msg glutamat indonesien

En påse glutamat, någon?

av Cecilia Folkesson

I Indonesien kan man köpa påsar med MSG glutamat. De ligger bredvid salt och socker. Inga konstigheter. Och när man ser hur vanligt det är, inser man snabbt att det antagligen finns i princip alla maträtter på i stort sett alla restauranger. Trevligt!

Glutamat finns i färdiga kryddblandningar, chips, buljong och kryddan Aromat. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt).

Det påstås att natriumglutamat kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).

Råttor som fick höga doser glutamat under en längre tid förlorade upp till 75% av cellerna i näthinnan. Djur som utsatts för glutamat under dräktigheten födde ungar som var ointelligenta, kortväxta, kraftigt överviktiga och hade störningar av hormonsystemet.

Mer otäck fakta om glutamat hittar du här.

 

Dessa E-nummer bör du undvika:

• E620 Glutaminsyra
• E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
• E622 Kaliumglutamat
• E623 Kalciumdiglutamat
• E624 Monoammoniumglutamat
• E625 Magnesiumdiglutamat
• Hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.)

Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.

 

Källa: Wikipedia, Konsumentsamverkan

 

Du kanske även gillar detta

13 kommentarer

Anastelle 16 november, 2013 - 03:02

Fast vänta nu – du rekommenderar ju RV:s lantbuljong som har maltodextrin som andra ingrediens, hur tänker du då?
Tack för bra lista ändå!

Svara
Lotta 16 november, 2013 - 10:46

Innehållsförteckning enligt :http://shop.reneevoltaire.se/matprodukter-magic-cooking-lantbuljong-p-100#!tab2

Innehåll
Burk 200gram

Ingredienser
Havssalt 46%, rismjöl*, morot*, lök*, palsternacka*, råsocker*, naturligt jästextrakt* (utan glutamat), solrosolja*, persilja*, gurkmeja*, libbsticka*, vitlök*, svartpeppar*. (*Ekologisk ingrediens)

Ursprung
Schweiz

Svara
Anastelle 17 november, 2013 - 22:31

Fast här är innehållsförteckningen för den med smak av citrongräs som Cecilia tipsat om:

Ingredienser
Havssalt, maltodextrin*, grönsaksblandning* (lök*, purjolök*, morot*, palsternacka*), 3,5% citrongräs*, libbsticka*, persilja*, Curry* (koriander*, gurkmeja*, spiskummin*, paprika*, senap*, fänkål*, bockhornsklöver*, peppar*, kanel*, ingefära*, kryddnejlika*), chili*, solrosolja*, gurkmeja*, peppar*. (*Ekologisk ingrediens)

Svara
marrriann 16 november, 2013 - 18:05

Naturligt jästextrakt, utan glutamat, i RV:s lantbuljong 🙂 men .. hur är det med Grönsaksbuljong från Kung Markatta? Innehåller jästextrakt!

Svara
Eka 23 juli, 2020 - 22:40

Då tror jag nog sockret bredvid på hyllan orsakar betydligt fler folkhälsoproblem tyvärr …….

Svara
Camilla 16 november, 2013 - 08:01

Fast det är ju inte glutamat som är den femte smaken utan umami, som är en helt naturlig smak som finns i både kött och grönsaker. Den kan dock förhöjas med hjälp av glutamat. Umami har för vissa ingen smak alls och för andra kan den vara både behaglig och obehaglig.

Svara
Emma 16 november, 2013 - 08:43

Det går att köpa stora påsar med glutamat även på (minst) en av ICA-butikerna här i stan också. Den butik som ligger i området där det bor flest personer med asiatiskt ursprung. Är dock inte så frestad att köpa…

Svara
Anna 16 november, 2013 - 16:38

Är det inte umami som är den femte grundsmaken? Eller ger glutamat en umami-smak?

Svara
Jennifer @yummylowcarb 17 november, 2013 - 17:27

Ja umami är femte smaken och finns naturligt i vissa livsmedel (tex tomat), jag tror hon menar att glutamat smakar umami 🙂

Svara
Anna 17 november, 2013 - 22:28

Tack! Jag googlade lite, och hittade att glutamat smakar umami, hade jag inte en aning om, jag trodde det var en smakförstärkare rent allmänt.

Svara
de 15 februari, 2020 - 11:47

Forskaren som isolerade glutamat döpte smaken den hade till umami.

Svara
Jonas 17 november, 2013 - 08:00

Kanske därför som närsynthet är dubbelt så vanligt i sydostasien som i Europa 😉

Svara
Joniz 26 januari, 2021 - 00:04

Är alltid kul att hitta folk som fallit för att MSG är något dåligt. Det är exakt lika farligt som salt. Forskarna som gjorde det var bevisat att de gav tester för att göra skada till msg. Söker man upp vad msg faktiskt är så lär man sig att det är inget farligt. Du borde vara lika rädd för saltet som du är för msg

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More