periodisk fasta

Fördelar med periodisk fasta

av Cecilia Folkesson

Jag är nu inne på nionde veckan av periodisk fasta. Jag körde några omgångar i höstas, men aldrig så här länge. Jag får mycket frågor om periodisk fasta. Många vill testa och många har redan börjat. Jag kör 8/16-varianten. Jag äter i åtta timmar och fastar i 16. Jag äter mitt första mål mat 12:00 och äter fram till 20:00. På så sätt sover jag bort stor del av fasteperioden.

Här kommer en lista med de fördelar jag upplevt med periodisk fasta:

Inte lika stort fokus kring mat
Man behöver inte tänka på mat lika ofta Man vet att man äter under 8 timmar och fokuserar på de timmarna.

Man får mer tid över
Med tanka på att man inte äter lika ofta, behövs inte lika mycket matförberedelser, och man får mer tid över till annat.

Kvalité på mat
När man väl äter brukar det automatiskt bli att man äter bättre mat. Man lär sg uppskatta mat på ett annat sätt. Eftersom man inte stoppar i sig saker 24/7 prioriterar man oftast (i alla fall jag) bra och ren mat.

Träning
Om man tränar tillsammans med periodisk fasta får man ut bäst resultat genom att träna precis innan ätfönstret börjar. I de flestas fall runt 11-12. Och energin man får av periodisk fasta är otrolig! Det sägs att tillväxthormonerna i kroppen ökar under periodiska fasta, vilket gör det lättare att bygga muskler. Fast även om musklerna inte blir större, brukar underhudsfettet minska, vilket gör att musklerna blir mer synliga.

Fettförbränning
Och till det de flesta verkar vara ute efter: Fettförbränningen. Under periodsik fasta använder kroppen det lagrade fettet som bränsle. Jag har minskat i fettprocent fast ökat i vikt. Precis vad jag var ute efter!

Lågkolhydratskost och periodisk fasta
Man kan äta vilkens sorts mat man vill under periodisk fasta. Men LCHF eller annan typ av lågkolhydratskost tror jag fungerar bäst. Man har en jämn blodsockernivå och slipper bli “akut-hungrig”. Man håller sig mättare längre, helt enkelt.

 

Du kanske även gillar detta

28 kommentarer

Jenny 31 maj, 2013 - 15:00

Hej! Jag har ätit lågkolhydratskost i typ 3 år nu. Jag har aldrig gjort det för viktens skull. Jag väger 55 kg och är 166 cm lång och lchf har varken gjort att jag gått ner eller upp. Så jag antar att det är min idealvikt. Nu är det så att jag och min sambo har tänkt oss att få till en bebis! Så nu undrar jag hur du ser på att äta lchf under graveliteten? Jag mår Inge bra av att äta kolhydrater som bröd, pasta, ris och socker. Magkatarr och det är därför jag äter just lågkolhydratskost. Jag är livrädd att de ska säga att jag måste frossa i kolhydrater och min sambo vill inte att jag skall “experimentera” med lchf under graveliteten. Jag vill inte må dåligt och ha ont i magen heller samtidigt. Hur hade du tänkt OM du skulle bli gravid igen? Jag antar att du fått båda dina pojkar innan du började med lchf? Jag tänkte man bara kunde öka grönsakerna och lägga till rotfrukter? Nu vet jag att du inte är någon läkare. Men det hade varit kul att höra hur du tänker om det! 🙂 tack för en seriös och grym blogg!
Kram Jenny!

Svara
Conscience 31 maj, 2013 - 16:55

Hälsa din sambo att han missade poängen med lchf med tanken att barn föddes rätt länge innan fast food,cola.chips och dylikt kom som main stream. Så länge du lagar själv sin mat, undviker ultra snabba kollisar (socker och starkelse) blir det inga problem. Ät massor med grönsaker (hellst råa),rotfrukter vid behov, använd bra naturliga fetter och för Guds skull “ät inte för två” när du blir gravid. Detta och “måste” äta kolhydrater är största av myterna för gravida.

Lycka till

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:52

Bra skrivet 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:52

Håller med ovanstående talare. Hade jag blivit gravid igen, lchf, absolut. Men viktigast är förstås att lyssna på kroppen. Blir du paniksugen på pommes eller pizza kanske kroppen behöver lite mer kolhydrater. Ät lite mer rotfrukter, nötter bär tex. Men skippa sockret så långt det går. Socker mår ingen bra av. Lycka till 🙂

Svara
Sara 31 maj, 2013 - 15:49

Måste bara skriva att du är så himla bra! Brukar berätta hur mycket jag tycker om din blogg för din syster Linn, hoppas det når fram? Ska helt klart köra periodisk fasta nu under sommaren när plugget tar slut, har försökt innan men det har varit lite si och sådär i kombination med uppsatser och tentor. Nu ska jag köra stenhårt! Återkommer med rapport. Keep up the good work! Soliga hälsningar från Sara i Malmö.

