fredagsmys

När blev fredagsmys sockermys?!

av Cecilia Folkesson

Detta med helg och socker?! Så fort det är fredag kommer sockret på tal. Vad ska vi ha för fredagsmys? Hur många godisbitar får vi imorgon? Vad får vi för fika efter simningen ikväll?

Till att börja med har “fredagsmyset” (ett ord barnen hört på TV eller av kompisar, och INTE mig) hos oss inneburit nötter. Detta utvecklades i ett vagt ögonblick till “natur”godis. Som är lika lite natur som vanligt godis. Nu gäller det att styra detta åt rätt håll, alltså tillbaks mot nötterna.

Vad har alla dessa skräpsnacks med mys att göra? Hur sjukt är det inte att små barn förknippar mys med socker? Socker och TV-spel. Det är nog mys om mina barn får välja. Fast det kanske beror på att vi är restriktiva med båda dessa. I den bästa av världar vill man ju att barnen ska förknippa mys med familjehäng, god mat, utan tider att passa.

Hade barnen uppskattat det om vi låtit dem spela hur mycket TV-spel som helst med en godisskål jämte?

 

Hur ser ert fredagsmys ut?

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

Tjabba Nordanfjäll 23 september, 2016 - 13:21

Håller fullständigt med!
Någonstans har det blivit så galet att barnen/ungdomarna ser det som att det är en mänsklig rättighet att äta snacks i form av socker, chips eller ostkrokar…
Det är lätt att klaga men faktum är att felet ligger hos oss föräldrar som inte varit konsekventa med detta.
Vi ersatte tidigare helgsnaskandet hos oss med någon trevlig hemlagad efterrätt, men på något underligt sätt så har sockerintaget ökat med tiden…

Svara
Cecilia Folkesson 26 september, 2016 - 15:23

Visst är det så! Man kan aldrig skylla detta på barnen. Men ju äldre barnen blir, desto mer påverkas de av alla runt om dem…

Svara
Yvonne 23 september, 2016 - 18:20

Hej
Jobbar på förskola och blir både ledsen och bestört när barnen berättar hur deras vardag o helg ser ut. Det är bullar, godis o glass i mängder. När man går hem till kompisar på eftermiddagen bjuds det på bullar o kakor o saft, när man varit hos frisören får man klubbor av frisören !!
När mormor/farmor kommer är dom jättesnälla för då får man godis. Om man inte vill gå hem från förskolan mutas det med godis.
Då jag själv varit överviktig o vet hur tufft det är i vuxen ålder att bli av med ett godisberoende undrar jag varför man alltid måste belöna med godsaker.
Naturligtvis finns det tillfällen då lite glass o sötsaker kan vara ok men inte varje vardag som det känns nu. Och är man inte snäll om man tycker att man ska vara sparsam med dessa tillfällen?
Tycker popcorn känns ok, lite mörk choklad o även nötter.
Undrar varför det blivit så?

Svara
Cecilia Folkesson 26 september, 2016 - 15:25

Håller så med!! Helt galet. Överallt ska det bjudas på godis, glass och fika. Och när alla andra får, hela tiden blir det ju omöjligt att säga nej hela tiden. Så svårt.

// cecilia

Svara
Matilda 23 september, 2016 - 19:43

Här är popcorn favoriten & utöver det brukar vi ha ett par sorters nötter & ibland bananchips eller russin. Till middagen ikväll serverades rostade kikärter som tillbehör & barnen beställde det som fredagsmys framöver!

Svara
Cecilia Folkesson 26 september, 2016 - 15:26

Åh, härliga barn! Får skicka mina på kurs hos er. Jag älskar kikärtor också, dock inte barnen…

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More