dengue bali

Inte rädd för att bli sjuk i Corona? Läs detta.

av Cecilia Folkesson

 

Jag la tidigare idag upp en bild på Instagram idag där jag frågade hur många som håller avstånd i till exempel köer. 25% tycker att det är överdrivet.

 

corona

I Sverige lyssnar vi på bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell, hans som för några veckor sen sa att vi inte behöver oroa oss för att bli smittade av coronaviruset i Sverige. Ha gärna det i åtanke när säger att “du inte är rädd att bli smittad”. Det är ju liksom inte det som det handlar om.

Jag är inte heller rädd att bli sjuk. Men jag vill inte vara den som sprider sjukdomen vidare. Vi måste tillsammans försöka sakta ner och minska spridningen. Och då ingår till exempel att hålla avstånd i köer.

Jag har en enorm respekt för Coronaviruset, liksom en hel del andra saker. Jag har själv hamnat i flera krissituationer och vet att man måste ha respekt för dessa och inte agera själviskt och arrogant.

 

Malaria

När jag bodde i Mentawai islands fick vi ett utbrott malaria på ön. Av totalt 30 personer fick 3 stycken malaria under några veckor. Området vi rörde oss på var ca 50 x 500 meter. Det gällande alltså att ta till alla medel som fanns för att inte bli smittad. Det resulterade tillslut i en il-snabb båttur på 10 mil över öppet hav. I en båt utan varken navigering eller tak klockan 02:00 på natten.

 

Jordbävning del 1

På samma ö vaknade vi många nätter av jordskalv. Vi sov under perioder fullt påklädda i värmen med ficklampa i sängen för att så snabbt som möjligt kunna springa till tsunamibron som tog oss till öns högsta punkten.
En morgon var ön täck av vatten. Då är man inte kaxig.

 

Jordbävning Del 2

Sista gången vi var på Bali 2018 inträffade en jordbävning samma kväll som Johan och Otis skulle flyga hem. Huset gungade till ordentligt och vattnet i poolen skvalpade ut, trots ca 3o centimeter från kant till vattenyta. De kom iväg, men jag låg vaken länge och kollade status på tsumanivarningen. Vi bodde rätt nära havet vilket hade inneburit att snabbt väcka killarna och slänga upp dem på moppen.

 

Dengue-kaos på Bali

Våren 2015 utbröt en dengue-epedemi i Canggu på Bali. Canggu är en relativt liten by och 500 personer i vårt område fick denguefeber under en vecka. Tyvärr tillhörde jag en av dem. Läs mer om mina dengue-upplevelser här

 

911 i Mexico utan el

Den 11 september 2001 befann jag mig ensam i Sayulia, en liten by i Mexico. Jag hade varit där i 14 dagar och på kvällen skulle jag åka tillbaks till USA. Det var på den tiden en by med dålig och opålitlig elektricitet.
Helt plötsligt uppstår kaos och det jag förstår (pga min urusla spanska) är: Bomb, USA, all dead.

Jag gick helt apatisk fram och tillbaks på stranden och grät i tron om att det var krig och hela USA hade blivit bombat. Orimlig tanke när man tänker tillbaks på det kanske, men paniken just då var obeskrivlig. Det tog ett tag tills de fick igång en TV och det lugnade trots allt lite.
Kan tillägga att jag blev kvar i den byn ett tag. Och inresan i USA blev allt annat än en trevlig upplevelse.

 

Så vart vill jag komma med detta? Du kanske tänker: Men varför åkte du inte hem? Sverige är ju mycket säkrare. Men nu händer detta i Sverige. Det spelar ingen roll vart i världen man är.
Det jag tidigare upplevt är absolut inte samma sak men precis som men Corona så har det varit oroligt och något man måste ta på största allvar.

Corona kanske inte blir så farligt. Väldigt bra i så fall. Men det kan vi absolut inte veta.

 

Det här kan du göra:

  • Tvätta händerna ofta och länge
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk
  • Undvika närkontakt  – håll avstånd på 1-2 meter
  • Jobba hemma om du kan
  • Hjälp de som behöver hjälp. Har du en sjuk granne – ställ mat till dem utanför dörren
  • Undvik folksamlingar
  • Res inte i onödan

 

Vi har ett ansvar tillsammans nu. Allihop. Vad tycker du?

 


Här kan du följa mig:

Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

Åsa 15 mars, 2020 - 20:56

Tack, bra inlägg! Vi behöver värna om varandra. Själv är jag hemma pga hosta. Det kan vara covid-19 eller något annat. Eftersom jag inte vet utan test följer jag så klart råden som ges.

Svara
Cecilia Folkesson 16 mars, 2020 - 08:58

Hej Åsa!
Härligt att höra! Det enda vi kan göra är att vara oegoistiska, visa hänsyn och stanna hemma om man är sjuk.

Krya på dig <3
/Cecilia

Svara
Sofia 15 mars, 2020 - 21:09

Håller med dig! Jag personligen har noll rädsla för mig själv eller min lilla friska familj för den delen.
Jag jobbar dock inom vården (på operation och bredvid IVA) och vi håller på ställer om hela verksamheten nu för det finns ingen kapacitet att ta emot stora mängder patienter med IVA-behov eller som behöver opereras trots att de är sjuka. Det gör mig väldigt orolig, människor kommer bli väldigt sjuka och dö och kommer 50 stycken samtidigt vet jag inte hur det kommer gå. Vi är redan för lite personal (många sjuka samt hemma pga VAB). Alla har vi nu ett ansvar för att hjälpa till att skydda riskgrupperna och skjuta fram smittan tidsmässigt så inte alla blir sjuka samtidigt.

Svara
Cecilia Folkesson 16 mars, 2020 - 09:00

Hej Sofia!
Precis så!! Det funkar ju inte att alla skiter i det pga “inte rädd att bli sjuk”. Det kommer ju inte funka om många blir sjuka på en gång.

Ni inom vården gör ett fantastisk jobb <3
Kram Cecilia

Svara
Marika 19 mars, 2020 - 09:53

Håller med helt och hållet! Inte rädd själv för att bli smittad utan för vilka jag kan smitta och även ”svansarna” efter detta. Vi kommer vara påverkade i samhället länge… Jag är hemma just nu med förkylningssymptom. Hade i vanliga fall jobbat i detta läget men nu ser jag till att hålla mig hemma ifall ifall! Det är bara att göra och det är som det är.

Svara
Cecilia Folkesson 19 mars, 2020 - 10:20

Hej Marika,
håller helt med dig. Jag jobbar hemma för att jag har möjlighet. Ingen hemma hos är sjuka ännu.

Stay safe <3

Kram Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More