socker barn

Är lördagsgodis till barnen ett måste?

av Cecilia Folkesson

Det här med socker och barn är något jag önskade fler pratade mer och ofta om. Barn får ofta betydligt mer socker än vad som är hälsosamt för dem. Och hur gör man med det här med lördagsgodis?

Lördag = lördagsgodis hemma hos oss. Jag hade självklart önskat att barnen inte ens frågat efter godis, men så är inte fallet. Långt ifrån.

Innan Bali hade vi godis-stopp en månad i utbyte mot en extra dag på ett vattenland. Väldigt bra deal tycker jag! När barnen vet vad socker gör med kroppen och vad saker kostar och vad lön/utgifter innebär är det betydligt enklare att förhandla. De förstår varför man inte kan åka till Liseberg hela tiden på sommaren och varför man inte kan köpa vad som helst, när som helst.

Man ska självklart inte skapa en onödig oro hos barnen, men att de förstår att många familjer inte har möjligheten att göra hälften av vad de får göra får dem att tänka till. Sid påpekar då och då att han inte har ett eget rum och vill bo i det stora hus vi bodde i tidigare, men då är Zion snabb med att säga: “Men Sid, då hade vi kanske inte haft vårt nya X-Box och då hade vi säkert inte kunnat åka till Bali så ofta”. Så gulligt och smart!

 

Tillbaks till lördagsgodiset.

Ingen kan väl missat att jag inte är speciellt positiv till socker. Så hur kan jag då välja att ge mina barn lördagsgodis? För att alla andra gör det. De som känner mig vet att jag inte gör saker för att andra gör det så även detta rimmar illa…

När det kommer till barnen och det faktum att vi lever i ett samhälle där socker är normaliserat vill jag inte att de ska känna ett utanförskap när det kommer till lördagsgodis. Kan säkert låta konstigt men jag vet att när de förstod att andra familjer hade 1,5 liters flaskor läsk hemma och åt godis på fler dagar än på lördagar upplevde de ett extremt avund och orättvisa. Men nu efter massa samtal om just detta förstår de anledningen och är helt införstående med det.

De får inte speciellt mycket lördagsgodis med de är nöjda! Min förhoppning är att ju äldre de blir och ju mer de lär sig om socker kommer de välja bort lördagsgodiset mot bättre alternativ.

 

Hur gör ni som har barn med lördagsgodis? 

Berätta gärna hur ni gör i er familj! Lördagsgodis? Inget godis alls? Fri tillgång? Vad funkar bäst för er?

Ha en härlig helg!

 

 

Du kanske även gillar detta

31 kommentarer

Carro 20 januari, 2018 - 11:39

Här hemma äter vi också bara godis på lördagar och det fungerar jättebra, dom brukar få välja en varsin godispåse i affären och så får dom nöja sig med det. Ibland går jag bananas då min stora last tyvärr är lösgodis men märker snabbt hur barnen bara moffar in i munnen så efter en stund tar jag undan skålen. Den äldsta äter helst popcorn och dom små blir ju faktiskt nöjda men en tablettask och en liten chokladkaka så vi håller oss oftast till det. Läsk/saft dricker vi aldrig, bara nån enstaka gång när dom blir bjudna på nåt kalas.
Det svåraste är att mina föräldrar och svärmor inte förstår, dom kan fråga om det är okej att ge barnen lite glass när dom är barnvakt och om vi säger okej så visar det sig sen att dom inte bara ätit glass utan massa godis, fika och glass 3 gånger under dagen. Då blir jag sur och förklarar för 1000 gången men dom förstår verkligen inte.
Jag är uppväxt med att godis äter man när man vill så jag har väl i princip levt på godis, lider idag av Crohns men dom fattar ÄNDÅ INTE hur noga vi föräldrar anser att det är att barnen inte blir itryckta en massa socker.

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 08:55

Låter som ett bra upplägg! Tråkigt att omgivningen inte tar en på allvar bara. Så är det tyvärr alldeles för ofta!

// Cecilia

Svara
Egologiskt - Therése 20 januari, 2018 - 12:28

Ett hjärteämne för mig!
Har en kille på bara 1,5 år så än så länge är det ju inga problem.
Däremot börjar det kännas jobbigt inför kalas etc eftersom jag vet att andras barn äter godis i princip fritt så jag undrar hur länge jag kommer kunna hålla detta.

