nitrit charkuterier

Har du koll på de giftiga charkprodukterna?

av Cecilia Folkesson

Hur svårt ska det vara att hitta charkprodukter och processat kött utan nitrit? Väldigt svårt. Nitrit finns i nästan all korv, julskinka, bacon, skinka och salami.

 

Nitrit = skit
Nitrit är en tillsats som livsmedelsindustrin använder för att konservera kött och charkprodukter och för att göra kött och chark rosa. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i magen vilket ökar risken att få cancer. Forskning visar att den som äter mycket charkprodukter med nitrit löper ökad risk att få cancer i matstrupe och magsäck, urinblåsecancer samt cancer i tjock- och ändtarm. Man bör alltså skippa alla produkter med nitrit.

Hur hittar man nitritfritt?
Enligt EUs regler får man använda nitrit i ekologisk produktion. Det hjälper alltså inte att köpa ekologiskt. Ekologiskt behöver inte vara helt ekologiskt, utan det räcker att 95% av innehållet är ekologiskt. Så kolla förpackningarna! (Detta gäller även citronsyra som ofta finns i ekologiska livsmedel.)

Så hur kommer man undan nitritet? Leta efter KRAV-märkta livsmedel. Dessa är helt fria från nitrit. Här är en lista över KRAV-märkta charkprodukter.

Vi tillsammans
Då det finns så få produkter behöver vi använda vår konsumentmakt så fler producenter vill satsa på att tillverka nitritfria produkter. Fråga efter dessa i din butik och maila företag. Ju större efterfrågan, desto fler produkter! Vi tillsammans.

 

Fakta: krav.se

 

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Marina 18 november, 2015 - 08:07

Mostorps gårdsbutik söder om Falkenberg säljer krav-märkta charkprodukter från Ragnarssons i Tvååker. Nitritfria!

Svara
Cecilia Folkesson 18 november, 2015 - 11:29

åh vilket bra tips! tack 🙂

Svara
Madeleine 18 november, 2015 - 08:36

Stora Ekeby i Saluhallen slakteriet, Västerås gör en nitrifri korv som nu även finns på menyerna hos Sveriges alla Pitchers-restauranger.
Man ska vara medveten om att 5-20% av nitraten i grönsaker omvandlas till nitrit i kroppen. Rödbetor innehåller 3-4000mg/kg att jämföra med nitrittillsatserna som får vara högst 150 mg/kg i chark. Det verkar inte göra någon skillnad för kroppen om nitriten är kemiskt tillverkad eller om den kommer från kroppens omvandling.

Svara
Cecilia Folkesson 18 november, 2015 - 11:30

Tack för tips! Hur vet man hur mycket ens rödbeta innehåller? 4000 låter ju inte bra! HUr gör du? äter du rödbetor?

Hälsningar Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More