nyttiga chokladpraliner valnöt

Nyttiga chokladpraliner med valnötter och kakaonibs

av Cecilia Folkesson

– Innehåller annonslänkar– 

 

Det bästa som finns måste väl ändå vara när något som är supergott dessutom är nyttigt? Så är det med dessa chokladpraliner. Från början var de raw chokladbars, men med lite extra kokosolja så de blev enklare att rulla och doppade i mörk choklad har de nu blivit nyttiga chokladpraliner istället. Strö gärna över lite kakaonibs för extra crunch.

Nyttiga chokladpraliner

(10 kulor)
1 dl sötmandlar
1 dl valnötter
8 färska dadlar
4-5 msk kakao
2 msk kakaonibs
1-2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 krm havssalt

100 gram mörk choklad
+ kakaonibs

 

nyttiga chokladpraliner valnöt

Gör så här:
1. Kärna ur dadlarna och mixa i matberedare med mandlar, 2/3 av valnötterna, kakao, kakaonibs, vaniljpulver, salt och kokosolja. Börja med 1 msk kokosolja och tillsätt eventuellt mer om blandningen känns för torr. När du är nöjd med konsistensen, i med resten av valnötterna och mixa några sekunder. Pralinerna blir extra goda när det är lite större bitar nötter i.

2. Rulla små bollar. Jag behövde trycka ihop mina till bolla innan jag försiktigt rullade dem. Ställ in i kylen.

3. Smält mörk choklad i vattenbad. 

4. Doppa bollarna i chokladen. Använd gärna 2 gafflar, det brukar funka smidigast. För att få choklad runt om hela och utan att få en platt botten, brukar jag lägga de färdigdoppade bollarna på ett ugnsgaller med en plåt med bakplåtspapper under.

5. Toppa med kakaonibs och ställ in plåt och galler i kylen. Man kan skippa kakaonibs om man inte har det hemma eller hittar i butiken, men det blir supergott med lite extra crunch.

 

Dessa supergoda och dessutom nyttiga chokladpraliner kan man förvara i kylskåpet i flera dagar. Tänk på att göra dem rätt små. Gillar man inte valnötter kan man byta ut mot sina favoritnötter. Cashewnötter och en sked lakritspulver är också en grym kombo!

 

Gör egen hemmagjord mörk choklad

Att göra egen mörk choklad är faktiskt väldigt enkelt – och du sötar den precis hur mycket/lite du vill.

Recept: Hemmagjord mörk choklad

 


Du hittar fler nyttiga desserter här

 

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Karin 22 december, 2019 - 20:41

Grymt goda!!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More