Hjälp! Mina barn vägrar grönsaker

av Cecilia Folkesson

Min köksfria vecka fortsätter bra. Igår blev jag serverad köttfärssås med rotmos när jag kom hem från jobbet. Maten är rätt omständig hemma hos oss. Jag väljer bort:

  • Spannmål
  • Mejeriprodukter
  • Baljväxer
  • Socker
  • Sötningsmedel
  • Soya
  • Så mycket e-nummer som möjligt

Min man äter LCHF fast med mycket mejerier.

Barnen är kräsna med maten och vägrar allt vad grönsaker heter. Börjar bli lite, lite bättre, men rotmoset funkar absolut inte. Så det blir massa kastruller varje måltid.

Men jag ser ingen annan utväg. Jag ändrar absolut inte på mina matvanor. Jag mår så bra av att äta hur jag gör att det skulle vara ren idioti att göra det för att minska antalet kastruller. Johan trivs bra med LCHF och älskar gräddiga såser och ostar. Och med tanke på hur han åt tidigare (några kilo godis i veckan, litervis av Golden glocken-juice och massa mackor) vill jag inte föreslå att han äter som jag för att minska kastrull-antalet. Risken att han tröttnar på mejerifritt och går tillbaks till sina gamla fruktansvärda matvanor är för stor.

Så då hänger det på barnen. Hur får jag dem att äta mer grönsaker? Jag försöker ta bort så mycket spannmål och socker som möjligt och sockerregeln funkade galant hela sommaren.

Ni som har barn: hur får ni dem att äta grönsaker? Jag har testat allt. Gjort figurer, tvingat dem att smaka, lagt fram så de har möjlighet att själva välja. Funkar inte.

Har ni några bra tips?

 

Du kanske även gillar detta

47 kommentarer

Annah 15 augusti, 2013 - 07:43

Jag ställer fram i skålar på bordet, blandar inte och så får barnen ta om de vill. Gurka och majs brukar fungera bra. De har även börjat gilla körsbärstomater. Man får väl ta en grönsak i taget men tvingar dem aldrig.

http://elsklingen.se

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:17

Får köra vidare på det 🙂 Tack för tipset

Svara
Lindha 15 augusti, 2013 - 07:49

Jag har alltid serverat grönsaksstavar före maten när dottern var liten, morötter/gurka/paprika var det hon gillade då. Nu gillar hon även tomater, majs, sockerärtor och broccoli (!) så det går framåt 😉 Nu är hon 10 år men fortfarande ganska kinkig med mat generellt men oerhört mycket bättre än när hon var 5. Ärtor gillar dom flesta barn att sitta och pilla med innan maten serveras (inte min dotter då men…) Tricktet är nog iaf att dom får grönsakerna innan den riktiga maten 🙂 Lycka till!

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:18

Broccoli! Grymt!
Finns väl hopp för mina med då 😉

Svara
AnnasPaleo 15 augusti, 2013 - 07:49

Hej! Detta är även ett problem i vårt hushåll. Jag önskade att min 4-åring skulle äta mer grönsaker. Men så länge hon inte gör det så lägger jag fram dem. Hon får smaka en bit och om hon inte tycker om får hon lämna. Hon tycker tex om broccoli, halleluja!, så då gör jag det oftare. Ett trick jag kör med är att blanda i så mycket grönsaker jag kan i maten så de inte syns. Mixar grönsaker som jag blandar i tex köttfärssåsen. I smoothies brukar jag slänga med bladspenat osv. Sen tror jag att det kommer med tiden. Hoppas det löser sig! Lycka till från en annan småbarnsförälder

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:20

Det löser sig säkert. Bara irriterande när man äter så mycket grönsaker själv. Brukar göra köttfärs med massa grönsaker i. Trodde inte dom reflekterat över det, men en dag sa min äldste son, 4 år: mamma, jag tycker du lagar godast mat. Om du gör köttfärs fast utan morötter och andra grönsaker i. Haha

Svara
evap 15 augusti, 2013 - 07:55

Råsaftcentrifug! Kör äpple, rödbeta, grön o rödkål, morötter, persilja.
Googla fram lite recept. Blir inte riktigt samma som att äta hela grönsaker men de får i sej näringen i alla fall. När de blir äldre brukar det lösa sej själv.
eva

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:20

Bra ide! jag har en stående, ska testa 🙂

Svara
tomaskruger.se 15 augusti, 2013 - 08:01

När barn är riktigt små så äter de nära nog vad som helst. Sedan blir de så gamla att de kan springa omkring lite på egen hand, och då ser naturen till att de blir kräsna. De ska helt enkelt inte äta något som de inte helt klart identifierar som mat, då kan de bli förgiftade. Med andra ord, se det inte som ett misslyckande när de inte vill äta din mat, det är helt naturligt.