Jag kommer, sålänge det går, baka något extra festligt till lördagar. Typ dadelkladdkaka, chokladbollar på dadlar eller egen ”glass” med fruktbas.
Hoppas han kommer föredra detta framför sockergodis…
den söta smaken är ju ändå något vi vänjer oss vid…
men vi får se!

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:02

Så länge det går är det bara att köra! Vår äldsta var nog 2,5 innan han fick godis, men yngsta var nog inte ens 1!
Barn brukar ju älska bananglass så perfekt att köra på det så länge det går.

Lycka till!

// Cecilia

Svara
M 9 juli, 2020 - 01:48

Åh, det går att stå emot ganska länge. Vår äldsta (snart 6 år) fick börja äta med vanligt godis när han fyllde 5. Vi märkte tidigt hur mkt han reagerade på sött (han blev helvild) då få gånger som han fick smaka glass eller bulle och erbjöd honom aldrig att smaka på godis. Det var aldrig ngt problem på kalas då alla vänner visste vår inställning och vi alltid frågade om vi skulle ta med alternativ. Behövde dock aldrig då alla alltid fixat en egen påse till honom i fiskdammen etc. Han nöjde sig med typ en frukt och några russin (fick ju då dessutom Alltid den tyngsta påsen och var skitnöjd). Kring 4 började han märka skillnad, det var då vi bestämde, tillsammans med honom, att han skulle få börja vid 5 års ålder. Och då 5 godisar per vecka. Inte specifikt på lördag, men oftast på helgen. Har funkat kanon. De allra flesta veckor kommer han inte ens ihåg det (vi äter sällan godis och aldrig framför barnen). Lillebror som är 4 år köper även han konceptet (även om han är lite mer intresserad av godis än storebror). När storebror får vanligt godis får han, och lillasyster på 1,5 år, torkad frukt typ eller nötter. Aldrig ngt gnäll utan han köper att även han får vänta ytterligare ett år. De får dock äta chips (men väljer oftast popcorn) och glass (om än inte hur ofta och mycket som helst) har testat att göra en rad olika glassrecept utan socker men de går inte riktigt hem tyvärr. Försöker att inte göra en stor grej av det utan förklarar vad socker gör med kroppen och att det är bättre att ta en frukt eller riktig mat om man är hungrig, typ.

Svara
Cecilia Folkesson 14 juli, 2020 - 15:33

Väldigt bra resonemang <3 Älska att alla respekterar era val och fixar specialpåsar till barnen – sååå fint!
Ha en härlig sommar!
// Cecilia

Svara
madeleins magazin 20 januari, 2018 - 12:45

Vi kör fredagsmys, chips eller popcorn. Sen någon lördag i månaden eller typ var sjätte vecka kan vi köpa lite lördagsgodis. Ibland kan det gå ännu längre emellan. Barnen vande sig snabbt när vi skippade lördagsgodis varje vecka för några år sedan.

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:04

Åh så smart! Ska försöka med det med våra barn 🙂

// Cecilia

Svara
Maria 20 januari, 2018 - 18:35

Våra barn får något av popcorn, fruktsallad med grädde och haclad mörk choklad för det mesta. Även grönkålschips brukar vi göra, eller morotsstavar och egen dip. Ibland kan det bli chips men inte ofta.
Ibland gör vi olika smoothies också 🙂
Allt är alltid ekologiskt såklart!

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:05

Så bra!! Och grymma barn som gillar grönkål 🙂

// Cecilia

Svara
Frida Eriksson 20 januari, 2018 - 18:58

Ja det där med godis. Har själv suttit fast i sockerträsket. Numera unnar vi oss godis någon gång ibland. Med måtta. “Vanligt” fredsgsmys eller lördagsgodis här kan likagärna vara en skål popcorn eller torkad frukt.
Men det är långt ifrån lördagsgodis varje helg och barnen accepterar det. Finns det inget hemma kan man heller inte äta.
Äter man heller knte så ofta så är det lite speciellt när det väl bjuds.

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:07

Ja, fy för sockerträsket! Så lätt att man hamnar där. Vi har heller aldrig något hemma, det underlättar väldigt mycket 🙂

// Cecilia

Svara
Carolina 20 januari, 2018 - 19:33

Vi har regeln att man på lördagen får lika många godisar som man är år gammal. På det sättet blir det inte sååå farligt om 2 åringen upptäcker godis för tidigt och det förklarar oxå varför mamma o pappa ibland äter mycket mer än barnen sen klipper vi godisarna i så många bitar det går. Har blivit lite av en sport att få så många godisar som möjligt ut av de 4 som 4-åringen får.

