dengue bali

Mina två upplevelser med denguefeber

av Cecilia Folkesson

Den senaste tiden har jag fått mycket frågor om Denguefeber. När jag hade denguefeber (två gånger !?! under ett år) var det nog inte lika vanligt som det verkar vara nu.

 

Min historia

Första gången jag fick denguefeber var när vi bodde på Bali i sex månader. Jag kände ganska snabbt att något var fel med mig. Jag fick hög feber och frossa och väldigt ont bakom ögonen. Min hälsoångest hade inte uppstått då – så jag var ändå inte speciellt orolig.

Våra indonesiska vänner tog med mig till ett blodlabb och testet visade positivt för dengue. Som tur var hade vi en bra försäkring och jag blev inlagd på ett av Balis bästa sjukhus.

 

dengue bali

Där låg jag och led i tio dygn, med allt från feber, huvudvärk och extremt till kliande utslag. När man får dengue måste man dricka massa vatten samtidigt som man får dropp. Man gör inget åt det mer än ger paracetamol via nål och kollar trombocytvärdet i blodet 2-3 gånger om dagen.

Normalt värde är 150-450 och går det ner under 100 bör man läggas in på sjukhus. Mitt sjönk till under 20 – och det är då det börjar bli riktigt farlig och till och med livshotande. (Inget jag visste om då som tur var)

Trombocyterna påverkar blodets förmåga att koagulera så man måste ligga still och få hjälp med att gå på toa (vilket man måste göra ca en gång i halvtimman pga all dropp och allt vatten man måste dricka) för att inte ramla/stöta i något och riskera en blödning. Fick inte borsta tänderna under dessa dygn heller för att inte riskera att börja blöda i tandköttet.

Efter 10 dagar var trombocytvärdet uppe på över 100 och jag fick åka hem. Jag kände mig extremt trött i ca en månad och tappade ungefär hälften av mitt hår efter 2-3 månader.

 

 

Min andra dengue

Efter vi kom hem från vår långa balivistelse åkte vi tillbaks igen under påsken. Jag åkte själv med de två yngsta killarna, Johan och Zion kom någon vecka senare. Och tur var det. Samma dag som Johan och Zion dök upp på Bali kände jag återigen att jag mådde väldigt konstigt. Den natten upplevde jag smärtor som jag aldrig gjort tidigare. Det kändes som skelettet krossades och frossan var helt orimlig.

Denna gång hade jag lärt mig massa bra bali-knep och ringde till blodbussen som gjorde hembesök. Men eftersom dengue inte visas i blodet förrän efter ungefär fem dagar visade resultatet negativt. “Så bra” sa Johan. Men jag kände att något var väldigt fel. Jag mådde så dåligt att jag tvingade Johan att köra mig till samma sjukhus där jag legat inlagd 11 månader tidigare.

Blodprovet visade nu positivt. Jag blev inlagd direkt och första sjuksköterska jag mötte hälsade mig välkommen med: Hello madame, you again?!

Denna gång upplevde jag helt andra symptom – vilket är normalt då det finns fyra olika typer av dengue och man blir immun mot den typ man haft.

Mina värden gick inte heller ner lika lågt vilket var skönt. Tyvärr kan man bli mycket sjukare när man får dengue andra gången – och hade det skett hade jag kanske jag ingått i de 1-5% procent som faktisk dör av dengue.

Jag behövde inte ligga inne lika länge denna gång utan fick åka hem efter 6 dygn. Men vi hann knappt hem innan Sid kaskadspydde ner hela sängen. Om han testade positivt för dengue? Ja, tyvärr. Han hade förmodligen blivit stucken av en mygga som stuckit mig innan…

 

dengue bali Sid var fyra år när han blev inlagd på sjukhus för denguefeber. Inga glada miner här. Bandet runt ankel påminner om de naturliga myggskydden vi alla använde. De hjälpte alltså inte alls…

 

dengue bali Sid fick som tur var en mild version av dengue.

Det här är dengue

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom som sprids genom stickmyggor i bland annat Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika.

Den kallas även bone breaking fever eftersom man kan uppleva extrema smärtor i skelettet. Symtomen uppstår 5 till 10 dagar efter det att man fått dengueviruset och går vanligtvis över av sig själv inom en vecka.

Denguefeber gör att trombocytvärdet sjunker (dvs blodets förmåga att koagulera) och det dom är farligt inre blödningar och lågt blodtryck.

Sjukdomen kan dock bli allvarlig och kräva behandling. De flesta blir friska med hjälp av vätska direkt i blodet via dropp och övervakning på intensivvårdsavdelning.

 

dengue bali

 

Symptom vid denguefeber

Det tar oftast mellan två och tio dagar från att du blivit smittad till att du blir sjuk. Du upplever något eller några av följande symptom:

  • Hög feber med frossa och svettningar.
  • Huvudvärk och värk bakom ögonen.
  • Kraftig värk i musklerna.
  • Röda ögon.
  • Klåda med röda prickar på kroppen
  • Blödningar i huden (allvarligare symptom)

Cirka 80% av de som får denguevirus upplever inga symtom alls.

 

Kan man få dengue fler gånger?

Viruset finns i fyra olika varianter vilket gör att man kan insjukna flera gånger då kroppen endast utvecklar motståndskraft mot den varianten man redan haft. Dessa fyra typer orkar ofta olika symtom och några är allvarligare än andra.

Risken för att bli allvarligt sjuk ökar om du får denguefeber mer än en gång.

 

Vad kan man göra för att skydda sig?

Det finns inget vaccin mot denguefeber i Sverige.

Aedes-myggorna, som är de myggor som sprider viruset är aktiva under dagtid, särskilt på morgonen och eftermiddagen. Dessa mygg lever större delen av tiden inomhus i stadsmiljö med tät bebyggelse och många invånare.

– Använd myggnät för fönster och gärna AC (då myggorna inte tycker om kyla)
– Använda myggmedel (naturliga myggmedel hjälper tyvärr inte speciellt bra)

 

dengue bali

 

Behandling

Denguefeber orsakas av ett virus och kan därför inte behandlas. Blir man mycket sjuk kan man behöva vårdas på sjukhus för att få vätska via dropp och övervakning.

Denguefeber är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom.

 


Källor: 1177, Folkhalsomyndigheten, Wikipedia, Netdoktor

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Nina 21 december, 2019 - 23:34

Hej, vi ska till Bali om drygt en vecka för andra gången och jag har sån dengueskräck. Åker med en snart fyraåring och 10 månaders och min man.

Vi kommer spraya oss och barnen med DEET, men om olyckan skulle vara framme så undrar jag vad den där blodbussen är för något och vilket sjukhus som var det bästa?

Svara
Våra senaste jular – kaos utlovas! - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 23 december, 2020 - 22:14

[…] vanligt resulterade resen i en del sjukdomar. (Läs mer om denguekaoset här) Zion åkte på rejält med solsting och Sid hade påssjuka enligt läkaren som sen visade sig vara […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More