Svara
Monica 15 augusti, 2013 - 08:11

Nu är jag som tur va välsignad med en son som hellre äter grönsaker än mat haha 😉 Ibland kan det vara så enkelt att dom enbart gillar varma grönsaker eller bara kalla.. Det kan också vara att det helt enkelt är att dom inte gillar det och då finns det inget sätt i världen som får dom att äta grönsaker (barn har starka viljor 😉 Men som tur är betyder inte det att dom nästa vecka älskar grönsaker helt plötsligt, och börjar en brukar dom andra hänga på 🙂 ge dom tid och tvinga aldrig!! Visst be dom smaka det är en sak 🙂 Jag skulle ta med dom när jag handlar och be dom välja ut vilka grönsaker dom vill ha, låta dom hjälpa till att tillreda dom på det sättet dom vill ha det och sen kanske ha någon god örtkrydda som dom kan lägga på och någon god sås dom gillar som dom kan dippa i 🙂 Lycka till!!

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:21

Bra tips! Tack

Svara
Gunnel 15 augusti, 2013 - 08:11

How about
broccoli/blomkals cheese
det ar bara gratang och brukar vara en hit med de flesta barn. Slang pa graddsas och ost pa alla gronisarna och in i ugnen.
Kanske sweet potatoes? brukar ga hem hos mig t ex som ”chips” kryddade med lite salt och kanel!!
lycka till

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:22

Tack för tipset! Sweet potatoes ska jag testa. Till mig själv också 🙂

Svara
Patrik 15 augusti, 2013 - 08:16

Tror det beror en hel del på smaklökarna som skiljer en hel del från när man är liten, mot när man är stor. Troligtvis för att förstärka reflexen att inte äta giftiga saker som man kanske stoppar i sig när man är liten och inte vet vad man kan och inte kan äta. Därför gillar man sött mer än beskt och beskt som grönsaker smakar mer beskt när man är fem år, jämfört med när man är 35.

Gör goda smoothies och blanda i grönsaker där så kanske dom slinker ner ändå 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:24

Återigen bra info! Det har jag inte ens tänkt på. Men det låter ju som en självklarhet. Tack!

Svara
Klara 15 augusti, 2013 - 08:50

När jag var liten vägrade jag också att äta vissa grönsaker. Mamma och pappa löste problemet genom att låta mig vara med och laga maten. På så sätt blev det roligare att äta maten för jag kunde säga “det här har jag lagat”. Dessutom fick mamma och pappa hjälp i köket, win win :). Nu mera älskar jag all mat och det är nästan bara jag som lagar mat hemma. Så, det funkade ju ganska bra!

Svara
Jonas 15 augusti, 2013 - 09:06

Ja du är inte ensam om detta 😉 ställer man fram ett fat med fint skurna grönsaker så är allt kvar när tallriken är tom för det mesta. Ibland slinker det ner nått. Ingen idé att bråka om det, då blir det ens grej att inte äta det.

Nått som brukar fungera är att garnera tallrikarna med grönsaker och duka fram en stund före maten. Sen säger man att det är mat och alla sätter sig vid bordet… Givetvis är det inte riktigt klart (så man måste ut i köket och röra i lite grytor) då måste dom vänta en stund. Oftast brukar barnen bli lite rastlös och plockar i sig det man lagt på tallriken i väntan på maten 😉

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:09

Haha, smart 😉

Svara
jenny 15 augusti, 2013 - 11:01

Ja, vi brukar också har grönsaker som lite snacks innan maten, de brukar ju vara sugna då. Gurkstavar, morotsstavar, etc.

Svara
Lola 15 augusti, 2013 - 09:15

Nej tyvärr, inga tips, har samma problem med vår 3-åring. Det han inte gillar äter han inte. Ibland smakar han om vi har odlat själva o han har plockat. Jag satsar på det han gillar, typ morötter o ärtor.

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:08

Mina vägrar tom ärtor, moötter och gurka!

