naturlig ekologisk tandkräm

Naturlig och ekologisk barntandborstning

av Cecilia Folkesson

Konventionell tandkräm innehåller bland annat flour och natriumsulfat. Flour stärker tänderna, men det är också ett nervgift. Natriumsulfat som är cancerframkallande tillsätts för att få tandkrämen att löddra mer. Natriumsulfatet går direkt genom tandköttet ut i blodet. Alltså inget man bör ge till sina barn.

På senaste tiden har det kommit fler och fler bra alternativ till både tandkräm och tandborstar till barnen:

tandkräm utan flour

Bio Toothbrush
En komposterbar och biologiskt nedbrytbar tandborste i ergonomisk design. Tillverkad av majsstärkelse.
Finns här

 

Eko Tandborste
100% Naturlig och kompostbar barntandborste i bambu. Stråna är gjorda av bambukols-fibrer.
Finns här

 

Silicone Finger Brush
Dubbelsidig tandborste tillverkad till 100% av rent kirurgiskt silikon och utan BPA som träs på fingret. Borstsidan används för rengöring av tänder och den andra sidan används för massage av tandkött. Perfekt då de första tänderna tittar fram!
Finns här

 

Jack N’ Jill Natural Toothpaste – eko 
En barntandkräm utan onödiga tillsatser och ämnen som fluor, socker, färgämnen, natriumlaurylsulfat, BPA och konserveringsmedel. Naturligt smaksatt med ekologiskt odlade jordgubbar. Rik på tandvänlig xylitol.
Finns här

 

Urtekram tandkräm Tuttifrutti – eko
Bas av naturlig krita, vatten och glycerol. ECOCERT-Cosmos-certifierad. Veganvänlig och ej testad på djur.
Finns här

 

Fakta: Zarahssida.se

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

Lisa 21 oktober, 2015 - 22:20

Men är det verkligen bra med tandkräm utan flour? Finns det ekotandkräm ned flour?

Svara
Cecilia Folkesson 21 oktober, 2015 - 22:29

Fast det är ju flouret som är dåligt 😉 Tror inte det finns eko med flour.

// Cecilia

Svara
Mamma Malin 22 oktober, 2015 - 10:27

Jag har väldigt svårt att tro på tandkräm utan fluor då jag har hört så många exempel från vänner vars barn haft riktigt risiga tänder på grund av det. Men det är bra att det finns alternativ, dock inget jag kommer haka på.

Svara
Cecilia Folkesson 22 oktober, 2015 - 10:47

det beror ju självklart hur man äter också. Inget bra tips att borsta utan flour om man dricker cola hela dagarna och småäter massvis med socker 🙂

Svara
Per Nilsson 23 oktober, 2015 - 19:01

Hej! På vilka vetenskapliga grunder bygger du påståendet om att man ska välja tandkräm utan fluor? Det finns folk som nappat på det utifrån påståenden på Internet (likt detta) och sedan behövt att dra ut en massa tänder på tvååringar. Jag har aldrig hört det från någon seriös källa att välja tandkräm utan fluor men jag har hört flera seriösa källor som menar att man ska välja med, vilket även bygger på decennier av erfarenhet. Tar gärna emot länkar till studierna som visar att de negativa effekterna av fluor överväger fördelarna.

Svara
Per Nilsson 27 oktober, 2015 - 20:32

Hej! Har du svar på ovanstående? Om detta råd inte är underbyggt börjar man även undra kring alla andra råd kring gluten, kolhydrater etc. om det bara är att haka på en häftig trend men ingen vet egentligen varför. Så vill jag inte tro att det är.

Svara
Cecilia Folkesson 27 oktober, 2015 - 22:08

Hej Per!
Jag läser självklart på mycket om det jag skriver. Jag sitter tyvärr inte inne på någon forskningsrapport om detta. Men här är en länk där du kan hitta mer info:
http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70278-3/abstract?cc=y=

Det finns en pdf att ladda ner till höger på sidan.

Allt som är skadligt i större mäng är ju skadligt. Annars hade det inte varit någon restriktion för det. Små barn ska man tex bara ge ytterst lite tandkräm med en antagligen svagare form av flour. En sån liten mängd flour man får i sig av tandborstandet är förmodligen ingen livsfara, med det finns flour i annat också, tex vattnet vi dricker. När livsmedelsverket sätter en gräns för ett visst e-nummer tex, tar de ingen hänsyn till cocktaileffekten man får om man samtidigt äter 100 andra e-nummer. Flour är bra för tänderna. Men inte för kroppen.

Men det är självklart upp till var och en att äta så mycket flour och gluten man vill ; )

Ha en trevlig kväll,
Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More