periodisk fasta

Läsarfråga: Periodisk fasta, hur funkar det?

av Cecilia Folkesson

Periodisk fasta – så funkar det!

 

En av de frågor som dyker upp gång på gång handlar om Periodisk fasta. Här har jag samlat de bästa av mina tidigare inlägg om periodisk fasta. Hur det funkar, vad man bör tänka på, vad man äter på en dag och mina fördelar:

 

Vad är periodisk fasta?

Vi äter ofta för att vi “ska äta” och inte för att vi är hungriga. Periodisk fasta, i detta fall 16:8 innebär att man äter 8 timmar av dygnet och fastar 16. Det kan låta som en lång fasta, men man sover bort en stor del av fastan.

Man dricker kalorifritt under fastaperioden– alltså vatten, kaffe eller te. Fastan ökar tillväxthormoner som leder till ökad muskelmassa vid träning och ökad fettförbränning. Hungerhormonet ghrelin minskar och mättnadshormonet leptin ökar. När man inte håller på att ständigt ge kroppen energi, tar den energin ut fettreserverna istället. Smart!

 

Så här kan en dag se ut:

12:00 Lunch
16:00 Mellanmål (om man är hungrig)
19:30 Middag

Testa i några veckor och känn efter hur det känns. Mår du bra av det, kör vidare. 4 veckor brukar vara en bra start för att få kroppen att vänja sig vid det nya rutinerna. Man kan självklart välja andra tider, men mellan 12 och 20 är de tider som brukar passa de flesta. Då kan man äta lunch med kollegorna, äta middag i lugn och ro med familjen och inte behöva gå och lägga sig vrålhungrig.

Det är en fantastisk känsla när man väl lär sig känna igen sina riktiga hungerkänslor! Och en annan fördel är att mycket av sockersuget försvinner.

 

Passa periodisk fasta alla?

Nej. Inte om man lider man av någon form av ätstörning, diabetes, har en stressad kropp, ammar eller är gravid.

 

Vad ska man äta?

Jag tycker periodisk fasta funkar absolut bäst i kombination med lågkolhydratkost där du får största delen av energin från fett istället för kolhydrater. Du får en jämn blodsockernivå, håller dig mätt längre och slipper alla hunger-dippar.

 

periodisk fasta

Bra mat under periodisk fasta. Mejerifritt utan snabba och tomma kolhydrater. Ät mer från naturen och mindre från förpackningar.

 

Fördelar med periodisk fasta

Mindre matstress
Man behöver endast tänka på mat 8 timmar under dagen och får mer tid till annat!

Bättre mat
När man lärt känna igen sina riktiga hungerkänslor, och inte de vanliga blodsockerdipparna brukar man automatiskt längta efter och välja bra och riktig mat.

Fettförbränning
Periodisk fasta ska inte ses som en quickfix-bantningskur utan som en metod att lära känna kroppens hungerkänslor. Men när man äter mindre och bättre och gärna tränar i samband med det, kommer fettförbränningen att öka. Precis det som många är ute efter.

 

Träning och periodisk fasta

Jag tycker det funkar bästa att köra igång med träning efter någon vecka av fasta. Då har kroppen vant sig, och det känns som man har mer energi. Träna gör man bäst precis innan ät-fönstret börjar (Runt 11 om du äter mellan 12 och 20.) Fastan sägs öka tillväxthormonerna vilket gör det lättare att bygga muskler.

 

Läs mer:

Periodisk fasta – Hur och varför
Så lyckas du med periodisk fasta

 

 

 

Du kanske även gillar detta

9 kommentarer

Linda 18 augusti, 2017 - 07:02

Hej jag kör 16:2 och jag tränar alltid kl 08-09 på morgonen eftersom jag jobbar eftermiddag hur ska jag göra då är det ok att äta 12 lunch att vara utan mat efter träning så länge ?
Mvh Linda

Svara
Cecilia Folkesson 20 augusti, 2017 - 15:23

Hej Linda,
Om du tycker det känns bra är det säkert ingen fara 🙂 Gäller att lyssna på kroppen.

Hälsningar Cecilia

Svara
Cim 18 augusti, 2017 - 12:01

Hej, skulle absolut inte säga att man ska undvika fasta bara för att man har diabetes, varken typ 1 eller 2! Speciellt inte när det gäller den här typen av korttidsfasta. Fasta är alldeles strålande för insulinkänsligheten! Sen får man ju självklart äta om man måste det pga lågt blodsocker, men utöver det kan man fasta på som alla andra! =D

Svara
Cecilia Folkesson 20 augusti, 2017 - 15:25

Hej,
Härligt att höra 🙂
Tack för info!

Hälsningar Cecilia

Svara
Marie 20 augusti, 2017 - 19:03

Betyder det här upplägget att man inte kan dricka fettkaffe till frukost? Har man brutit fastän då?

Svara
Cecilia Folkesson 24 augusti, 2017 - 12:58

hej Marie, stämmer. Ingen kokoskaffe under just periodisk fasta. Men ett bra alternativ är ju att just dricka en fettkaffe på morgonen då det är både nyttigt och man står sig bra på det fram till lunch. Men då är det ingen fasta 🙂

Lycka till!
// Cecilia

Svara
Olivia Palm 14 november, 2017 - 16:17

Vad har du för källor?

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2017 - 17:02

Hej! Källor finns i tidigare texter jag skrivit om periodisk fasta. Ska se till att lägga till dem även i detta inlägg! Tack för påminnelse 🙂

// Cecilia

Svara
Så har mina kostval ändrats - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 21 oktober, 2020 - 11:47

[…] med paleo än den gjorde på strikt LHCF. Under min Paleo-period körde jag även en helt del periodisk fasta vilket gjorde underverk för träningen, jag lärde känna mina hungerskänslor och jag gjorde […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More