flyghyfs resa

De 10 värsta beteendena under flygresor

av Cecilia Folkesson

Om några timmar drar jag till Balis flygplats. En lång trip på ca 25 timmar med några mellanlandningar. Men när man reser utan barn känns flygresor som dessa mest avkopplande. Eller rättare sagt: skulle kunna vara avkopplande om det inte var för dessa 10 incidenter som allt för jämnan händer när man flyger.

Känner du igen dig? Har du några fler exempel på tveksamt flygbeteende? Skriv dem gärna i kommentarerna!

 

 

1. Ha koll i säkerhetskontrollen

Det finns många som inte är ute i så god tid. Då vill man att det ska gå smidigt i säkerhetskontrollen. Innan man börjar köa, eller under kötiden finns massa bra info om hur du bör agera. Olika länder har ibland olika regler. En gemensam regel är vätskor. Det finns små påsar att stoppa dessa i. Detta bör göras innan man kommer fram till säkerhetskontrollen för att visa hänsyn mot övriga passagerare. Vill man vara extra smidig ha koll på vart du har elektronik, metall, mobil etc. Alla i kön kommer älska dig!

 

flyghyfs resa

2. Vänta på din tur i gaten

Alla som har hunnit i tid in i gaten kommer att komma med planet. Har man betalat orimligt mycket för en biljett då får man gå på först. Som vanligt. Barnfamiljer sen, och efter det i radordning. Väldigt logiskt och smart. Här behöver man alltså inte hets-köa och ta upp all plats i gången. Sitt fint och vänta på din tur. Du kommer att komma med. Lovar.

 

3. För stora väskor i kabinen?

Detta verkar vara ett återkommande “smart drag” av passagerare. Ta med en något för stor kabinväska, lämna den med en kompis medan man checkar in med sin lilla handväska eller portfölj på armen. Detta innebär att många av oss som följer reglerna inte får plast med våra väskor på planet och är tvungna att ha våra ståendes på golvet framför oss. Inte ok. Checka in dina väskor och betala för ev övervikt.

 

4. Min plats VS Din plats

Detta kan vara den värsta punkten: medpassagerare som brer ut sig på ett orimligt sätt. Särade ben, armbågar över armstöd osv. Om man reser i ekonomiklass är platsen man har så begränsad att man behöver sina centimeter. Vill du ha mer plats, köp biljett i första klass. Min plats är min, håll dig på din. Detta gäller oftast män.

 

flyghyfs resa

5. Ta upp ditt förb*****e ryggstöd

När mat serveras ska ryggstödet upp. Och det ska inte lutas tillbaks innan den som sitter bakom dig har ätit färdigt och brickorna har plockats bort. Hur svårt kan detta vara?

 

6. Grisafton i flygplanet

Flygplan brukar se ut som biografer efter de utrymts. Mat, skräp, hoptrasslade hörlurar och filtar överallt. Vad är grejer med detta? Känner man att man kan göra så för att man vet att man kommer undan med det? Håll ordning och ge skräpet till flygvärdinnorna. Inte konstigt att man anar irritation under många flygvärdinnor annars så trevliga leenden.

 

7. Det här med att borsta tänderna…

Efter det sista målet mat på planet är uppätet börjar det. Köandet till toaletten. Behöver man använda toalettet till det man borde, dvs uträtta sin behov, får man snabba sig. Nu har tandborstkön bildats. VARFÖR? Kan man inte vänta med det tills man kommer av planet? Där finns det stora, rena toaletter där många får plats.

 

8. Att ge flygvärdinnan skit pga försening

Det är såklart väldigt irriterande när man har ett anknytande flyg och planet är försenat. Det kan bero på andra försening som gör att planet inte kan lyfta i tid eller  tekniska fel man vill dubbelkolla för allas säkerhet. Förseningar handlar alltså inte om att flygvärdinnorna har spenderat för mycket tid på sina håruppsättningar. Sluta ge flygvärdinnorna skit och sura blickar! De kan inte hjälpa att ditt plan är försenat och de vet inte vad som kommer hända med just din specifika resa.

