Ekologiska-natpasar
jamu

Förkylning och halsont var inte riktigt vad jag planerat. När vi var sjuka på Bali levererade våra fantastiska grannar Jamu. Jamu är en traditionell Indonesisk naturmedicin som har druckits i över 1000 år. Ingredienserna varierar. Här kommer recept på min favorit:

 

Jamu

1 stor bit ingefära
Gurkmeja (1 stor färsk bit eller 1 msk pulver)
1 citron
1 msk rå honung [adlink]
1 nypa svartpeppar
Vatten 2-5 dl (beroende på hur starkt man vill ha det)

Skala ingefäran, pressa citronen och mixa tillsammans med gurkmejan, honungen och vattnet i en bleder. Mixa slätt och sila. Häll på flaska och ha i kylen. Drick ett glas på morgonen och ett på kvällen. Minst.

 

Gurkmeja
En av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns.

Ingefära
Ingefära anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den hög halt av antioxidanter. Den är bra på att bota onda halsar då den har effekt på både bakterier och virus.

Honung
Honung kan hämma tillväxten av bakterier, troligen även av virus. Många av honungens bakteriedödande ämnen förstörs vid upphettning över 40–45 grader. Samma gäller de flesta flytande honung då dessa ofta har tillsatt socker, och har då värmts upp.

Citron
Citron med hög halt av C-vitamin. Perfekt vid förkylningar.

 

22 kommentarer

 1. hur vet du att flytande honung ofta innehåller tillsatt socker? Vilka märken då isåfall? Honung får ju inte säljas som honung om det innehåller något annat än just honung. Eller tänker du på det fusk som förekommer?

  1. Det förekommer säkerligen en hel del fusk. Jag har jobbat i en större matbutik och en av våra största honungsleverantörer hade blivit lurade på Acacia-honung. En viss del av flaskan hade fyllts på med sockervätska. De fick kalla tillbaka flera hundra kilo med honung.

   Men oavsett så vill du absolut helst ha en ofiltrerad och lokal honung, gärna med lite “bös” i! 🙂

   Jag är en nörd, och för mer nörderi så rekommenderar jag dig att läsa här!

   “Of course, modern supermarket honey in a plastic bear shape would be indiscernible to any H-G, as actual honey. Missing are the waxy bits, pollen, propolis, comb caps, and bee-body parts that contribute to honey’s healthfulness. Moreover, why would an H-G ever pasteurize their honey, destroying its status as a live food? Even reports that much honey is watered down with HFCS or white sugar have surfaced recently.

   Don’t fear honey. But also don’t be duped by fancy marketers passing off sugar-water as honey. Look for raw, unfiltered honey from local sources…farmer’s markets are a great place to start. Try to get some that still has ‘junk’ in it.”

   http://freetheanimal.com/2015/01/paleogate-cordains-coverup.html

 2. Hej!
  Spännande! Har du märkt någon effekt när du tagit detta? Har en dotter med trolig scharlakansfeber som jag helst vill undvika att ge antibiotika. Ska prova detta och se om det kan hjälpa!

  Tack!

   1. Åh tack för svar 🙂 . Jag blev konfunderad för det var någon ovan som skrev “åh så god den var” 😀 . Jag gjorde dubbel sats och hade på 1 l vatten men kan ju ha på mer!! Jag hade nog mycket mer ingefära än så! Skall ta mindre nästa gång.

    Drycken blev ju dock så himla vacker <3 . Tack för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*