cecilia folkesson kostrådgivare

Svar på era frågor – DEL 1

av Cecilia Folkesson

Tack så mycket för alla frågor! Nu har jag svarat på första delen av frågorna. Resten kommer under morgondagen, och eventuellt även på tisdag om det fortsätter droppa in frågor både här och på Instagram 🙂

 


Fråga: Vilken härlig familj du har!! Jag är lite nyfiken på hur ni får ihop det i ert lilla hus… Vi bor oxå i ett litet hus och känner ibland att man går på varandra, inte har ngn plats för förvaring osv… Skulle vara jättekul att se några bilder och hur ni tänker kring detta.

 

Svar: Hej och tack! Vi flyttade från vårt superstora hus i stan på 200 kvm till ett “lite mindre” hus på landet på 35 kvm för 2 år sen. Tanken var att ha det tillfälligt då vi gjorde en långresa till Bali när vi var föräldralediga: Men när vi kom hem insåg vi hur mysigt och lugnt det var i nya huset. Första året sov vi alla fem i samma sovrum men i vintras byggde vi två nya rum till killarna. Så nu är vi uppe i 50 kvm. Mycket bättre!

Visst går man på varann, men nu när killarna nu har sina egna rum (Sid och Otis delar) att leka och sova i går det mycket bättre. Och fördelen att det nu tar ca 1 timma att städa hela huset istället för flera dagar väger upp allt!

Vi har såklart inte så mycket förvaring, så det har gällt att rensa rejält. En av varje, och nytt in – gammalt ut gäller hos oss. Vi kör tex 1 uppsättning vinglas istället 3 olika, 1 osthyvel och bara tillräckligt många kastruller. Vinterkläder packar vi in i vacumpåsar och förvarar i garderober och smarta platta lådor under sängen när det inte är säsong.

Barnen fick välja ungefär 1/4 av sina leksaker och resten skänkte vi bort. Dom har aldrig ens frågat över dessa, vilket betyder att dom hade alldeles för mycket leksaker från första början. Vi rensar ur garderober rätt ofta och skänker allt som vuxit ur.

Ungefär så ser det ut hemma hos oss. Jag kommer fota alla lösningar och göra ett längre inlägg om super-compact living i sommar, så håll utkik!

 


Fråga: Jag har en dotter på 8 månader som just håller på att upptäcka mat. Dock verkar hon inte gilla det jag önskat att hon skulle gilla och jag undrar hur du har gjort med dina killar. Har du gett endast glutenfri/lågkolhydratskost som de gillat direkt eller har du fått trixa och ”ge efter”? Är du lika noga med vad dem äter som du äter? Lagar ni samma mat till hela familjen eller blandar ni?

 

Svar: Eftersom jag själv inte äter gluten och jag lagar nästan all mat hemma brukar det bli glutenfritt även för barnen. Vår äldste på 7 år, och minsta på snart 2 äter gluten ibland. Och dom gör det även på dagis. Mellankillen har alopecia och eftersom det är en autoimmun sjukdom har vi helt plockat bort gluten och mejerier för honom. Detta gör såklart att även de två andra äter betydligt mindre av detta.

Jag tycker det är viktig att barnen förstår vad som är bra mat och inte. Killarna har full koll på att mjöl inte är nyttigt, men att två av dem kan äta det utan att må så dåligt över det. Om jag hade fått välja, och om man hade haft ett val i förskola och i skolan hade dom ätit en glutenfri kost. Men så länge dom äter mer bra mat än dålig är jag rätt nöjd.

Och vi har stort fokus på socker hemma. Vi dricker aldrig saft eller läsk, och fika blir utbytt mot tex raw-bar eller nötter.

 


Fråga: Jag är nyfiken på tips om äggfri frukost, och vad du vet om candida?

 

Svar: Här hittar du massa äggfria frukostar. Mina favoriter är smoothiebowls med avokado, kokosgröt och chiapudding. Jag har inte så bra koll på candida tyvärr, men lågkolhydratkost, mejerifritt och inga halvfabrikat är en bra början om man har candida.