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:53

Åh, tack!! Roligt att höra 🙂
Berätta hur det går!

/ cecilia

Svara
Anders 31 maj, 2013 - 16:08

Hej, jag undrar om du fasta alla dagar eller ngr per vecka?!
Hälsningar Anders

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:53

jag fastar i princip varje dag. någon gång blir det frukost.

Svara
Elin 31 maj, 2013 - 18:27

Hej Cecilia,
Jag har hållit på med periodisk fasta i snart åtta veckor och mår väldigt bra av det. Som student har jag väldigt svårt att träna innan ätfönstret. Jag undrar om du skulle kunna förklara varför man får ett mycket bättre resultat av att träna just då? Sedan har jag en till fråga, jag ÄLSKAR att ta en powerwalk på morgonen. Nu när jag fastar tar jag bara en svart kaffe innan och äter sedan klockan tolv. Klarar sig kroppen på det eller bör man äta något mer?
Tackar för en otroligt bra blogg med mycket motivation!
/Elin

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:55

Tack så mycket 🙂
Personligen får jag mycket bättre energi av att träna då. Hur och varför det funkar överlåter jag till experterna. Kolla Jonas Bergqvists blogg. Han skriver mycket om detta. Lycka till 🙂

Svara
Jenny Häggström 31 maj, 2013 - 18:27

Kör du periodisk fasta några gånger i veckan eller varje dag?

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:56

Jag kör i princip varje dag.

Svara
Rina 31 maj, 2013 - 23:36

Har testat PF för länge sedan och mådde mkt bra, märkte inget på vågen, vill ner i vikt. Har ätit lchf ett år och kommer fortsätta hela livet…..dock har kilona smygit sig på senaste året,,.ca 4kg. Så dom vill jag ha bort….
Kan PF göra att jag går upp ännu mer då? För att man typ är stressad??

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 20:58

Har man en stressad kropp är pf inte att föredra då man utsätter kroppen för mer stress vid pf. Testa att dra ner på mejerier, då brukar det släppa. Lycka till 🙂

Svara
Karin 1 juni, 2013 - 09:16

Är inne på min 6e dag på pf och har inte riktigt fått känna på alla de där fördelarna än. Jag är fortfarande väldigt hungrig hela förmiddagen och tycker att jag tänker väldigt mycket på mat och när jag ska äta. Men visst, jag har blivit mer noga med vad jag äter. Det blir mycket mer grönsaker till alla mål. Jag kör på 8/16 men jobbar på dagarna, så jag tränar efter jobbet. Men jag tror att jag har svårt att få i mig tillräckligt med mat på kvällen då jag äter mitt största mål efter träningen. Kan det vara därför jag känner så mkt hunger på förmiddagarna? Äter inte strikt lchf, men tänker på att göra bra val när jag äter kolhydrater.

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2013 - 21:00

Pf passa såklart inte alla. Att du är hungrig på förmiddagen kan bero på att kroppen inte vant sig, elelr som du säger, att du äter för lite på kvällen. Ge den någon vecka till och se om det passar dig, annars kör som vanligt igen 🙂

Svara
Linda 1 juni, 2013 - 12:22

Hej Cecilia,
Jag undrar, hur mycket du äter under ditt ätfönstet? Hur många mål mat och hur mätt du blir, har du någon tanke på hur mycket du bör få i dig för att klara dygnet mm.. Har precis börjat Med periodisk fasta och tycker att det är just det här som är svårt.. Har lärt mig att tänka efter handmodellen (1hand med protein, 2händer med grönt, och 1dl fett) räcker detta och ska jag då äta detta under 2mål eller 3mål under de 8tim? Bör nog tillägga att jag tränar gym/styrka 3gånger per vecka samt 1dag löpning per vecka och vill gärna minska i kroppsfett samt behålla mina muskler.. 🙂

Vore toppen att få lite förklaring kring detta 🙂

Med vänlig hälsning, Linda

Svara
jånna 1 juni, 2013 - 15:10

Hej Jag undrar om du kan rekommendera PF för löpare eller typ triatleter? jag tränar främst kondition ca 1-2 gympass bara.. känns som att det skulle slita massor på kroppen att bara äta 2 mål om dagen när jag tränar 60-120 min cykel /löpning simning..VAD TÄNKER DU ANG PF OCH UTHÅLLIGHETSIDROTTANDE?