Svara
Helene Dyrelöv 15 augusti, 2013 - 09:25

Några av mina barn äter mycket grönsaker. Tjejerna älskar broccoli och kan äta hur mycket som helst. Jag vet faktiskt inte varför det har blivit så. Jag har också, som en del har skrivit, ställt fram uppskurna grönsaker innan maten. Då äter de bättre, tex gurka och morötter. Jag brukar försöka göra smooties på kvällen, så de som inte äter grönsaker i alla fall får i sig lite bär och frukter.

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:07

Bra tips, tack 🙂

Svara
lowcarbstyle.blogg.se 15 augusti, 2013 - 09:45

Det där med grönsaker är inte lätt! Har en dotter (snart 3 år) som alltid varit kinkig på det mesta… Ärtor, gurka och rivna morötter är det som funkar! Hon ser allt, petar bort lökbitarna i köttfärssåsen osv. Men testa blanda i mer grönsaker i maträtter, typ finhackad tomat & rivna morötter i köttfärssås. Och grönsaksstavar som någon tidigare sagt, innan maten med något dom kan doppa i kanske? Funkar dock inte på dottern, då äter hon sig mätt och äter ingen middag istället! Vi kör gurkstavar och dipp som fredagsmys! Lycka till från en annan mamma som också gör massor av olika mat everyday. (Och det är varje vecka…..)

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:07

Skönt att höra att man inte är ensam 😉 Ska testa grönsaksstavar med dip. KANSKE kan gå hem 🙂

Svara
Gunnar 15 augusti, 2013 - 09:50

Vi häller flytande smör på grönsakerna, barnen älskar det!

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:06

Bra tips!

Svara
MimmiMus 15 augusti, 2013 - 09:51

Jag tror det ligger långt bak redan i fosterstadiet. Det man själv har ätit och tyckt om under graviditeten är vad som återspeglas under barndomen. Jag är ej svenskfödd och är van vid olika sorters sallader vid middagsbordet sen jag själv var liten. Och i mitt hemland gör vi oftast goda olivolja-salt-peppar-vinäger marinader till sallader och detta är vad mina barn älskar idag! När de äter grönsaker i skolan tycker de ej det smakar gott “för de smakar ju ingenting…”

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:05

Jag åt massa grönsaker hela graviditetet, så det kan det inte vara 😉

Svara
Anna-Karin 15 augusti, 2013 - 09:59

Jag har lite olika strategier beroende på humör och vad som behövs för tillfället 😉 Min kille är fem år och har tack och lov alltid ätit mat men han har grönsaksvägrat så jag har testat lite olika varianter. Hos oss äter man det som serveras, jag gör inte olika rätter. Man måsta smaka, har aldrig tvingat honom att äta. man vet ju själv hur det är att äta något man tycker är genuint äckligt. Matglädje ska man vara rädd om.
– Ibland lossnar det när jag visar att det går att äta 😀
– Göra egen grönskasjos funkar bäst om man har i söt frukt också. Funkar sådär.
– Blanda grönsakerna i maträtten. Han vänjer sig vid smaken och får i sig nyttigheterna. Ibland har jag gjort sås till maten på bara grönsaker, vatten och matfett som jag mixat. Funkar bra.
– Talat om för honom att han tycker om att smaka och att han är en särskillt modig kille som alltid gör det. Nu är det en ´sanning’ för honom och han gör det faktiskt oftast.
– Smakexperiment. Vi gör lite lek av att man ska smaka och han får upptäcka att saker smakar olika beroende på vad man dippar eller blandar det i. Nu har han upptäckt att broccoli är godast med smör och lite örtsalt. Här får jag öva mitt tålamod eftersom han får experimentera med vilka smaker han vill.
– Omvänd psykologi. I undantagsfall. När han är jättetrött eller tjurig använder jag det för att ‘få igång honom’.
Viktigast tycker jag ändå att det är att inte ha en negativ laddning. Det ska vara roligt, gott och lustfyllt att äta. Han man en go stämning tänker jag mig att det är lättare att känna in vad man behöver och vill ha i matväg.
Lycka till!!

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 10:04

Tack för alla bra tips!!

Svara
Emma 15 augusti, 2013 - 12:33

Stek allt i smör! Själv har jag också svårt för grönsaker men när de blir stekta i smör blir det en så mycket godare smak. Lycka till Cecilia!

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:25

Tack emma!

Svara
Lotta B 15 augusti, 2013 - 13:58

Varför så viktigt med grönsaker? Så länge de äter bra mat i övrigt så är väl allt ok?

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 14:02

Det är sant. Men hade mina barn fått välja hade dom velat äta makaroner varje dag. Och inget annat. Puh!