 


Fråga: Jag skulle vilja veta mer om dina tidigare resor och jobb på Bali osv? Kan vi få en recap på ditt liv, typ vad gjorde du efter studenten fram tills nu, tack!

 

Svar: Ojoj! rolig fråga. Ska försöka att sammanfatta detta så bra det går. Kommer säkert gömma hälften 😉

1998
eller om det var 99 tog jag studenten. Efter det åkte jag till Hawaii och stannade där i några år. Bodde på Maui där jag spenderade mestadels av tiden med att surfa och rita t-shirttryck. Men med all sol saknade jag “det vanliga” och alla årstider. Typiskt…

2003
Bodde i Kalifornien under ett år. Pendlade mellan Willits i norra carlifornia, Santa Cruz och endel husvaktande i LA.

2004
Startade mitt egna klädmärke Jeya Clothing Co.

jeya clothing

Här började alla mina baliresor. Blev kompis med ett balines som hade en klädfabrik där jag hängde månadsvis under några år där vi designade, ritade och prov-sydde. Denna balines och hans familj är idag några av våra absolut bästa vänner.

2005
Kom jag i kontakt med några amerikaner som precis var igång med att starta upp et surfresort på en liten kokosnöt-ö i mentawai. Detta är ett band av öar som ligger ca 10 mil från indonesiska Sumatras kust.

kandui resort

Jag flyttade dit och spenderade något år med att dra el, gräva avlopp, göra stigar fixa inredning, plantera växter och lära de inhemska medarbetarna hur man bakar det bästa bananbrödet och göra lasagne. Några av våra första gäster var surfeliten med Jack Johnson i spetsen och det år vi öppnade blev vi utsedda till top 5 sufresort i världen! I denna veva, under en inköpsresa till Bali träffade jag Johan.

2006
Flyttade jag till Johan i Båstad. Där hann vi inte bo så länge innan vi flyttade till Borås och jag skaffade “ett riktigt” jobb.

2008
Zion föddes och sedan dess har hela familjen rest så mycket vi kunnat.

 

Detta är ett utdrag ur mina senaste 15 år. Och alla 30 adresser jag bott på under denna tid är inte med. Det saknas bland annat ett år i Halmstad, en period i Göteborg och lite annat. (Här finns några fler smaskiga detaljer.)

 


Fråga: Hur får du ihop vardagen? Har så svårt att hålla ihop maten efter jobbet, på väg till olika träningar o så står man där med en varm korv o kexchoklad o kl är lång över 20 på kvällen o man stressar runt med ungar på fotbolls matcher o annat.

 

Svar: Jag är helt med på ditt dilemma. Mitt tips: planera dagen, ät en bra mat och försök inte gå hungrig. Är man hungrig och får blodsockerfall är det lätt att falla dit på skitmat. Ha mat i väskan. Kan va allt från avokado till kokta ägg, barer eller en påse nötter. Om det går, planera maten dagen innan. Gör en skål bananpannkaka-smet som bara är at ställa in i ugnen. Jag försöker att inte stressa över saker. Just nu är jag inne i en period då jag verkligen inte har tid för min träning. Men då sätter jag upp ett mål, att ex börja träna ett visst datum. Då kan jag släppa det utan att ha dåligt samvete för det. Men det är svårt, jag vet!

