick godis på förskolan vid påsk. Vi hade inte introducerat det till dom själva. Jag pratade med pedagogerna och förskolechef men ingen såg något konstigt i det, ”det var ju bara tre bitar”. Nästkommande år försökte jag påverka innan påsk så dom skulle ta bort den grejen. Men nej, dom skulle ge godis men mina barn kunde få ett paket russin istället. Hur pedagogiskt var det? Tycker det var helt absurt att det blev en fråga och att jag förlora kampen. Nu har vi flyttar och barnen går på kooperativ, där serveras inget godis och det bjuds aldrig på glass vid födelsedagar. Toppen tycker jag!

Svara
Cecilia Folkesson 9 mars, 2018 - 11:06

Hej Jen,
Håller med dig där. Det finns ju faktiske de som inte ens serverat godis hemma ännu. Och godis i förskolan, på en vardag dessutom. Tycker heller inte det är okej!

Hälsningar Cecilia

Svara
Mickan 9 mars, 2018 - 09:39

Inte socker såklart! Förstår verkligen inte hur den här debatten fortfarande pågår? Har vi inte kommit längre? Gör vad ni vill på fritiden men låt pedagogisk verksamhet vara neutral. Barnen bryr sig inte om det är glass/läsk/godis, de blir lika glada för en speciell frukt eller för sjutton ett klistermärke. Idag finns dessutom massa nyttiga godisalternativ ju, köp dem istället om man nu måste dela ut godis på förskola.

När min äldste blev serverad julmust till julmaten hans första termin (då 22 månader gammal) höll jag på att få spader! Han var för det första dålig i magen flera dagar efteråt. Visst ”en dricka någon gång” nej ingen fara men varför?! Ser ingen anledning alls! Tack och lov gillar han det inte!

Svara
Cecilia Folkesson 9 mars, 2018 - 11:08

Hej Mickan, eller hur?! Jag håller helt med dig! Bättre att de gör något extra kul med barnen om något ska firas. Det uppskattar barnen mer!

Hälsningar Cecilia

Svara
Stella 9 mars, 2018 - 11:38

För några år sen ballade vår skola ur helt och gav barnen saft till mellis, godis som vinst vid lekar/tävlingar, snacks- och läskorgier till fredagsmys osv, ett tag blev det sötsaker så gott som dagligen. Då lackade jag ur och tog upp det. Jag sa att jag försöker ge mina barn bra mat till vardags så att jag ska kunna ge dem något sötare vid festligare tillfällen. Det de gjorde på skolan var att ta ifrån mig den biten och jag blev en grinig morsa som inte gav mina barn något gottis alls för att de redan ätit så mycket av det i skolan… 🙁
Jag fick gehör från fritids som skärpte till sig, men skolan som helhet ville inte lyssna och ändra på något. 🙁

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2018 - 20:23

Men herregud! det låter ju helt sjukt!

Svara
Erica 9 mars, 2018 - 13:42

Håller helt med, inget socker i skolan såklart! Jag ska skola in min ett åring på förskola i slutet av sommaren. Har hört via en kompis att den förskolan min dotter ska gå på så häller kocken i extra socker i så som muslin & “oboy” där de egentligen bara ska ha kakao & mjölk.. för att hon “tycker synd om barnen” klart de ska ha socker annars blir de inte gott har kocken sagt…. Känns inte alla bra! Vi ger självklart inte vår ettåring socker! (Min kompis känner kocken)

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2018 - 20:24

Hej Erica,
Nej fy! “Synd om barnen” Det dummaste jag hörs. Skit i att göra oboy då och gör smoothies istället. hur svårt ska det va?!

// cecilia

Svara
Emelie 9 mars, 2018 - 13:55

Vad upprörande att läsa kommentarerna om förskolor som ger godis och dylikt till barnen… När min dotter var 16 månader fick hon en hel semla som hon tydligen mumsade i sig glatt på förskolan. Jag gick bananas och nu har det blivit stor skillnad! Är så glad att det gick att diskutera med förskolan, nu har det till och med ändrat på mellanmålen. Förut var det mackor i all oändlighet, men nu serveras det istället ugnspannkaka till soppan och ex. smoothie till mellis. Tacksam över att de lyssnade!

Svara
Erica 9 mars, 2018 - 16:19

Skönt att dem lyssnade ja! Får man fråga vad du gav för argument ? Behöver bunkra upp med bra svar på tal …

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2018 - 20:25

Åh så härligt att de lyssnade! Helt rätt att ta upp det, bra jobbat!!

/Cecilia

Svara
Jenny 9 mars, 2018 - 19:54

Jag tycker det är ok vid enstaka tillfällen, men inte på småbarnsavdelning. Våra barn får ”bara” lördagsgodis hemma så om de får tre skumtomtar på jul eller bakar å fikar pepparkakor så skulle inte det ge ngn överdos. Vår fsk bakar dock bara t lucia/avslutningar och det är DÅ fikan äts. I övrigt är allt sött borttaget. På storas skola fick de glass igår (1-3 klass) och de har fått popcorn, nån bit juleskum osv. Under senaste året. Alltså nåt sött MAX 1 gång/mån. Gällande matsäck så när det tas med så får de (i skolan) ta med sig EN ”onyttig” sak (EN kaka, EN bulle osv.) Inte ett helt paket ballerina som man själv hade på utflykten på 80-talet. Det tycker jag e en vettig regel. Min som älskar dadelbollar så det har han fått med. 🙂

När det gäller sött så vill jag helst att mina barn ska ta med sig att de kan äta allt men inte alltid, och i rimliga mängder.

Hur känner du för pannkakor med sylt?

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2018 - 20:28

Jag tycker också att nån gång kan vara okej, men inte att man ska “fira” saker med socker.
Vi äter inte mycket pannkakor hemma, men när vi gör det gör vi oftast chiasylt. Nån gång då och då får de sylt. Jag tycker inte det är ett bra mellanmål till utflykten, då finns det bättre alternativ 🙂

// Cecilia

Svara
Madeleine 1 mars, 2019 - 11:44

Hej!
Vår skola har även belöningar som godis, våra barn tycker ju att drtta är jättetråkigt eftersom att de då “blir utan” belöning…
Obra, man kunde ju hitta såå mycket bättre alternativ.
Jag tror att lärare vill väl och att det helt enkelt är okunskap i botten.

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2019 - 09:25

Hej,
Känns ju orimligt att belöna med godis oavsett. Speciellt på veckodagar i en skola? Tycker du borde ta upp det med skolan. Det finns ju väldigt många barn trots allt som endast äter lördagsgodis… 🙂

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More