Svara
Lotta B 15 augusti, 2013 - 15:29

Samma här 🙂 Och smörgåsar. I dag glufsade de i sig Korv stroganoff (finhackad lök i, men i övrigt inget annat till).

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:25

Bra ändå 🙂

Svara
Marlene 15 augusti, 2013 - 15:54

Du kan oxå bara strunta i det. De växer upp innan du vet ordet av och det här med grönsaker är för längesedan glömt. Du är ansvarstagande och full av kunskap, jag är säker att det inte är värt besväret och att de får i sej allt de behöver. Alla barn ( iaf nästan ) vägrar att äta grönsaker, det går över. Jag sitter med facit, de kommer att äta grönsaker igen. Kram!

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:26

Haha, så sant! En grej jag har hängt upp mig på dock. Kram!

Svara
Eva S 15 augusti, 2013 - 21:38

Broccoli ser ju ut som små träd så vi brukar säga att det är dinosaurie mat 🙂 Barn älskar att vara dinosaurier. ..

Svara
ingis 15 augusti, 2013 - 23:06

På min sons förskola började de ställa fram grönsakerna före varma maten vid lunchen och det var en riktig hit! Han började äta mer och vill även smaka nya saker nu vilket ju såklart är jättebra och roligt.

Svara
Chelli / Livet är för kort för att äta äcklig mat och umgås med idioter 15 augusti, 2013 - 23:33

När jag var au pair åt ungarna i princip INGA GRÖNSAKER ALLS. När jag åkte var favoritmaten (på allvar) broccoli, champinjoner, sparris mm. Jag skivade grönsakerna i mindre bitar och stekte lätt i smör med lite lite salt på och så peppar om det var svamp såklart. Då blev det ganska milda smaker som ungarna älskade! Som många skriver är smoothies ett bra sätt med, kolla in bloggen http://hostlycka.blogspot.se/. Den drivs av enperson som har en himla massa raw food-recept och olika smoothies för barn.

Svara
Nadja Eleonora 16 augusti, 2013 - 14:44

Min son 5 år har älskat grönsaker men har under senaste året tagit efter de större barnen på förskolan med kommentaren “det är äckligt ” :/
Nu under sommaren har han börjat äta mer igen och nu är han också den äldsta så han är förebilden för de mindre barnen och hoppas att det blir bättre nu.
Körsbärstomater, gurka, alfalfagroddar och majs äts och har alltid ätits med största välbehag, lika så “pizzasallad”!
Under sommaren som gick testade vi att dels bara servera stekt korv med broccoli och stekta äpplen med curry, sonen gillar inte stark mat och var hungrig- automatiskt gick broccolin ner 🙂
Har aldrig tvingat i grönsaker men däremot nekat mellis och fika för att uppmuntra hunger till maten.
Annars så är gömmandet av grönsakerna i rätterna att rekommendera! Ett exempel som funkar finfint är zucchiniplättar: finriv först och mixa sedan till en helt slät massa, blanda med ägg (ev. bakpulver) och mandel eller kokosmjöl och stek som plättar! Servera med färska bär eller ayoli eller vad barnen nu gillar så känns det lite bekant 🙂
Sen är en regel stenhård-Det som ligger på tallriken ska ligga på den, ät det eller inte men det ska finnas!

Sen tror jag att det inte är någon större fara! Äter de bara protein och fett och får i sig en frukt om dagen så går det nog ingen nöd på dem 🙂

Svara
Katrin 16 augusti, 2013 - 20:02

Min tolvåring är så petig o tråkig med maten. Men när jag mixar mina gröna drinkar ( blandar olika grönsaker frukter) då dricker han det! Spenat t om!

Och i affären får han välja två tre olika grönsaker när vi handlar. Funkar rätt bra:)

Svara
Cecilia Folkesson 17 augusti, 2013 - 22:03

Bra tips!

Svara
Emelie 17 augusti, 2013 - 12:54

Hejsan!
Har haft turen att min nu 4 åriga son alltid har gillat grönsaker, rödlök broccoli blomkål o allt där emellan! Mycket tror jag hänger på att han ofta, sen han var liten har varit med i köket när vi lagat mat. Självklart får man hålla koll men det är inget fel med att låta honom hålla en liten kniv om du står med o stöttar… att själv ha fått skära upp grönsakerna gör det roligare att äta! Lycka till! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 17 augusti, 2013 - 21:57

Härligt! Jag kör redan det med mina. Dom hackar med vägrar äta 😉

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More