Svara
Nathalie 20 januari, 2018 - 21:52

Men smart!!

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:07

Haha, SÅ SMART!!

Svara
Nathalie 20 januari, 2018 - 21:51

Vi har lördagsgodis! Stenhårt andra dagar, utom vid kalas där det bjuds och alla andra äter eller när till exempel julafton är på en söndag och det bjuds på godis. Vårt stora problem är farmor och mormor som ääälskar att bjuda på glass och diverse godsaker när som helst och vilken tid på dygnet som helst typ. Vi tycker att det är jätte jobbigt. Helst då vi har en ettåring med en ”allvarlig” tarmsjukdom där forskning på människor med den sjukdomen till och med visar att undviker man mjölk och socker får man en mycket bättre livskvalitet. Nu är hon mjölkproteinallergiker (som många med sjukdomen är) så det ger sig självt men det där med socker verkar andra ha svårt att fatta. Dom kommer med mjölkfri glass och tycker att dom är jätte snälla… Du får gärna skriva ett inlägg med råd och tips om hur man hanterar det.

Som du skriver vill man inte att dom ska känna sig utanför. Vi lyckades hålla vår son ifrån dricka tills han var lite över tre, då hade hans kompisar druckit sedan dom typ var 1,5… sen gick det inte att lura honom längre. Sjukt svårt att säga nej vid en middag/kalas där alla andra dricker dricka?? Hemma skulle han dock fortfarande inte få det om det är något speciellt.

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:12

Håller helt med! Det är verkligen ett dilemma. Ska absolut skriva ett inlägg med lite tips, så håll utkik!
Vi har förklarat för barnen hur dåligt det är med läsk och de får ett glas max när de är hos andra. Men aldrig hemma hos oss 😉

Vi brukar förklara det med att dricka läsk är som att äta godis, och de får ibland välja och då väljer de alltid godis.

Lycka till!!

// cecilia

Svara
Wiktoria 20 januari, 2018 - 23:03

Har en tös på 3 år och vi har lördags godis..
Just att få välja själv vad man vill i en liten påse är lite kul…
Fast hon gillar inte godiset.. väl hemma stoppar hon in en i munnen.. smakar.. spottar ut i en kopp o säger blä…
Så lustigt…
Förra veckan fick hon välja på en liten godispåse eller tidning med leksak i som lördags godis.. O hon valde tidningen.

Tror det är mer ordet lördags godis.. hade likväl kunnat heta valet-är-ditt Haha!

Jag är själv en gottegris som har svårt att bli av med vanan.. men väljer bättre o bättre val då jag vill visa att godis är inte så viktigt..

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:14

Vilken lyx att hon inte gillar godis ens! Det hade jag hållit i så längde det bara gick! Och som du säger, om vi väljer annat ser barnen det och tar förhoppningsvis efter 🙂

// Cecilia

Svara
Anna 21 januari, 2018 - 09:44

Vi väljer oftast popcorn, vindruvor, nicecream eller lite nyttigare chokladbollar. Ibland köper vi lite smågodis, just för att som du skriver de inte ska känna sig utanför. Min äldsta som är nio tycker jag är sååå orättvis och jag tycker det är svårt att hantera och hitta en bra balans. Läsk är vi väldigt strikta med. Men det är så stor skillnad på hennes kompisar som äter godis och dricker läsk ofta.

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:16

Våra barn tycker också det är orättvist ibland. Men de börjar förstå mer och mer. Era alternativ är kanon och förhoppningsvis kommer barnen förstå det också tids nog. För mig tog det tyvärr måååånga år innan jag förstod vilken tjänst min mamma gjorde mig som barn 😉

// Cecilia

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 09:16

Våra barn tycker också det är orättvist ibland. Men de börjar förstå mer och mer. Era alternativ är kanon och förhoppningsvis kommer barnen förstå det också tids nog. För mig tog det tyvärr måååånga år innan jag förstod vilken tjänst min mamma gjorde mig som barn 😉

// Cecilia

Svara
Jannice 22 januari, 2018 - 10:41

Om vi ska ha lördagsmys och spela spel etc får våra barn fem godisar var (vwgangodis pga bättte ”skit” i)
Sedan ställer vi fram grönsaker och dipp och nötter. Alla är nöjda med upplägget

