nyttigare mat

Smarta val för en nyttigare livsstil

av Cecilia Folkesson

Denna veckan har Veckans Hälsoutmaning kommit igång. Och det har dykt upp en hel del frågor. Många tycker det är svårt att byta sina ofta inrutade matvanor och välja annat i matbutiken.

Jag har skrivit ihop mina bästa tips för att gör det lite enklare:

 

Potatis – byt till Broccoli och blomkål
Broccoli och blomkål är numera klassiska alternativ till potatis. Dessa tillbehör går att variera mycket. Här hittar du 5 recept på supergoda tillbehör istället för potatis!

 

Smör – byt mot Nötsmör 
När man tänker nötsmör tänker man ofta jordnötssmör. Men det finns massa andra goda nöt- och frösmör som passar utmärkt på mackan! Mandelsmör med avokado och tahini med tomater och basilika till exempel.

 

Bars – byt mot nötter
Bars kan vara en riktiga sockerfällor. De naturliga barerna, rawbars, innehåller ofta mycket socker i form av dadlar. Proteinbars innehåller ofta syntetiska tillsatser och sötningsmedel. En näve nötter fungerar utmärkt till mellanmål!

 

Bröd – byt till zucchinifrallor eller fröbröd
Bröd brukar vara det som de flesta har svårt att skippa eller byta ut. Men det finns bra alternativ! Gillar du mjukt saftigt bröd, testa zucchinifrallor. Om du gillar Grövre bröd testa att baka frö- och nötbrödet.

 

Pasta – byt till zoodles
Pasta, precis som brödet, brukar vara svårt att skippa. Zoodles, alltså strimlor av zucchini kanske inte låter så kul men det blir väldigt gott tillsammans med det man väljer att toppa med. Även spagettipumpa blir et gott alternativ till pasta.

 

Vin – byt mot Kombucha 
Kombucha är faktiskt ett kanonalternativ till vi och bubbel – och dessutom alkoholfritt! Det finns massa goda smaker att välja mellan. Här kan du köpa kombucha fraktfritt! [Adlink]

 

Grädde – byt till Kokosgrädde
Kokosgrädde är ett bra alternativ till grädde. Det går inte att ersätta i alla recept med i tex Flygande Jacob och pumpasoppa blir det jättegott. Man kan även göra kokosgröt på kokosgrädden – en väldigt god och mättande frukost! Och om man förvarar kokosgrädden i kylskåpet kan man vispa den fluffig – hur bra?!

 

Mjöl till kaffet – byt till Oatly iKaffe
Tillsammans med bröd och pasta ligger kaffemjölken på mångas must-have-lista. Många är vi som dricker kaffe och många av oss har gärna en skvätt mjölk i. Dricker man ett gäng koppar om dagen blir det rätt mycket mjölk. Så mycket att det i alla fall påverkar min mage. Denna alternativa, alltså mjölkfria mjöl är den enda jag testat som är kanongod i kaffet! Du kommer inte sakna mjölk alls!

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Maria Hernborg 5 september, 2018 - 10:31

Älskar att läsa dina tips, följa dina resor och titta på dina bilder…En fråga, jag blev lite sugen på att köpa en bra blender, är det något som du känner att man verkligen har användning för? Kram kram!

Svara
Cecilia Folkesson 6 september, 2018 - 13:17

Hej Maria!
Kul att höra , tack!!

Mycket funkar bra i matberedare och med stavmixer. Men vill man ha en kraftfull rekommenderar jag Blendtec. Den är superstark och mixar allt!

Lycka till! Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More