resa med barn Bali

Veckans mest frågade: Är det säkert att resa till Bali?

av Cecilia Folkesson

Det verkar vara många som planerat att resa till Bali över jul! Kul 🙂 Så det har såklart dykt upp en hel de mail från oroliga resenärer som alla undrar samma sak: Är det säkert att resa till Bali?

Vi pratar så alltså om vulkanen. Det ska tilläggas att jag inte är en vulkanexpret (även om jag borde få någon typ av diplom efter måna timmars läsande när vulkanen bröt ut för några veckor sen)

För att förklara situationen lite kort:

Gunung Agung, eller Mt Agung som vulkanen på Bali heter har från och till sen i september sprutat rök. Från ungefär denna tidpunkt började invånare som bor nära vulkanen evakueras. Avståndet mellan vulkanen och de populära turistområdena är ca 7o kilometer så detta har alltså INTE påverkat de områden.

I slutet av november skedde det som alla väntat på Gunung Agungs största utbrott sen 1963 och det var nu flygplatsen stängde och nyhetskanaler och tidningar gick ut med katastrofläget på Bali. Flygplatsen var stängd i tre dagar och det berodde på askmoln som gjorde att flygplanen inte kunde landa och lyfta på Bali. Alltså inte faran med att resa till Bali.

Vulkanen har nu övergått till magmatiska eruptioner, flytande lava börjar puttra upp ur kratern. Det har varit kraftiga regnoväder den senaste veckan vilket orsakat en hel det ångexplosioner vilket visuellt ser ut som askutbrott.

Och absolut. Det är katastrof. För de människor som bor i evakueringsområdena (ca 100 000 människor) och alla de som livnär sig på turismen.

 

Kan jag resa till bali över Jul?

Ja det kan du. Om du planerar att åka till turistområdena (de flesta ligger ca 70 km från vulkanen). Många experter tror på ett större utbrott men ingen vet när detta kommer hända. Det KAN hända i morgon, det kan hända om ett år, eller så händer det inte alls. Ingen vet.

 

Vilka risker finns?

Aska:
Den största risken för semestern är om vindarna kommer från norr och flygplatsen tvingas att vara stängd, under regnsäsongen (November-Mars) är det vanligt med sydvästliga vindar. Vid ett större utbrott kan det resultera i att askan hamnar i poolområden som då måste rengöras manuellt. Askan i luften är inte bra att andas in, N95 mask (filtermask ffp3) rekommenderas att ta med på semestern.

Lava:
Vid ett lavautbott är givetvis lavan farlig men enbart i området runt vulkanen ca 12 km från vulkanens mitt. Bali är en vulkanö med 4st större vulkaner är landskapet i norr (här finns vulkanerna) ganska kuperat och lavan kan inte ta sig uppåt. Gunung Agung ligger ganska långt in på ön så någon risk för tsunami finns inte. Just tsunami har man diskuterat flitigt då detta hände vid det största vulkanutbrottet i Indonesien.

Lahar
Lahar (cementlikande flytande massa) har runnit ner längs vulkanens sluttningar, de är väldigt farliga då de är svårare att upptäcka och färdas med hög hastighet nerför vulkanen. Samma sak som med lavan den tar sig inte längre än avspärrningarna som redan finns.

Inställda flyg:
Riskerar flygplatsen att vara stäng när vi ska åka hem? Absolut kan den vara det. Vid nordliga vindar kommer flygplatsen att drabbas av askmoln och risken finns att den måste stängas ytterligare. Under de tre dagar flygplatsen var stängd ordnades bussar till Java för ca 200 SEK.

 

bali guide barn

Hur vi gör över jul?

Vi kommer åka som planerat över jul och nyår så länge flygplatsen är öppen. Vi kommer såklart ta med oss maskar i fall i fall och ha koll på nyhetssändningarna.

 


FÖLJ vår resa HÄR:

Följ gärna vår reseblogg FolkessonsAdventures.se som kommer uppdateras flitigt under jul och nyår. Där hittar du även massa bra Bali-fakta och tips på de grymmaste matställena! Vi finns även på Instagram och på Facebook.

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More