 


Fråga: Är nyfiken på hur du ställer dig till barnvaccin och andra övriga vaccin; för/emot?
Själv har jag efter ha läst på en hel del ställt mig på emot-sidan och kommer inte vaccinera mitt andra barn och inte heller fortsätta vaccinera mitt första. Tänker att personer som är noga med vad för mat de stoppar i kroppen borde vara upplysta och ha tankar kring att spruta in preparat som kan ge farliga biverkningar rätt in i blodet på känsliga spädbarn… Om man inte vill ha gifter i kroppen från mat så kan man ju undra hur en del tänker med vaccin…

 

Svar: Detta är ett så viktigt och svårt ämne, och tyvärr ett ämne jag är dåligt insatt i. Jag har vaccinerat mina barn, men väljer inte till massa fler vaccin. Då vi reser mycket har jag vaccinerat dem mot TBC. Inte så bra kanske, men vi valde att göra det. När man inte kan mycket om ämnet blir man tyvärr uppskrämd av vad som eventuellt skulle kunna hända. Usch, svårt och skrämmande. Jag har inget bättre svar på detta tyvärr.

 


Fråga: Jag undrar hur dina pojkar äter till exempel på kalas hos kompisar, äter de tårta/glass och är med på fiskdammen? Undrar även om de äter ”vanlig” mat i skolan? Håller mig själv till low carb och undviker sött till minsta på 2 år.

 

Svar: Hej! Jag har svarat på en liknande fråga högre upp i inlägget, du kan läsa mer där. Vi undviker sött förutom på lördagar då barnen får en liten påse lördagsgodis. Men annars är vi snåla med socker hemma. Barnen älskar såklart socker men ser det som något man endast får vid speciella tillfällen. Vi fikar inte hemma och har ingen oboj eller saft stående. Då blir det betydligt lättare! När barnen är på kalas och hos andra få de äta vad de vill. Detta gäller även skola och fritids. Det är väldigt svårt att få igenom specialkost till barnen i skolan om de inte har läkarintyg som styrker en allergi eller sjukdom. Lycka till med minstingen och keep up the good work!

 


Fråga: Tänkte höra hur du hanterar barnens tjat och frågor kring skräpmat/godis? Jag upplever att det är en ständig kamp att förklara för mina barn varför vi säger nej till sådant när omgivningen inte bryr sig utan göder både sina egna och andras barn hela tiden, på vardagar, utflykter, innan och efter kalas.

 

Svar: Samma problem hemma hos oss. Hemma undviker vi skräpmat och socker, men som jag skrivit tidigare får de lova att äta vad dom vill när dom är på kalas eller hemma hos andra. Detta kan resultera i frossa i socker och barnen känner själva att dom mår dåligt av det. Jag sätter stor vikt i att lära barnen om socker och mjöl och förklara för dem varför det inte är bra att äta och vad som är bättre alternativ. Vi kör även belöningar om dom väljer att inte äta lördagsgodis tex. Dessa belöningar brukar va en tidning istället för lördagsgodis eller lego o do skippar det under en längre period. På senaste utflykten packade jag ner vad jag tyckte var en bra picknick för en av killarna. Jag hade ingen koll på sockerregler då han precis bytt skola. Detta resulterade i en gråtande kille kom hem och sa att alla andra barn hade med sig gifflar och festis. Nästa utflykt var det gifflar och festis som låg i hans ryggsäck… Inte vad jag ville, men jag vill heller inte att mina barn ska uppleva ett utanförskap på grund av övriga föräldrars sockerfokus. Väldigt svårt.

 


Fråga: Undrar också lite över hur ni bor och ser gärna bilder på ert hem i hur ni löst med planlösning osv.? Har du bra tips på korvar som är bra, typ falukorv? Hur äter dina barn i skolan och är dina äldsta barn också uppväxta på glutenfritt/Mejerifritt? Plastbantar och giftbantar du? I så fall var och på vilket sätt?

 

Svar: Hej! Inlägg om vårt hus med allt vad det innebär kommer i sommar. Korvar har jag dålig koll på. De flesta innehåller massa skräp. Brukar inte köpa korv själv, även om det slinker ner en falukorv i markorgen ibland. Då försöker jag välja de ekologiska och de med högs kötthalt. Hur mina barn äter kan du läsa i svaren ovan 🙂

Har bytt ut en hel del av mina plastsaker mot trä, glas och plåt. Tycker det är väldigt viktigt att göra. När vi valde ut leksaker till vårt lilla boende rök det mesta av plasten för plats till träleksaker. Jag har även uppdaterat hela badrummet. Alla mineraloljor, hormonstörande ämnen och kemiskt innehåll har åkt ut.

