Hemmagjord nötmjölk

Gör din egen nötmjölk

av Cecilia Folkesson

Att göra sin egen nötmjölk är superenkelt! Jag skrev ett inlägg om köpt nötmjölk för ett tag sen. Vissa förpackningar innehöll så lite som 2% nötter?! Och såklart massa tillsatser.

Testa att göra din egen nötmjölk nästa gång. Det är enklare än det låter! Och du styr själv hur mycket nötter du vill ha. Och jag lovar, du vill ha mer än 2% 😉

 

Gör din egen nötmjölk

Du behöver:
Nötter
Vatten
Vaniljpulver [annonslänk]
Nötmjölkspåse [annonslänk]
Några skålar
Flaskor att hälla upp den färdiga mjölken i

 

blötlägga nötter1. Blötlägg

Blötlägg nötterna i vatten över natten. Jag använde sötmandel och cashewnötter, 2 dl av varje. Att blötlägga nötter gör bland flera hälsofördelar att man tar upp näringen bättre.

 

blötlägga nötter2. Skölj

Skölj nötterna noga i kallt vatten.

 

egen nötmjölk3. Mixa!

Kör nötter och vatten, ca 1 liter vatten till 2 dl nötter i matberedare eller blender i minst 60 sekunder. Ju bättre blender/matberedare desto snabbare går det. Jag har en Blendtec [annonslänk] som är superbra!

 

egen nötmjölk

4. Sila!

När nötmjölken är färdigmixad, häll det i en nötmjölkspåse eller genom ett bomullstyg/saftsil och ner i en tillbringare. Krama ur mjölken. Nötmassan som blir kvar kan man ha i muffins, rawbollar eller mixa ner i smoothie-bowlen.

Vill man smaksätta nötmjölken med vaniljpulver, mixa i det efter du silat mjölken.

 

Hemmagjord nötmjölk5. Häll upp på flaskor

Dessa håller sig några dagar i kylskåp!

 

Gillar du sidan? Följ mig gärna på Bloglovin’ eller Instagram

8 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

8 kommentarer

Anki 18 augusti, 2017 - 07:23

Har nyligen upptäckt din sida och gillar den verkligen, väldigt intressant med kost och hälsa, tror att vi på allvar måste börja tänka på vad vi äter och dricker. Med tanke på vad som finns i maten idag så är det inte konstigt att människor blir sjuka!
En fråga: Tycker du att man måste sila mjölken? Om man mixar rejält så borde det ju funka att dricka?
Tack för en bra blogg!
Anki

Svara
Cecilia Folkesson 20 augusti, 2017 - 14:38

Hej Anki,
Tack!! Kul att höra 🙂

Jag håller helt med dig, det är superviktigt.
Jag har en väldigt bra blender och jag behöver sila min. Det blir som ett fint mjöl kvar. Men absolut, det funkar att dricka ändå, speciellt i smoothies mm.

Hälsningar Cecilia

Svara
Denise 18 augusti, 2017 - 15:25

Hej hej! En till här som precis upptäckt din blogg, då jag har ett (sedan några dagar tillbaka) nyfunnet intresse för hälsa i allmänhet och kanske lite mer kost i synnerhet, men även miljö.

Jag sitter och läser allt jag kommer över, men det finns ju oändligt med saker man “bör” tänka på. Jag undrar därför om du har lust att dela med dig av dina viktigaste “do’s and dont’s”? Jag känner att jag inte kan göra allt, men gärna vill börja göra något och då utesluta de livsmedel/produkter som har stor negativ påverkan på mig, min omgivning eller miljön. Jag har tex relativt tight budget, och kan därför inte köpa allt ekologiskt… Osv.

Som exempel har jag förstått att man ska undvika danskt kött pga hemska förhållanden (sen förstår jag också att det allra bästa vore att jag åt veganskt, och om inte det så iallafall vilt, och om inte det så åtminstone svenskt ekologiskt… osv. – men nu menar jag alltså att komma åt det värsta av det värsta…)?

Alternativt tillsatsämnen – E621? Cancerogena tillsatser? Eller ekologiskt, vilka varor bara mååste man köpa ekologiska (och varför? För min del, för arbetarna eller för miljön?). Eller något man bör undvika för att… barnen i Afrika far extra illa ut…!?

Förstår du min fråga? 🙂 Orkar du svara vore jag oerhört tacksam! Och självklart även andra som ser denna kommentar. Jag planerar även att posta den i liknande bloggar och försöka samla ihop så mycket jag kan och ta åt mig det som går för stunden 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 20 augusti, 2017 - 14:45

Hej Denise,
Kul att höra! Om du söker i sökfältet på de ämnen du undrar över så hittar du säkert massa info du letar efter 🙂

Men en do´s end dont lista ska jag absolut ha i åtanke när jag planerar kommande inlägg. Tack!

Jag försöker välja mat med så lite tillsatser som möjligt. Heller mat från naturer än från låda. Om man väljer rena råvaror slipper man mycket av det värsta. Har man tight budget kan man välja de ekologiska grönsaker och frukt som är i säsong.

Det finns mycket att göra, men man kan inte göra allt 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Susanne 18 augusti, 2017 - 17:58

Hej!
Jag läste någonstans att man ska se upp med mögliga nötter eftersom de kan innehålla aflotoxiner. Vet du hur man ser om t.ex cashewnöten är möglig? Är det svårt att se.
Susanne

Svara
Cecilia Folkesson 20 augusti, 2017 - 14:41

Hej Susanna,
Jag har tyvärr dålig koll på detta.

Hälsningar Cecilia

Svara
Glutenfri crunchy granola - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 22 juli, 2020 - 10:48

[…] Recept: Så gör du egnen nötmjölk […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More