jamu

Hej JAMU, hej då förkylning!

av Cecilia Folkesson

Förkylning och halsont var inte riktigt vad jag planerat. När vi var sjuka på Bali levererade våra fantastiska grannar Jamu. Jamu är en traditionell Indonesisk naturmedicin som har druckits i över 1000 år. Ingredienserna varierar. Här kommer recept på min favorit:

 

Jamu

1 stor bit ingefära
Gurkmeja (1 stor färsk bit eller 1 msk pulver)
1 citron
1 msk rå honung [adlink]
1 nypa svartpeppar
Vatten 2-5 dl (beroende på hur starkt man vill ha det)

Skala ingefäran, pressa citronen och mixa tillsammans med gurkmejan, honungen och vattnet i en bleder. Mixa slätt och sila. Häll på flaska och ha i kylen. Drick ett glas på morgonen och ett på kvällen. Minst.

 

Gurkmeja
En av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns.

Ingefära
Ingefära anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den hög halt av antioxidanter. Den är bra på att bota onda halsar då den har effekt på både bakterier och virus.

Honung
Honung kan hämma tillväxten av bakterier, troligen även av virus. Många av honungens bakteriedödande ämnen förstörs vid upphettning över 40–45 grader. Samma gäller de flesta flytande honung då dessa ofta har tillsatt socker, och har då värmts upp.

Citron
Citron med hög halt av C-vitamin. Perfekt vid förkylningar.

 

22 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

22 kommentarer

Simon 21 september, 2015 - 22:20

Kul, gott och sunt med Jamu!
Ett litet tips, gurkmeja har absolut bäst tillgänglighet tillsammans med svartpeppar!
Jag langar en länk här till Dr. Rhonda Patrick´s Facebook där hon skriver om curcumin och piperine. Följ henne, fantastisk kvinna!

https://www.facebook.com/foundmyfitness/posts/865977383414685

Svara
Cecilia Folkesson 21 september, 2015 - 23:01

Tack för tips! ska kolla 🙂
// cecilia

Svara
Lotti Tamm Bäckman 22 september, 2015 - 10:13

Stort tack för tips! Jag gjorde en sats igår och oj så god den dessutom är. Passar mig perfekt att få i mig ingrediensern som en juice (som kan förberedas) istället för som te 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 27 september, 2015 - 21:25

Visst är den god! Synd bara att gurkmejan färgar av sig överallt…

Svara
fanny 22 september, 2015 - 11:19

hur vet du att flytande honung ofta innehåller tillsatt socker? Vilka märken då isåfall? Honung får ju inte säljas som honung om det innehåller något annat än just honung. Eller tänker du på det fusk som förekommer?

Svara
Simon 28 september, 2015 - 09:21

Det förekommer säkerligen en hel del fusk. Jag har jobbat i en större matbutik och en av våra största honungsleverantörer hade blivit lurade på Acacia-honung. En viss del av flaskan hade fyllts på med sockervätska. De fick kalla tillbaka flera hundra kilo med honung.

Men oavsett så vill du absolut helst ha en ofiltrerad och lokal honung, gärna med lite “bös” i! 🙂

Jag är en nörd, och för mer nörderi så rekommenderar jag dig att läsa här!

“Of course, modern supermarket honey in a plastic bear shape would be indiscernible to any H-G, as actual honey. Missing are the waxy bits, pollen, propolis, comb caps, and bee-body parts that contribute to honey’s healthfulness. Moreover, why would an H-G ever pasteurize their honey, destroying its status as a live food? Even reports that much honey is watered down with HFCS or white sugar have surfaced recently.

Don’t fear honey. But also don’t be duped by fancy marketers passing off sugar-water as honey. Look for raw, unfiltered honey from local sources…farmer’s markets are a great place to start. Try to get some that still has ‘junk’ in it.”

http://freetheanimal.com/2015/01/paleogate-cordains-coverup.html

Svara
Cecilia Folkesson 28 september, 2015 - 19:35

Ja du ser! Massa fusk hela tiden. Älskar när människor nördar in sig i grejer 😉
Tack för länken.

// cecilia

Svara
Elins bakficka 22 september, 2015 - 12:35

Låter dessutom magiskt gott!
Tack för receptet, ska genast slänga ihop det.

Svara
Lisa 27 september, 2015 - 14:23

Hej!
Spännande! Har du märkt någon effekt när du tagit detta? Har en dotter med trolig scharlakansfeber som jag helst vill undvika att ge antibiotika. Ska prova detta och se om det kan hjälpa!

Tack!

Svara
Elsa 29 september, 2015 - 22:22

Gjorde detta och det var uräckligt 🙁 . Hade jag för mycket ingefära? Hur mycket är en “stor bit”???

Svara
Cecilia Folkesson 29 september, 2015 - 22:26

Ska inte vara jättegott. Det blir rätt starkt. Du kan spä med mer vatten så blir det lite mildare. Jag hade en bit ingefära som var ca 5×1,5 cm.

Svara
Elsa 29 september, 2015 - 22:37

Åh tack för svar 🙂 . Jag blev konfunderad för det var någon ovan som skrev “åh så god den var” 😀 . Jag gjorde dubbel sats och hade på 1 l vatten men kan ju ha på mer!! Jag hade nog mycket mer ingefära än så! Skall ta mindre nästa gång.

Drycken blev ju dock så himla vacker <3 . Tack för tipset!

Svara
Laila 22 februari, 2016 - 22:50

Hej! Undrar när du skriver 1 – 2 glas om dan..menar du shotglas/snapsglas ? Mvh Laila

Svara
Cecilia Folkesson 23 februari, 2016 - 20:45

1 dl per glas kanske. beror helt på hur starkt man gjort det. Men för att förklara lite bättre, sörre on en shot, mindre än ett stort glas 😉

Hälsningar Cecilia

Svara
Monika 24 februari, 2016 - 13:13

Måste testa 😀 men undrar hur länge den håller i kylen?

Svara
Cecilia Folkesson 24 februari, 2016 - 21:54

Några dagar brukar jag ha min. Går år snabbare än man tror 😉

Svara
Hanna 25 februari, 2016 - 21:34

Kan man göra den i en juicepress eller förlorar citronen och ingefäran massa viktiga.. Saker? Haha

Svara
Cecilia Folkesson 26 februari, 2016 - 00:03

nej det går jättebra! “sakerna” finns med ändå. jag silar mitt pga ingen juicepress 😉

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More