 


Fråga: Om du är TVUNGEN att välja mellan: Att ha sexuellt umgänge med Edward Blom varje dag tills du dör eller bo ihop med Paolo Roberto och äta pasta och pizza tills du spyr – vad väljer du?

 

Svar: Ha ha ha! Med tanke på att vi firade 5-årig bröllopsdag igår och har bestämt oss för att palla med varann några år till blir detta en awkward fråga.

cecilia johan folkesson

Men jag väljer Paolo om jag måste. Hade inte han haft ett sånt stark agg mot oss som skippar pasta och pasta hade det varit ett väldigt lätt val. Tyckte han var drömkillen när jag var ung, hehe… Skulle dock smyg-byta ut hans pasta mot bättre alternativ och baka blomkålsbottnar och smyga under hans toppings 😉 Så svaret blir Paolo. Sorry Edward.

 

 

 

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

Sofia 12 juni, 2016 - 21:07

Jag undrar hur du kom igång med träning efter graviditeterna, och om du har något bra tips för att hitta motivation och komma igång? Fick foglossning tidigt i v. 10 och roddmaskin och bicepscurls var träningen jag kunde göra under graviditeten. Nu är sonen 9 månader och det är SÅ tungt att komma igång, framförallt psykiskt. Känns som att börja om från början helt och hållet (kunde knäböja med 90 kg innan, nu är det tungt med bara skivstången liksom..)

Svara
Cecilia Folkesson 13 juni, 2016 - 22:37

Hej! Tack för fråga 🙂
Svar hittar du här:
ceciliafolkesson.se/2016/06/13/svar-pa-era-fragor-del-2/

Svara
Cecilia Folkesson 13 juni, 2016 - 22:37

Hej! och tack för fråga 🙂
Svar hittar du här:
ceciliafolkesson.se/2016/06/13/svar-pa-era-fragor-del-2/

Svara
a 13 juni, 2016 - 19:07

alltså, vad mycket kul du har gjort. vill veta mer?! du borde ha några fler tillbakablickar med bilder och fler anekdoter i bloggen. är själv i 20-nånting åldern och tycker de är så spännande att höra vad kul man kan hitta på i livet. finns så många platser jag vill se och uppleva, hawaii är en plats. åkte du ut och in ur landet med tanke på visa? husvaktande i L.A, hur hände det? berätta mer 😀

Svara
Emma 15 juni, 2016 - 11:39

Hej Cecilia!
Kul att höra hur ni gör med det här med kosten för era barn. Har själv en snart 2-åring som jag gärna vill ge den bästa av förutsättningar. Har själv problem med kosten och vill gärna äta så rent som möjligt. Undviker gluten, som är det enda som jag märker stor skillnad på när jag inte äter. Däremot är det svårt med en man som gärna äter pasta och bröd och inte är beredd att byta sin kost. Han är dessutom pinnsmal och skulle behöva lägga på sig några kilon till skillnad mot mig. Vi har haft lite olika åsikter kring barnets mat med. Har du några tips på hur man kan göra här? När jag inte kan rensa ut alla mackor och andra lockelser som finns…

Svara
Cecilia Folkesson 15 juni, 2016 - 20:38

Hej Emma!
Ut med det bara 😉
Gillar inte din man youghurt? Testa rysk, som inte är lika sur som tex grekisk. Det tillsammans med hemmagjord glutenfri granola borde han väl gilla 😉
Och angående barnen, försök gör en deal med din man och förklara hur viktigt det här med maten är. Ge familjen några månader att anpassa sig till”den nya nyttiga maten” och gör en utvärdering efter den tiden. Det är jobbigt när man inte äter samma mat. Lycka till!

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More