LCHF utan grädde – Går det?

av Cecilia Folkesson

Nu är jag snart igenom 4 veckor av mejerifri kost. Man kan väl kalla det Lchf utan mejerier eller paleo utan frukt. Hur som helst… Magen mådde bra innan, nu mår den, om möjligt ännu bättre.

Innan jag började med Lchf var min favoritmat sushi och färsk pasta.
Och jag älskar sashimi och Carpaccio. Så jag kan tycka att den “vanliga Lchf:en” kan bli lite för “gratäning”. Det känns lite som att man äter som man åt för 20 år sen. Fast minus massa kolhydrater då såklart.

Jag syftar på gratänger, stuvningar, grytor och pajer.

Ikväll gjorde jag lax och räkor med aioli. Kanongott. Och utan grädde! Jag fuskade med färdigköpt aioli. Men hemmagjord är så klart ännu bättre.
Recept på aioli finns här.

 

20121115-202843.jpg

Så här gillar jag min LCHF-tallrik: lax, räkor, aioli, spenat, tomat, paprika och olivolja. 

Du kanske även gillar detta

11 kommentarer

Evelina 15 november, 2012 - 21:37

Det är verkligen fräscht!!! Det är synd att många (som inte äter lchf) tror att det bara är kotletter och grädde man äter! Men jag har en fundering på olivolja (kan hända att jag frågat förr men missat svar… alzheimer-varning!!), hur bra är det i större mängder med tanke på de höga omega-6 – innehållet?

Svara
Cecilia Folkesson 16 november, 2012 - 07:03

Hej Evelina. Olivolja är en av de bra oljorna. Men jag ersätter inte allt fett från mejerier med olivolja, utan mycket från kokosfet, avokado och fet fisk. Men lite olivolja på sallad etc är ingen fara. Bara man inte steker i det. (Jag steker i kokosfett)
/ Cecilia

Svara
Evelina 16 november, 2012 - 07:48

Okej! Tusen tack för ditt svar 🙂 !

Svara
Annika 15 november, 2012 - 22:37

Olivolja är den bästa oljan med tanke på fettet. I Kostdoktorns kostråd rekommenderas både olivolja och rapsolja som bra alternativ. Margariner innhåller mycket av omega-6. Likaså majsolja och solrosolja.

Svara
Evelina 16 november, 2012 - 07:53

Jo jag vet det, jag tänkte bara med tanke på att per 100g så innehåller olivolja 0,6g omega-3 och 7,1g omega-6 så om man tänker på fördelningen så är de ju inge bra då det är flera gånger mer omega-6 i den! Tack för din kommentar!! 🙂

Svara
Christina 15 november, 2012 - 22:49

Åh vad gott!

Svara
Rose 16 november, 2012 - 11:31

Blir du mätt utan grädde eller något annat fett? Äter du mycket av aiolin istället (ser lite ut på tallriken 🙂 )? Eller är det kanske så att man blir väldigt mätt på fet fisk? Äter själv inte lax så jag tyvärr inte hur det fungerar där..

Tycker det låter intressant att dra ner på mejerivarorna men vet som sagt inte vad man ska bli mätt av då eftersom grädde och smör är en stor del av mättnaden för mig.

Tack!

Svara
Anna Jansson 16 november, 2012 - 18:35

Kul att ta del av din mjölkfria period. (tål inte komjölk)

Det här har jag provat. Det blev intressant…

Kanske något för dig. =)

http://www.smallfootprintfamily.com/2009/04/25/homemade-coconut-milk-yogurt/

Svara
Annika 18 november, 2012 - 17:18

Du tipsade ju lite förut om att du åt mandlar och fick i dig kokosolja före träning, vad tror du om dessa. Gjorde en sats men utan stevia och med halv mängd sukrin och hjälp vad mättande de blev 🙂 Och goda för oss som hållt oss borta från “riktigt” socker ett tag. De lär väl ha fler kollisar än några mandlar men tror du dessa är lika bra fettkälla?

http://lchfklubben.se/veveskamp/?p=3040#comment-1273

Svara
Damir 19 november, 2012 - 14:52

Nu tycker jag att alla borde slappna av en stund. Det här tjatet med LCHF måste upphöra, den är precis som vilken diet som helst och absolut inget mirakel som får människor automatiskt att må bättre. Det är bara så att olika dieter passar olika människor och LCHF kanske passar vissa men då tycker jag man ska ta det med en nypa salt. För precis som med allting annat så är det våg som förr eller senare kommer plana ut.

Andas människor. Andas.

Svara
Tony 31 januari, 2013 - 07:41

Ja du Damir, för vissa är det väl så att de måste pröva innan de förstår skillnaden.
Tills dess kan du väl fundera på och berätta för mig vilken annan “diet” som förbättrar och i flera fall botar saker som diabetes, allergier, magbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck osv. ?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More