Svara
Linda 4 juni, 2013 - 15:06

Hej!
Börjar bli riktigt sugen på att prova periodisk fasta men har en fråga!
Får man lov att dricka tex te och annat utanför ätfönstret?

Svara
Cecilia Folkesson 4 juni, 2013 - 22:26

Hej! Om det bara är te är det ok 🙂

Svara
T 10 juni, 2013 - 10:42

Hej,
Vi har försökt bli gravida med barn nummer två ett tag och tyvärr så har min mens upphört att komma under en längre period. Jag är inte gravid och vi får hormonhjälp. Jag tränar rätt mkt och tänker på vad jag äter, men har även dagar då jag unnar mig.Kan jag köra pf ändå eller rekommenderar du något annat? Vet du något om samband mellan att äta bra med fett och graviditet? Tack!

Svara
Cecilia Folkesson 10 juni, 2013 - 13:59

Hej! Här räcker min kunskap tyvärr inte till. Hoppas att allt går bra 🙂 / Cecilia

Svara
Madeleine 10 juni, 2013 - 19:39

Åh, OK =(. Tack ändå! =)

Svara
Madeleine 10 juni, 2013 - 19:41

Oj, svarade visst på fel inlägg!! Sorry! =P

Svara
Ida-Maria 2 juli, 2013 - 15:39

Hej! Funderar på detta men har två frågor!
1, jag har som rutin att träna mellan 9,30-10,30 på gym. Jag styrketränar och kör någon kondition på maskin. Klarar kroppen detta på tom mage? Om jag nu ska köra PF så kanske jag ska lägga träningen senare för att tajma in matfönstret?
2, Jag läser på många bloggar att kaffe går bra att dricka på morgonen. Men jag dricker inte kaffe el te. Går cola zero bra? 😉

Svara
Frida 14 augusti, 2013 - 21:04

Tack för en grym blogg! Kanske har denna fråga kommit upp tidigare men chansar ändå och frågar;
Jag skulle vilja testa PF men jobbar olika tider på dygnet varje dag. Ex en dag 0930-19, en annan 11-20 och en tredje 13-16.
Styrketränar 3 gånger i veckan och ibland vid 8-9 på morgonen för att hinna duscha innan jobbet, och ibland kring 2130 på kvällen. Hur ska jag få ihop detta med PF ifall PFn helst ska ligga under samma tid varje dag?
Försökt hitta info om detta på internet men är svårt att finna.
Hoppas på svar! MVH

Svara
Anna 30 augusti, 2013 - 08:56

Hej! Är ingen följande av bloggar, men har flera gånger kikat in hos dig nu och jag gillar mycket av det du delar med dig 🙂 Så tummen upp för
dig!! :-)Har följt en lågkolhydratkost i sju år och det finns inte ord för hur bra jag mår på lchf. Jag har lidit av Ibs i 15 år (från 14 år till 30) och efter min kostomställning blev jag besvärsfri från ständigt uppblåst mage och kramper. Jag fick faktiskt ett nytt liv. Jag vill bara inflika, med tanke på en tidigare kommentar, att jag har fött två stora, friska och fina pojkar genom att bara äta lchf under graviditeterna. Har gått upp ca 10-12 kg med båda för att sen efter 8 v vara tillbaka på mina 56 kg. Inga som helst problem med att äta enl lchf. Banta ska man absolut inte göra under en graviditet, säger ju sig själv,men lchf är ju en livsstil och ingen diet. Du ger ju den bästa näring till ett foster genom naturlig, bra och sund mat.
Blev mycket inspirerad av 16:8 och dess goda effekter och min Ibs mage mår ännu bättre av en längre matvila på 16 h, så tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

Ha en fin fredag!
Soliga hälsningar
Anna

Svara
Cecilia Folkesson 31 augusti, 2013 - 17:21

Hej Anna!
Kul att höra. Och intressant det där med 16:8 och ibs. Om du har lust får du gärna skriva ner dina erfarenheter och maila mig. Många som har samma problem som du haft. Tror ett sånt inlägg hade uppskattats av många. Du får såklart vara anonym om du vill det. Om du jhar tid och lust 🙂

Ha en bra helg,

/ Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More