I tre veckor har jag kört 100% mejerifritt. Jag brukar inte äta mjölkprodukter, men ibland kan det slinka ner en skvätt mjölk i kaffet eller en bit ost (eller två). Och just detta med ost är ett problem för många. Man blir lätt sugen på ost och när man väl börjat är det svårt att sluta. Så är det för mig. Efter några veckor helt mejerifritt mår min kropp mycket bättre, jag känner mig piggare, magen känns inte uppblåst och maten känns betydligt fräschare!
Därför är det svårt att sluta äta ost
Ost innehåller mjölkproteinet kasein som under matsmältningen frigör det morfinliknande ämnet kasomorfiner. Kroppen signalerar att vi är sugna på mer. Man kan alltså vara beroende av ost! Och ingen kan väl missat forskningen om varför mjölk är allt annat än bra för oss?
Mjölk: inflammerande för kroppen
Många dricker mjölk för att vi fått lära oss att mjölk ger oss ett starkt skelett. Nu visar forskning istället motsatsen. Studier vid Uppsala kliniska forskningscentrum visar ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet på grund av kronisk inflammation, oxidativ stress och även försämrat immunförsvar. Samma studier visar även att de som drack mycket mjölk blev mer drabbade av benskörhet än de som avstod!
Kalcium får vi inte enbart i oss via mjölk såklart, utan det finns kalciumrika grönsaker, nötter och frön.
Så lyckas du med en mejerifri kost
Byt ut mjölken i kaffet
Bästa tipset är att börja morgonen med en kokoskaffe. Gillar man varken svart kaffe eller kokos, testa Oatly Ikaffe, det godaste mjölkfria alternativet till just kaffe jag hittat.
Skippa såsen
Byt ut såser mot aioli och olika röror. Och mat behöver ju faktiskt inte bada i sås…
Glöm inte fettet
Feta mejeriprodukter gör dig mätt, så när du skippar dessa är det viktigt att inte glömma fettet. Kokosolja, avokado, nötter och oliver är några bra fettkällor
Ät mer ägg.
Det svåraste för många är frukosten. Gör smoothies på nötmjölk, koka ägg, gör en omelett eller kokosgröt.
Mjölkfria recept
I min receptbank hittar du massvis av mjölkfria recept. Alla dessutom glutenfria!
Följ mig här
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram
Källor:
American Journal of Epidemiology
Natgeo
10 kommentarer
Jag är beroende av ost! Det var det svåraste att avstå när jag ammande min mjölkallergierna son. Tanken var att fortsätta avstå men jag föll dit. ”Bara en skiva” men nu är det mer fem skivor. Skämskudde på det!
Haha, så är det!
// cecilia
Jag har läst att getmjölksrodukter inte skapar inflammation på samma sätt som komjölksprodukter. Vet du något om det?
Ägg har ju en inflammatorisk effekt de också – och det glr matvalen för möttnad så svårt att få ihop. Vad anser Du om ägg-effekten?
Hur är det med get och fårmjölk?
Ska vara bättre 🙂
// Cecilia
Min mage har inga bekymmer med mjölkprodukter. Nu äter jag inga stora mängder, men även vid tillfällen då det kan bli mer än vanligt (low carb pannkakor tex) så funkar magen prima. Jag är rätt säker på att detta är individuellt. Min mage “kraschar” om jag äter spannmål och/eller socker varje dag så det undviker jag. Likaså älskar jag blomkål, och kidneybönor, men det gör inte mina tarmar… En får känna efter själv vad som funkar för ens kropp. =)
[…] Läs mer: Därför mår du bättre av att skippa mejeriprodukter […]
Jag mår jättedåligt när jag ätit ägg, blir gasig och uppblåst i flera dagar. Har haft slut på ost några dagar och googlade fram om ost-beroendet och det stämmer in på mig. Så nu har jag varit utan ost i 2 dagar och känner mig så mycket lättare i kroppen.
Hej! Vart hittar jag länkar till den forskningen, om mejeriprodukter. Och det finns ju forskning på hur ägg göder de dåliga bakterierna i magen. Ett ägg försvinner ur kroppen efter 90 dagar. Där ligger det och är mat till de dåliga bakterierna. Kanske därför dom använder det i labb att göra dåliga bakterier med när dom gör vaccin. ?