matbutik

Utmaning: Skippa matbutiken helt i veckan

av Cecilia Folkesson

Vi körde detta förra veckan: Hur många dagar kan man laga mat på det man redan har hemma?

För hur många gånger går man inte och handlar, trots att både skafferi, kyl och frys är fulla av mat? Kanske inte just det mat man är sugen på, men ändå helt duglig mat.

 

Vår vecka såg ut såhär:

Måndag:
Risgrynsgröt på kokosmjölk. En förpackning risgryn från förra julen, en burk kokosmjölk med kanelstänger och hela kardemummakärnor blev en helt okej middag. Rörde ihop frysta bär från sommaren i en kastrull med lite kokossocker. Barnen var supernöjda med denna middag!

Tisdag:
En väldigt liten infryst köttfärssås. Tinade upp, spädde ut med massa krossade tomater och bönor. Gjorde en rotmos på det som fanns i kylen: några potatisar, morötter, kålrot och massa smör.

Onsdag:
Pannkakor på massa ägg vars datum hade gått ut. Man behöver inte slänga ägg bara för att bäst före-datumet är passerat, de brukar hålla betydligt längre än så. (Knäck i en separat skål och lukta.)

Torsdag:
Tacos på rådjurs-grytbitar. Hade en påse frysta bitar av rådjur längst ner i frysen. Tinade upp dem kvällen innan och la i crock potten på morgonen innan jobbet. På kvällen mosade jag sönder köttet, blandade med taco-krydda och serverade med dom vanliga taco-tillbehören. Eller dom som fanns hemma.

Fredag:
Avsteg från reglerna: Glutenfria pizzor och hamburgare utan bröd från pizzerian på väg hem från det obligatoriska fredagsbad.

 

Barnen tyckte det var rätt kul ändå. Och det blir ju extra roligt när man väl tömt allt och får välja precis vilken mat man vill igen. Men vi kör på några dagar till, för det finns fortfarande mat hemma. Imorgon blir det något med rött ris och morötter. Kommer antagligen inte bli superpoppis hos barnen…

 

Så testa i vecka, hur många dagar klarar du? Återkom gärna med resultat ; )

 

6 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

Anna 26 september, 2016 - 12:22

Hej! Jag brukar köra på med frystömningsvecka.Kollar i frysen och lagar upp lite av varje till en måltid.Sen kan man åka och handla om man vill.Hör ofta att folk säger:Har så fullt i frysen!många hamstrar mat, bättre ekonomi att äta upp det du har.

Svara
Cecilia Folkesson 26 september, 2016 - 15:29

Perfekt ju! Och som du säger, varför ha maten i frysen?! Man sparar rätt mycket pengar på att inte handla på en vecka!

// Cecilia

Svara
Paula 27 september, 2016 - 09:40

Ska ta och testa detta för det är inte klokt vad mycket mat som går till spillo. Jag tillhör tyvärr kategorin som åker och handlar lika mycket varje vecka fastän det är fullt i både frys och skafferi, snacka om att kasta pengarna i sjön…..för att inte tala om “milöslöseri”.

Svara
Cecilia Folkesson 27 september, 2016 - 14:52

Eller hur?! Tycker absolut du ska testa. Känns så bra när man har rensat och lagat mat av allt “det gamla”

Svara
Camilla 27 september, 2016 - 21:23

Det händer ganska ofta att jag inte “orkar” åka och handla. (Vi bor en bit från affären.) Och det är helt fascinerande hur många dagar man kan klara sig på det man har i skåpen fast man tycker att man “inte har någonting”…

Svara
Cecilia Folkesson 29 september, 2016 - 13:16

Så är det verkligen! Det är som något konstigt “måste”.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More