compact living familj

Compact living-tips: 5 personer på 55 kvm

av Cecilia Folkesson

Jag har tidigare skrivit om hur vi flyttade från dryga 200 kvm i stan till 36 kvm på landet. När vi först flyttade in var det mer tänkt som ett ställe att förvara möbler och annat på när vi åkte på en långresa. Men vi gillade landet, renoverade, fixade riktig toa och fixade dusch inomhus och byggde två rum till killarna.

 

Funkar 55 kvm för 5 personer?

Vissa dagar är jag otroligt less på det. Men det brukar gå över när sommaren kommer. Allt blir så mycket enklare när man är utomhus mer. Men alla jackor, skor och blöta kläder ÄR jobbigt. Och att man inte har någon ordentlig plats för att hänga tvätt.

 

Fördelar

Den absoluta fördelen måste ändå vara att man inte köper på sig massa onödig skit. Man väljer sina prylar med omsorg, rensar ofta och har inte dubbel uppsättning av saker.

Sen tror jag inte detta är en livslång lösning. VI kommer behöva större när killarna blir större. Just nu delar de två minsta rum, och Zion har ett eget. (Fast utan dörr emellan för det får inte plats)

 

Så här löser man compact living

Inred på höjden
Vårt hu är högt i nock, perfekt för att förvara på höjden. Lådor på skåp som fylls med fotbollskor, resväskor som kan fyllas med vantar och mössor.

Dynor till utemöbler förvaras uppe på garderober. En plats man sällan använder.

 

compact living familj compact living familj

 

Sätt upp små hyllor
Hyllor rymmer mycket. Vi kör mycket lådor med saker i, denna låda är full av olika pulver. Detta är vanliga Elfa-system som går att bygga hur man vill och inte kräver så mycket skruv.

 

compact living familj

 

Ha ordning på skorna
Skoskåp är en perfekt möbel för många skor och trånga hallar. Detta skoskåp har tre lådor med 2 fack i varje och plats för massa skor. Finns på Ikea.

 

compact living familj

 

Draperi istället för dörrar
En smart lösning när man inte får plats med dörrar är draperi. Man förlorar såklart fördelar som ljuddämpning etc, men det blir ändå lite mer avskärmat och mysigt. I korgen ligger mössor eller kepsar beroende på säsong.

 

compact living familj

 

Lådor under sängar
Utnyttja utrymmet under sängen med lådor. Här kan man förvara till exempel leksaker eller extra tecken och kuddar.

 

compact living sänglådor

 

Så här ser det ut hemma hos oss:

 

hyra hus hofsnäshyra hus hofsnäshyra hus hofsnäshyra hus hofsnäshyra hus hofsnäs hyra hus hofsnäs hyra hus hofsnäs

Du kanske även gillar detta

11 kommentarer

Karin 25 april, 2017 - 16:30

Jättebra tips! Och snyggt draperi.

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:08

Kul! Haha, eller hur! Riktig 70-tas wibe på det 🙂

// cecilia

Svara
Elena 25 april, 2017 - 17:39

Hej! Jag följer din blogg och tack för en sån inspirerande blogg du har!! Jag är själv intresserad utav eko, miljön, rest till ball, undviker socker och har också tre små pojkar. Jag kan känna mig i massor i det du skriver och det är väldigt intressant det du skriver. Den senaste tiden har jag funderat på att flytta till mindre stuga på landet, dels så är jag less på alla saker man har (köper sällan nytt, miljömedveten) men det blir endå massa saker när man bor i en stor fyra. Eller alla dessa leksaker man har, vi begränsar men på något vis är det för mycket. Det är skönt att ha många rum när vi ska ex söva pojkarna, sen om en vaknar så kanske alla 5 vaknar. Hur gör ni? Sover ni gott och ostört från varandra? Eller om man vill bjuda över gäster, tar ni och åker iväg till folk eller har ni något gäststuga som gästerna går sova över i? Tack åter igen för en fin blogg/Elena

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:12

Hej Elena! Tack så mycket, så kul att höra!!
Då har vi mycket gemensamt 🙂

Alla sover så bra i vår familj att det aldrig varit ett problem. Vaknar en vaknar ingen annan. Otis sover dock i vår säng mestadels… Det hjälper endel. Då slipper han vakna själv på natten. Men ska försöka vänja honom va med detta…

Vi brukar trycka ihop oss i ett rum så får gäster ett eget sovrum. Sånt brukar aldrig bli några problem. Sova tycker jag man kan göra trångt 😉

Hälsningar Cecilia

Svara
Anna 25 april, 2017 - 19:15

Hej!tack för en fin o bra blogg! Mina barn är 12 ,14 år.De har inga leksaker längre, tycker det är toppen.Var själv less på alla leksaker, alltid en massa letande efter en speciell leksak.Skulle jag råda nån nybliven förälder idag så skulle jag:Håll ner antalet leksaker och rotera sakerna,alltså ta undan några o plocka fram efter några veckor.

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:16

Det där håller jag verkligen med om!

Svara
Erika 25 april, 2017 - 21:54

Hej! Undrar också att sälja store lägenheten o köpa mindre pga man intr uttnyttjat stora ytorna. Men att ni flyttade till mindre var det pga ni tyckte det skulle bli mer mysigt och ni ville ha det billigare ?

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:17

Vi hade ett alldeles för stort som vi inte utnyttjade. OCh i ett betydligt dyrare område än nu. Så det var både ekonomiskt oh trevligare 🙂
Tanken var att ha detta tillfälligt, men vi trivdes och nu bor vi hör ett tag framöver .)

// CEcilia

Svara
Anna ML Holm 25 april, 2017 - 22:54

Åh, har väntat på det här inlägget! Men hade velat se mer bilder! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 26 april, 2017 - 08:32

Hej Anna!
Det kommer ett längre inlägg. detta var bara lite tips och trix 🙂

Svara
Ulricehamn – Sveriges bästa stad? - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 24 april, 2022 - 15:49

[…] vi flyttade till stugan i Hofsnäs (som var på 36 kvadratmeter och utedusch när vi flyttade in) hade vi sålt vårt förra hus i […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More