danskt kött

Se hit alla matbutiks-ägare!

av Cecilia Folkesson

Så här skriver min favorit-ICAbutik på sin facebooksida idag:

“Vi kommer från och med 1 juni sluta sälja danskt kött. Anledningarna är flera. Det handlar om dåliga produktionsförhållanden med griskultingar som rutinmässigt får sina knorrar kuperade, suggor som inte har halm att reda bo med, foder som baseras på genmodifierade sojabönor och trånga bås med stressade djur och skador som följd. Det handlar om att man ger djuren antibiotika i förebyggande syfte –något som främjar tillväxten av antibiotikaresistenta bakteriestammar

Anledningen till att de danska grisuppfödarna kan hålla sina priser så låga är att de struntar i EU-lagstiftning och djurskydd, de struntar i antibiotikaresistens och smittorisk, de struntar helt enkelt både i grisars och konsumenters välmående. De satsar på kortsiktig vinstoptimering genom att producera enorma volymer.

Det kan dyka upp Danskt kött i ica bladet men vi kommer att erbjuda Svensk kött till ett rabatterat pris istället.

Vi har valt att göra det för att vi inte vill stödja djurplågeri samt att främja den svenska handeln.”

Så gör man för att få extra friska och nöjda kunder!

Du kanske även gillar detta

10 kommentarer

Linnéa i Colorado 9 maj, 2014 - 18:27

URK!!!

Svara
frida 9 maj, 2014 - 21:12

min ICA (sannegården göteborg) skrev likadant! mycket bra!

Svara
Annan 14 maj, 2014 - 12:49

Och det var de som tog initiativet. Är värt att notera. Texten är kopierad från deras hemsida 😉

Svara
Cecilia Folkesson 15 maj, 2014 - 09:04

Det visste jag inte! Bra av dem och tack för infon 🙂

Svara
sophia olsson 9 maj, 2014 - 21:40

Fantastiskt!! Hoppas det här sprider sig.
Fialisa

Svara
Sofie 10 maj, 2014 - 09:16

Grymt bra! Hoppas fler tar efter.

Svara
Joanna / byblondie.se 10 maj, 2014 - 12:42

Så bra! Hoppas att fler följer exemplet och bra att du skrev om det då fler behöver inse detta! 🙂

Svara
Christer Hellekant 10 maj, 2014 - 12:52

Jättebra du sprider detta! Jättebra initiativ av ICA. Ska kolla min butik i Sthlm och på landet!
Tack. Har anmält mig till nyheter fr dig. Vill lära mer om LCHF mm

Svara
ellen 11 maj, 2014 - 18:59

GALET bra! Detta måste ju ALLA andra matbutiker bara ta efter.

Svara
Johan 12 maj, 2014 - 16:41

Jag är nog den förste som tycker det är bra att köpa när- eller lokalproducerat snarare än att behöva importera från andra länder. Men jag blir lite lätt provocerad av att man använder fördomar om dansk grisuppfödning. Visst, jag bor själv i Danmark och har grisuppfödande släktingar, så kanske blir jag färgad. Men i danska medier har det ju uppmärksammats flera gånger hur det är Svenskt Kött som står bakom mycket av misinformationen om danska grisars levnadsvillkor.

Dels är det bisarrt att anklaga danska bönder att gå runt EUs lagstiftning. Det är nationella regler som gäller, vilka har sitt ursrprung i EU-direktiv. Här har DK och SE de hårdaste reglerna i Europa. När det gäller hantering av antibiotika är reglerna hårdare i Danmark än i Sverige gällande kontroll (i DK är det veterinär som kontrollerar, i Sverige är det egenkontroll). I Danmark skall alla doser registreras i en databas så man vet exakt vilket djur som får hur mycket antibiotika. Det gör man inte i Sverige. I Danmark använder man i snitt 0,05 g antibiotika per kg kött. I Sverige är det 0,03 g antibiotika per kg kött. Det är den lägsta förbrukningen i EU. Näst lägst är Tyskland, där förbrukningen är 2-3 gånger så hög som i Danmark. Det gör också att antibiotikaresistensen bland danska grisar är näst lägst i Europa (Sverige är lägst).

Det andra man diskuterat mycket i Sverige angående transport och utrymme, så skall danska grisar ha större utrymme enligt lag än svenska. Transportdödligheten är också lägre än i Sverige. Golvmaterial (t.ex halm och bökmaterial) är lagkrav i både Sverige och Danmark. De gårdar som inte följer reglerna åläggs yrkesförbud (t.ex dem som Djurens rätt filmade).

Att man kuperar svansar har ju att göra med att slippa kannibalism bland grisar. Men det är inte snyggt eller humant, nej (eller att bli tuggad på av sin kompis heller för den delen). I Danmark råder däremot krav på smärtlindring vid kastrering, det gör det inte i Sverige. GMO-föda är dessvärre tillåtet i alla länder, även Sverige. Så det kommer man inte undan hur mycket man än vill – om man inte köper eko så klart.

Dock har jag principen att det finns bättre kött än griskött att äta. Och skall man äta kött är det närproducerad som gäller. Ät gärna svenskt, men gör det inte med argumentet att danskarnas griskött är dåligt. Då har man gått på en lobbyorganisations stora och lättuggade lögn.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More