Frågor och svar Del 1

av Cecilia Folkesson

Så. Första delen av frågor besvarade! Tack för massa bra frågor : )
Jag har besvarat frågorna utifrån mig själv, mina egna erfarenheter och åsikter. Fler frågor och svar kommer under morgondagen.

Linda, Anci, Karin, Peter m fl: “Sedan ett par veckor tillbaks så står vikten still, vad ska jag göra?”
Svar: Många undrar över samma sak: jag har gått ner i vikt rätt snabbt i början, men nu står vågen still. Jag har för tillfället inte möjlighet att ge personliga råd, men här kommer några punkter att tänka på:

– Platåer/ Kroppen anpassar sig. Det går oftast snabbare i början. Har man dessutom bantat tidigare är detta vanligt.

– Var inte rädd för fettet. Många gör detta misstag tar bort mycket av kolhydraterna (energin) och ersätter inte med tillräcklig energi ur fettet.

– kolla kolhydratsintaget. Äter du mer kolhydrater än du tror? Det plockar på rätt snabbt… 100gram.se är bra!

–  Ät inte sötningsmedel

Sen finns det andra saker som ibland spelar in. Medicinering, låg ämnesomsättning,  för lite sömn, för mycket stress, D-vitaminbrist etc


Johanna: “vad säger “regeln” vad som är ok att äta när det kommer till kolhydrats mängd på förpackningar? Tex vissa mandelmjöls sorter har mer kolhydrater än andra”
Svar: Jag tycker kolhydratsinnehåll/100 gram har gått till överdrift. Jag gjorde ett inlägg med jordnötssmör ang detta. Kolla gärna det.

LCHF handlar om att äta ren man och det vi är skapta för att äta. Jämför du en smaksatt yoghurt och tex en grönsak, kan yoghurten ha mindre kolhydrater. Men det betyder ju inte att den är bättre att äta än grönsaken.


Anna: “Jag har kört lchf 6 dagar och kör på crosstrainer. Jag är HELT slut. Jag orkar absolut inte lika mycket träning som förut, det är vidervärdigt. Ska jag träna samtidigt som jag äter lchf? Är det ovanligt att man blir såhär trött och knappt orkar träna?”
Svar: Visst går det utmärkt att träna på LCHF. Jag tycker det går bättre än på tidigare kolhydratsbaserad mat. Men det tar 2-4 veckor för kroppen att ställa om sig. Man blir ofta, trött, yr, och matt. Så ha ett träningsuppehåll och lyssna på kroppen under denna tiden tycker jag är att föredra : )


Kristian: Vad kallar man CrossFit träning som inte utförs på ett CrossFit center/box?
Svar: Så här beskriver CrossFit Nordic det: CrossFit är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet


Sofia: “Hur ser du på att man äter enligt en “halv” lchfdiet? Alltså mindre kolhydrater än normalt, men ändå inte enligt en strikt lchfdiet. Och är det verkligen bra att äta enligt en lchfdiet när man tränar väldigt hårt, typ som elitidrott?”
Svar: Så länge man drar ner på kolhydrater/socker/tillsatser tycker jag det är bra! Man kan kalla det vad som helst. Ang träning, de som äter LCHF äter väldigt olika. Äter man oftare än 3 ggr per dag (som de som tränar oftast gör) då går ju mängden kolhydrater upp automatiskt. Och man äter ofta mer kolhydrater än man tror.


Cathrin: “Hur många pass kör per vecka? Bara CrossFit? Vad är det du pluggar? Exempel på en dags meny – vad äter du normalt en helt vanlig dag?”
Svar: Jag tränar ca 5 ggr per vecka. Nu är det bara CrossFit, för det tycker jag är roligast. Har svårt att motivera mig om jag inte tycker saker är kul (ex löpning).
Jag pluggar Näringslära och näringsfysiologi.

Jag är en periodare vad gäller LCHF och paleo. Jag varierar. Mår bättre av att dra ner på mejeriprodukterna. När jag äter paleo äter jag oftare än när jag äter LCHF (inte lika mycket fett) Nu äter jag LCHF och då ser en dag ut ungefär såhär:

Frukost: Äggröra med grönsaker, kaffe med grädde och kokosolja. Vatten
Lunch: Oftast LCHF-tallrik i form av kyckling, bacon, grönsaker, fetaost, avokado, oliver, sallad. Vatten

Innan träning: nåt kokt ägg eller fröknäcke med smör och ost.

Middag: Lax, blomkålsmos, aiolo, sallad. Eller en omellet med massa grönsaker och ost. Vatten

Övrigt: Vitamin D, Omega 3, Magnesium


Malin: “Ok hemma crossfit, hur ofta och hur många pass eller hur länge, komb. med löpning? Hur ska jag göra?”
Kombinera med din vanliga träning. Bra att köra så varierande som möjligt. Rutinen är den värsta fienden. Tid eller varv ska stå med i de olika passen.


Annika: Min man äter gärna min feta lchf-mat, men vägrar släppa pastan, ris och potatis helt. Kan han gå upp i vikt? Tror du att mina tonåringar kan ta skada av att äta min LCHF-kost samtidigt som de äter kolhydrat-kost i skolan?
Om det är du som lagar maten hemma får du väl skippa att koka kolhydrater. Lägg till lite blomkålsris tex. För massa kolhydrater och massa fett, ingen bra kombo. Ang tonåringarna, tar skada av LCHF-maten gör dom ju definitivt inte, det gör dom däremot av den ofta dåliga skolmaten. Men jag förstår vad du menar. Och jag har inget bra lösning på detta. Jag har samma dilemma hemma. Jag tänker: ju bättre mat jag ger mina barn hemma desto bättre. Det lilla man kan göra…

 

 

 

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Lotta 11 oktober, 2012 - 07:24

Hej!

Jag äter också Magnesium, Omega 3 och D-vitamin.
Vet du om man ska ta dessa samtidigt, eller om något av dem hämmar upptaget av den andra? Spelar det någon roll när på dagen man tar dessa?
Och, hur mycket av varje äter du?

Svara
Ulrika 16 april, 2014 - 11:04

Det var ett bra svar på detta med “halv” lchf. Tänker själv att meningen ju inte är att man absolut ska följa en viss “diet” eller vissa regler som man kan sätta en etikett på utan följa det som man mår bäst av och då finns ju en del individuella variationer. Mer lyssna på kroppen och mindre att passa in under en viss etikett tror jag på.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More