frukt och grönsaker förr och nu

Frukt och Grönsaker – Inte så naturliga som du tror

av Cecilia Folkesson

Nästa gång du står i matbutiken och väljer bland alla perfekta bananer och kärnfria meloner: Dessa frukter har såklart inte alltid sett ut och smakat som dom gör nu.

Och detta är ännu en anledning varför det inte är nyttigt att äta hur mycket frukt som helst.

 

Frukt och Grönsaker – Då och Nu

Vi tar äpplet som exempel. Varför skulle man inte kunna äta hur många äpplen som helst? Det åt ju vi förr, och de växer helt naturligt även i Sverige? Och det stämmer. Bara det att vi åt dom där sura, små äpplena som växter vilt och är mogna lagom till hösten. Perfekt för oss skandinaver som behövde lägga på oss lite extra inför den kommande bistra vintern. Det var ju inte direkt så att det fanns genmanipulerade, stora, söta äpplen året runt i matbutiken runt hörnet…

Här är några av de frukter och grönsaker som såg helt annorlunda ut innan människan började odla och förädla dem:

 

vattenmelon vild gmo förr nu
Vattenmelonen

Denna målning från 1700-talet visar hur annorlunda en vild vattenmelon såg ut jämfört med de vi köper i mataffären idag. Sedan dess har vi förädlat dessa till stora, saftiga, illröda meloner. Utan kärnor.

 

morötter vild gmo förr nu
Moroten

De tidigaste morötter vi känner till odlades på 1000-talet i Persien och Asien. Då var morötterna lila eller vita med med massa små rötter.

Inte så saftiga, orangea och perfekta som de vi hittar i grönsaksdisken idag.

 

banan vild gmo förr nu
Bananen

Den första bananen började troligtvis odlas för över 7000 år sedan. Då innehöll de små hårda frön och var betydligt mindre än de vi hittar i matbutiken idag.

Idag är bananerna större, smakar bättre och är lätta att skala. Fröna finns fortfarande kvar, men betydligt mindre.

 

aubergine vild gmo
Auberginen

Våra nya auberginer är betydligt större och finns i flera olika färger och former. Inte alls så små, gula och hårda som de vilda.

 

majs vild gmo förr nu
Majsen

När man började förädla majsen för nästan 10 000 år sedan var majsen betydligt mindre och väldigt torr.

Idag är majsen 1000 gånger större och är betydligt enklare att både skala och odla. Och andelen socker har mer än tredubblats.


 

Källa: www.sciencealert.com

 

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

Barbro 17 oktober, 2017 - 09:50

Intressant!

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2017 - 15:58

Eller hur?!

Svara
Susanna 10 november, 2017 - 09:17

Superintressant!

Svara
Alexander Blagojevic 5 juni, 2019 - 15:11

När det gäller vattenmeloner, så är de även idag i de flesta fall med kärnor. Det är väl bara i enstaka länder som man säljer i butikerna de gen- och på andra sätt manipulerade vattenmeloner som inte innehåller kärnor. Och dessa ska man inte äta om man är mån om sin hälsa.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More