Minns inte om vi höll på att fika i tid och otid när vi var små. Jag minns att mamma brukade baka något på lördagar och att det supermysigt att komma ner till köket som doftade kanel och smör.
Idag känns det som att fika är en lika naturligt handling som att dricka ett glas vatten. Det SKA fikas. Hela tiden.
Det jag förknippar med en vanlig fika är gifflar, kakor och saft. Gärna i mängder. Barn är redan små sockerslavar och som jag skrev tidigare innehåller svenska barns mat i genomsnitt 22% socker. Helt orimligt mycket! Och de äter ofta lika mycket fika som vuxna, om inte mer. Äter en vuxen på 60 kilo 2 gifflar och en kaffe, jämför det med hur det påverkar en 5-åring på 20 kilo; Typ 6 gifflar och 2 glas saft istället för kaffet….
Skippa den vanliga fikan
Detta går ju ganska lätt att undvika. Kanske inte själva fika-akten som är väl inpräntad hos de flesta av oss, men typen av fika. Byt ut gifflarna mot en bit raw bar, skippa saften och gör en smoothie med barnen. Barn älskar att experimentera (läs: kladda ner) i köket! Nu har du ett nyttigt mellanmål som håller barnen mätta och glada fram till nästa mål mat. Istället för små sockerstinna ungar med rusande blodsocker.
Samtidigt kan man ge dem en lektion i hur en smoothie både är nyttig och bra för deras små kroppar som ska orka att leka hela dagarna och varför socker är motsatsen. Så länge vi föräldrar inte pratar negativt om vikt och form på våra egna och barnens kroppar är det inget fel att lära barnen vad som är onyttigt och varför.
Fler nyttiga fikatips:
→ Bananpannkaka med choklad och jordnötssmör
→ Glutenfri granola med choklad och banan
2 kommentarer
Sagt det tidigare och säger det igen… Du är min matguru! Underbar bild på ljuvlig unge. Kram
Men åh så gullig du är! Tack 🙂
Kram