Sökes: Mer tid.

av Cecilia Folkesson

Tisdag morgon klockan 07:50. Andra man till lämning.

Jag vet inte hur jag tänkte när jag trodde tre barn, två jobb, ett hus, en man, och träning skulle gå ihop. Det ekvationen går inte riktigt ihop.

Mina dagar ser oftast ut såhär:
05:35 – Klockan ringer.
06:00 – Klockan ringer. Jag har snoozat bort 30 minuter. Igen.
06:15 – Frukost.
06:30-07:00 – Alla i familjen ska styras upp innan bilen går.
07:00 – In i bilen.
07:30 – Första lämning på förskolan.
07:45 – Förskolelämning nr 2 (har oturen att ha de två minsta på olika förskolor).
07:55 – Skollämning.
08:15-15:00 – Jobb.
15:10-15:45 – Hämtning av barn.
16:30 – Hemma igen. Tvätt, plocka undan, fixa mat, leka med barnen.
18:00 – Middag.
18:30-19:30 – Tid med barnen och läxor.
19:30-20:00 – Nattning.
20:00-22:30 – Jobb.
23:00 – God natt.

Några av dessa dagar ska de få aktiviteter barnen håller på med in i detta redan fullspäckade schema. Hur får alla familjer tiden att gå ihop? Hur kommer det att bli när alla tre barn har aktiviteter? All tvätt det kommer resultera i. Och hur ska träningen hinnas med? Och det där med egentid?

 

Mina tre vardagstips:
1. Planering. Planera allt in i minsta detalj. Skaffa en bra kalender och fyll i precis allt som ska göras. För mig funkar analog kalender bäst. Då kommer man lättare ihåg det man skrivit ner. (Glöm helst inte denna kalender hemma som jag gjort två dag i rad). Plocka fram allt man ska ha med sig kvällen innan för att undvika ytterligare stress på morgonen. Alla i vår familj är extremt morgontrötta.

2. Familjetid. Den lilla tid man får tillsammans med barnen, fokusera på barnen. Lägg bort alla telefoner, datorer och surfplattor. Barn älskar när man leker med dem. Även om det bara är att kolla på när det byggs tågbanor. Men visst är man frestad att kolla mailen…

3. Styr upp maten dagen innan. Värsta som finns att komma på att det inte finns någon mat hemma och behöva slänga in ungarna i bilen och panikhandla halv sex. Detta är något som händer med jämna mellanrum i vår familj tyvärr. Bästa är att köpa 3 kilo köttfärs och rulla köttbullar på helgen. Då har man några dagar per vecka säkrad och man slipper halvfabrikat.

 

Hjälp till att fylla på denna lista! Jag är helt säker på att vi är många som upplever samma stress och samma tajta schema. Skriv en kommentar så vi kan fixa bästa listan med tips för att få tiden att gå ihop.

Stressa lugnt,

// Cecilia

 

 

Du kanske även gillar detta

12 kommentarer

Cavewoman 17 november, 2015 - 11:07

Ladda Crock-Poten på morgonen (om man hinner) sparar tid när man kommer hem.

Svara
Sara 17 november, 2015 - 11:13

Så ser våra dagar också ut, fast vi jobbar några dagar till 16.30 båda två men då hämtar mormor tidigare. Och min kropp säger godnatt vid 22. Just nu har vi inga aktiviteter, får se till våren för äldsta. Jättebra vardagstips, vi kör matsedel och veckohandlar. Underlättar massor för oss!

Svara
Matilda 17 november, 2015 - 13:03

Jobba deltid! Tror att fler än de tror skulle få ihop ekonomin även med mindre jobb. Jag offrar gärna en del konsumtion mot mer tid med mina barn, mindre stress i vardagen & mer tid till återhämtning & träning.

Svara
Annika Larsen 17 november, 2015 - 13:06

Träna tillsammans med barnen. Mina tre älskar det. Dem får bestämma en övning, brukar bli hoppa på ett ben, rulla runt, grodhopp osv och så ställer vi klockan och kör tills de piper. Tabata typ. Låta barnen åka karusell på ryggen vid knäböj osv. Roligt!

Svara
Emilia 17 november, 2015 - 14:34

Vi har en liten en. Och vi får det att gå ihop men tröttheten gör att vi har rätt låga ambitioner. Däremot får jag till vardagsmotionen på förmiddagen när jag är på långpromenad med lillen. Tar ibland med mig ett gummiband och använder gärna en bänk för att göra triceps. Jag tror också att man kan jobba mindre, lite beroende på vilka kostnader man har. Jag jobbar eftermiddagar men jag har ingen arbetsplats med kolleger så jag kan styra själv. Planering lösgör en massa tid och det jag prioriterar är matlagning. Funkar den så faller andra saker på plats.

Svara
Fredrik 17 november, 2015 - 18:30

Flytta närmare jobbet (högst 20min promenad). Byt till föräldrakooperativ eller jobba på kommunen för att få förskoleplatser som ligger i angränsning till arbete och jobb. Skaffa mathem.se eller liknande.

Svara
Pernilla 17 november, 2015 - 19:16

Ett jämställt förhållande med lika delar hämta-lämna-matlagning-träna-tvätta-diska osv, för båda!

Svara
Anna 17 november, 2015 - 20:26

Det är nio månader tills vi ska skola in våran Walter och jag tänker redan på detta. Hur ska tiden räcka till? Visst vi har bara ett barn men att få ihop vardagen och skapa alla rutiner. Antar att det kommer att bli en utmaning även med ett barn.

Kikar efter kalender inför 2016 och vill gärna ha tips på en som är både snygg och praktisk 🙂

Svara
Åsa 17 november, 2015 - 20:29

Vi har två tjejer på 3 & 4 år. Min man lämnar och jag hämtar. På nätterna kör vi varannan natt, på helgerna turas vi om att ha sovmorgon. Att få sova en timma extra gör mycket!

Svara
Åsa 17 november, 2015 - 20:30

Jag passar på att gå/springa/cykla till jobbet .

Svara
Malin 18 november, 2015 - 08:28

När jag ser “schemat” du listar tänker jag att enda lösningen är att jobba mindre. Funkar inte i längden att jobba 20-22.30 varje kväll. När finns då tid för egen återhämtning? Och är det jobba man VILL ägna sig åt all vaken tid som inte spenderas med barnen? Lösningen är inte inte stenhård planering, matkassar osv. Det är ju bara halmstrån. Kan låta hårt och menar inte alls att vara fördömande, men upplägget håller inte. Har själv varit i precis samma tankebanor och det är banne mig supersvårt att hitta sitt eget lagom när det gäller jobb och att sedan kunna/våga/ha möjlighet att leva efter det.

Svara
uppochhoppa 18 november, 2015 - 15:03

Vi lagar mat som räcker i två dagar, köper på lunchen (ej matlåda) utan matlådematen blir liksom middagen till nästa dag, på så sätt slipper vi laga mat varannan dag och har då väldiigt mycket mer lugnare eftermiddagar efter hämtning. Tränar på lunchen. Tränar på väg till eller från sk, transportträning. Turas om attt jobba och att hämta/lämna.

Det gäller att skapa ett ekorrhjul en gillar!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More