”kokosnötsskålar”
vegansk gryta gurkmeja

– Inlägget innehåller annonslänkar – 

 

Veckans vegetariska: Vegansk gryta med gurkmeja

Jag ÄLSKAR att ta vara på mat och rester och det har blivit lite som en utmaning för mig att inte slänga någonting. Och jag brukar faktiskt lyckas rätt bra! Visst, jag kan glömma något längst in i kylskåpet som måste slängas ibland…

När vi äter tacos (som vi alltid gör på fredagar på barnens begäran) blir resterna i princip alltid en köttfärssås till lunch dagen efter. Bara att fräsa upp en gul lök, lite pressad vitlök, tomatpuré och sen i med tacofärsen, paprikan, tomaterna eller vad som nu blev över från dagen innan. Sen i med en eller två förpackningar krossade tomater. Beroende på hur mycket rester det blev kvar från föregående dag. Låter man det puttra ca 30 minuter tillsammans med 1 msk buljong blir det en grym köttfärsås!

 

Veckans vegetariska recept blev till på just detta sätt. Och det blev supergott!!

Jag tycker det ofta är att maten blir godare om man inte har någon plan eller följer recept. Man har ingen aning om hur det kommer bli eller hur det kommer smaka. Förväntningarna är alltså inte speciellt höga, och då uppskattar man resultatet mer! Så våga testa mer i köket – det kanske inte alltid blir det godaste du ätit, men en dag står du där med en ny favorit! Som denna rätt jag fick till för ett tag sen.

 

vegansk gryta gurkmeja

Vegansk gryta med gurkmeja

1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 tomater
1 sötpotatis
1 burk kikärtor
1 knippe grönkål
1 msk gurkmeja 
1 msk ingefärajuice (eller en bit färsk, riven)
1 förpackning kokosgrädde
Salt & peppar
Smör / ghee / kokosolja att steka i

  1. Fräs hackad lök och vitlök i fett. Rör i hackade tomater, tärnad sötpotatis, strimlad grönkål och sköljda kikärtor.
  2. I med gurkmeja och ingefära och slå på kokosgrädden. Låt puttra på låg värme tills sötpotatisen mjuknat.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

…Och följ inte detta recept till punkt och pricka utan använd de grönsaker du har hemma! Man kan till exempel ha i morötter, spenat, blomkål, skippa kikärtorna. Kylskåpet bestämmer! 

Om barnen gillar just denna? Nej, inte våra. Men det blir perfekta matlådor att ta med till jobbet!

 

Fler veganska och vegetariska recept hittar du här

 

Total
118
Shares

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer

  1. Hej Cecilia!
    Jag har suttit och tittat igenom dina recept för att få lite inspiration till bättre mat för barnen. Har testat både hamburgerbröden och sesamnuggets och de fick godkänt. Jag letar nu efter ett recept på något bröd som kan fungera till mina kräsna barn. Vilket av dina recept skulle du säga mest liknar ett vitt bröd, d.v.s. så lite fröer och andra smaksättare som möjligt? Hoppas kunna smyga in mer sådant så småningom men nu jämför de allt med hönokaka och formbröd, haha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close