 

9. Ingen panik, alla på en gång!

Äntligen landat! Jag förstår att man vill ut ur planet direkt efter en långflygning. Men har du suttit still runt 10 timmar håll ut några minuter till. Knäpp inte upp säkerhetsbältet innan planet har stannat och låt den som sitter ytterst ta ner sin väska i lugn och ro. Dörrarna kommer inte öppnas snabbare för att samtlig passagerare trängs i gången. Du kommer komma ut, och du kommer förmodligen stå med övrig passagerare vid bagagebandet och vänta på din väska.

 

flyghyfs resa

10. Vem står närmst bagagebandet?

Denna är väldigt irriterande: stå precis framför bagagebandet. Detta innebär att endast en del av passagerarna har möjlighet att ens se sin väska när den kommer. Lösningen: Om alla backar bak ca 5-10 meter kan alla se väskorna komma och man hinner fram i god tid för att ta sin väska utan att klippa allas smalben.

 

Hade jag skrivit denna lista  för 10 år sen hade den handlat mycket om skrikande barn och hur föräldrar låter sina barn löpa fritt. Men då jag rest med tre småbarn skippar jag det… 

 

Du kanske även gillar detta

9 kommentarer

Lovisa 20 oktober, 2016 - 13:00

Bra sammanfattad lista! Jag som inte har några barn (än) kan dock nästan vända mig ut och in ibland när barn skriker bara för skrivandets skull. Tes nu när jag och sambon flög till Bali här om dagen och en 12 åring härjade helt galet. När man är så gammal ska man kunna uppföra sig och åtminstone inte skrika under tiden de släcker ner för att sova. Reser man med mindre barn har jag förståelse för att de ibland kör ihop sig. Kanske får äta upp den här kommentaren i framtiden men man minns väl själv att man inte betedde sig så vid 12 hoppas du hade en underbar tid på Bali. Det är verkligen fantastiskt här

Svara
Cecilia Folkesson 22 oktober, 2016 - 12:24

Kul att den uppskattas 🙂
Ja herregud!
Bali var fantastiskt som vanligt 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Helena 20 oktober, 2016 - 15:26

Hej, jag jobbar som pilot och blir så glad när jag ser att det finns passagerare som tänker som du! Välkommen ombord!

Svara
Cecilia Folkesson 22 oktober, 2016 - 12:21

Hej! Kul att höra 🙂 Många av punkterna borde vara en självklarhet för alla.

Svara
Helena 21 oktober, 2016 - 17:07

Hade värsta sortens manspread bredvid mig förra veckan på väg till Kap Verde. Bredde oxå ut mina ben och till slut tyckte han det blev svettigt och fann sig. Och snubben innan i säkerhetskontrollen tog av sig exakt allt precis när det var hans tur vid bandet. Men hallå du har ju just köat i 10 min, ta av dig din j*vla klocka, bälte, kavaj och allt annat under dom 10 min!!
I bland blir man bara så trött. Sånt att höra att det finns flera likasinnade som jag! By the way; du har väckt Bali lusten i mig.

Svara
Cecilia Folkesson 22 oktober, 2016 - 12:20

Haha, fy så irriterande. Manspreads är inte så nice. Som om så mycket särande är nödvändigt 😉 Det där med kläderna har du en poäng i. Av med det. Innan!
Kul med Balilusten. Bali är bäst!

Hälsningar Cecilia

Svara
Dessan 7 maj, 2018 - 18:09

Haha så bra lista, en känner ju verkligen igen sig på alla. Jag vill lägga till personer som rycker i ditt ryggstöd när de ska resa sig, alltså jag kan förstå om du är stel & behöver lite hjälp upp men när det lixom känns som att personen vill skaka liv i en genom ryggstödet varje gång de ska resa sig upp… eller personer som är alldeles för berusade. Satt en gång bredvid en kvinna som jag först bara trodde va lite vimsig, & överdrivet social men visade sig sen att hon var ap plakat då hon sen började kräkas i sin egen jackärm. Jag fick byta plats sen & blev super omhändertagen utav de jättegulliga flygvärdinnorna så det blev en bra resa ändå. Men ändå lixom

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More