Svara
Cecilia Folkesson 22 januari, 2018 - 13:56

Bra upplägg! Vi försöker också hitta bättre godisalternativ (även om barnen tyvärr föredrar det dåliga) och har dom inget val så tar de såklart vad som bjuds 😉

// cecilia

Svara
Karolin 22 januari, 2018 - 21:53

Med första sonen gick det bra att undvika godis tills han var cirka 2,5 år tills de äldre kusinerna introducerade godis. Vi gick sen efter ålders-regeln; lika många godisar som man är år. Han var inte så strategisk i början och kunde välja en nonstop-bit, liten hallonbåt och en zoo-godis, haha. Men jag var nöjd. Nu är han 4,5 och vi har släppt lite på ålders-regeln men det blir kanske 10 godisar på fredagarna (klipper man isär godisarna lurar man ögat att tro att det är mer än det egentligen är). Lillebror på snart 2 år får russin när storebrorsan får sitt godis och han är lyckligt ovetandes om godiset (än så länge…).

Svara
madeleine 24 januari, 2018 - 13:19

Själv har jag inga barn ännu , men jag kommer väl ihåg hur det va för mig o mina syskon hemma ..
Vi fick bara ha godis på lördagar , vi hade aldrig läsk hemma ( ibland julmust till jul ) .. men på kalas fick vi ta det vi ville , det va inga strikta regler , vi kände mest av själva att vi inte mådde så bra efter ostbågar eller godis.. Min mamma har aldrig riktigt tyckt om godis , hon tyckte mer om o baka då o då ibland.. att vi åt socker då o då ibland har hon nog aldrig klagat om ( bullar till jul / en semla om året / födelsedagstårta). Jag tror att i mitt fall så har min mamma’s goda val gjort att jag aldrig har känt att jag behöver frossa i mig en massa samt att det inte var en “Big deal ” om vi åt det ibland.. jag ser det på andra barn att när dom vet att dom egentligen inte får.. att dom frossar i sig så mycket dom kan när mamma/pappa inte tittar på.. tyvärr kan det lätt bli så .. men jag är tacksam att jag har haft min mamma som förebild , det hoppas jag bli för mina barn i framtiden , men på nått sätt så vill jag hellre inte ta “lördagsgodis” ifrån mina barn i framtiden , lite tycker jag inte är så farligt 🙂

Svara
Madelene Lennartsson 19 januari, 2019 - 09:10

Jag är lite orolig vad mina barn kommer säga när de är lika gamla som dina. Just nu får se något gott ibland kanske varannan vecka men absolut inget godis. De får istället grönkålschips, nötter, 90%-ig choklad eller torkad frukt men de är ju bara 4 och 2 år gamla Heja dig!

Svara
Cecilia Folkesson 21 januari, 2019 - 10:40

Hej Madelene,
kör på så länge det går! Och förklara för barnen. Det går mycket enklare då. Detta året köra våra stora godis- och läskfritt fram till jul. Men en peng som belöning iof 😉

// Cecilia

Svara
Emelie 19 januari, 2019 - 11:30

Våra barn är bara 4år och 6år och vi köper aldrig läsk eller godis till dom, fredagsmys är grönsaker med dipp, popcorn och ibland chips eller någon bit mörk choklad. När dom får godis på kalas och så då får dom äta det men oftast blir det att dom sparar det och sen glöms det bort och efter några veckor slängs det. Kakor får dom när fet bjuds på fika men bakar jag så är det alltid gluten och sockerfria bakverk och desserter.

Svara
Cecilia Folkesson 21 januari, 2019 - 10:39

Hej Emelie,
Låter som ett superbra upplägg! Och väldigt bra för barnen 🙂

// cecilia

Svara
Felicia 21 mars, 2020 - 16:54

Jag är själv 17 så lever under pappas regler med godis men när jag var liten så fick vi en godispåse inte så mycket i när jag blev äldre och mina syskon också blev de så ändrade pappa regeln till 100 g godis och det har vi gjort i 8 år nu Det funkar för alla men blir lite tråkigt när alla kompisar kan köpa mer godis. Även fast jag är 17 så blir det inte så mycket mer än 100g godis i veckan sedan eftersom jag får månadspeng och så vidare kan det bli att jag köper något mitt i veckan om jag blir sugen på något

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More