lax avokado

Därför är i princip ingen mat nyttig. Någonsin.

av Cecilia Folkesson

Nej, det är inte första April. Och ja, mitt tålamod är på väg att brista.

 

Låt mig ta det från början

Efter min andra graviditet hade jag kvar 14 kilo att gå ner i vikt. Rätt mycket om man i vanlig fall väger 55-60 kilo. Jag läste mig till hur LCHF fungerade och körde all in. Och det gick så himla bra! Inte bara med vikten utan även med humör, mage, sötsug och hungerkänslor. Kanon alltså! Det var då jag började blogga om LCHF och det var i samma veva jag utbildade mig till kostrådgivare.

Detta var 2012. Mycket  har hänt efter det. Väldigt mycket.

 

Nu till dilemmat

Jag får en hel del mail, DM och kommentarer gällande mina recept och tips. De flesta av dessa är peppande, trevliga och väldigt roliga att få. Men den senaste tid har jag fått mycket av dessa kommentarer:

– Kokos tillhör tropikerna. Inget vi skandinaver bör äta. Och absolut inget vi bör importera så långt.

– Ägg försurar kroppen. Inte bra att äta till frukost varje dag. Hur kan du tipsa om det?

– Oliver innehåller citronsyra. (Inte alla, kolla Kung Markattas t.ex.)

– Hur kan man tycka kött är okej?

– Odlad lax är giftig. Visst det stämmer. Men jag äter det då och då. Som med all annan mat.

– Superbär är onödigt. Svenska blåbär räcker.

– Avokado är för populärt nu och överodling bidrar till torka (vill jag minnas).

– Det finns gift i tonfisk. Sant. Men samma som med laxen: jag äter det då och då.

– Du äter mycket vegetariskt, men det ökar ju omega 6 i kroppen?

– Sötpotatis är för lik potatis för att klassas som nyttig. (Vem som nu bestämmer vad som är nyttigt eller inte)

– Bacon är INTE NATURLIGT!! Hur kan du ens tips om det?!? (Tips: Det finns nitrit-fritt bacon)

– Och kokosnektar och dadlar som sötning?! Det är socker. Du tycker ju socker är dåligt!

– Hur kan du tipsa om ekologiskt när lokalproducerat är så mycket bättre?

– Quinoa är INTE paleo (sen när nu detta blev en paleo-blogg?)

 

Denna listan kan göras betydligt längre.

 

Mitt svar

Jag håller med om endel av resonemangen. Men då kan man egentligen inte tipsa om något. För inget är 100% perfekt. Jag förstår att det kan kännas skevt att jag skriver detta inlägg och att man samtidigt kan hitta recept med rysk yoghurt. De recept som är från min strikta LCHF-period innehåller mjölkprodukter och bacon.

Min resa har gått från LCHF till paleo och nu mer och mer vegetariskt. Och recepten har följt dessa kosthållningar. Jag har läst på under dessa år. Jag har lärt mig mycket, jag har märkt vad som funkat bäst för mina klienter och självklart för mig själv.

Personligen försöker jag välja bra alternativ när det kommer till kött, fick och fågel. Gräsbetat kött, vildfångad fisk och frigående kycklingar. Såklart helst utan något som helst nitrit, antibiotika och andra ohälsosamma tillsatser.

Man väljer själv. Personligen äter jag mycket mer vegetariskt nu. Jag väljer alltid glutenfritt och nästan alltid mjölkfritt. Jag skippar vitt raffinerat socker och de efterrätter jag gör sötas på annat sätt. Kan vara dadlar, xylitol eller yaconsirap till exempel. Och dessa recept är mina mest klickade och mest gillade. Det jag behöver för att kunna fortsätta dela med mig av mina tips.

 

Och tallriken på bilden…

Denna tallrik jag åt innan vi flög till Bali är katastrof och inget jag bör tipsa någon om. Och Bali?! Dit borde jag absolut inte flyga.

 

Skriv gärna en kommentar vad du tycker! 

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

56 kommentarer

Linnea 26 juli, 2018 - 07:45

Hej Cecilia,
Förstår att ditt tålamod håller på att brista när du får tråkiga kommentarer som nämt 🙂 Förstår inte varför de som tex kommenterar om dadlar ens följer dig? En del folk tror sig veta allt, och även till tillrätta visa folk, men det är ju precis som du säger, att ingen mat i princip är nyttig. Ska man tänka som besserwissrarna kommer det ju inte finnas något kvar att äta! Var det pappan i Svensson Svensson som sa ”är inte magen glad är inte människan glad?”.

Kram från en som precis sökt mig igenom din blogg efter taggarna Glutenfri Bäbis

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:30

Hej Linnea,
Så är det. Inget är bra 😉

Kul att du hittat hit!!

Kram

Svara
Linnea 30 juli, 2018 - 20:08

Hej igen har skickat ett mail till dig ang just glutenfri bebis/barn. Är väldigt nyfiken på dina erfarenheter och hur du gjort med dina barn!

Bamsekram

Svara
Cecilia Folkesson 3 augusti, 2018 - 01:28

Hej Linnea,
Såg det! Hinner tyvärr inte svara på det nu när vi är på Bali. Ska kolla på det nästa vecka 🙂
Ha en fortsatt fin sommar,
Kram

Svara
Linnea 4 augusti, 2018 - 22:05

Ingen fara ingen brådska 🙂 kram

Åsa 7 juli, 2019 - 09:53

Det är din blogg och dina val och dina recept och dina åsikter.
Ibland kanske man undrar hur du ser på vissa saker och ställer en fråga.
Fin förklaring kring dina olika val.
Håller man inte med dig eller inte ser dig som en inspiratör så är det ju att sluta följa.
Både jag och min dotter gillar din blogg och dina recept.
Gjorde ditt recept melonglass (utan kiwi) i veckan och så gott .
Tack för en fin blogg 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 9 juli, 2019 - 14:00

Hej Åsa,
Kul att ni gillar 🙂
Jag får såklart många frågor, och de flesta är absolut inte negativa.

Ha en fin sommar <3
Hälsningar Cecilia

Svara
Ann-Christin Hansson 26 juli, 2018 - 08:16

Håller helt med dig! Man gör så gott man kan och jag vill även äta så bra det går, men givetvis är inget 100%perfekt! Så är livet och vi är bara människor.
De som inte gillar din blogg kan väl bara låta bli att läsa! Ignorera de kommentarerna om det går är mitt råd. Bara trams!
Jag har själv ändrat min livsstil och det är en ständigt pågående process. Bl.a har jag raderat alla ytliga bloggar och följer bara de som ger mig mening och glädje. Din blogg är en av de jag har behållt och tänker fortsätta läsa. Jag tycker du gör ett jättebra jobb!

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:32

Hej Ann-Christin,
Åh så kul att höra!! Absolut, bäst att ignorera, men tänkte svara på alla på en och samma gång, haha!

Tack för pepp!!

Kram

Svara
Marie Rundlöf 26 juli, 2018 - 08:21

Alltså man blir mörkrädd när fil kör sina jäkla pekpinnar hit å dit. Förstår att man blir trött på att folk alltid vet bättre än en själv? Undrar hur en del tänker och om de själva är så himla perfekta? Skulle inte tro de va!! År går och man ändrar kanske sitt tänk runt mat men det förstår inte en del…får en del konstiga påhopp jag med. Brukar säga att om detta passar mig så är det absolut inte säkert att detta passar just dig. Alla kroppar är olika och fungerar olika. Inget är rätt eller fel. Bara trist när folk tror sig vara Einstein lixom. Fortsätt med det du gör för det inspirerar mig i alla fall . Tack för att du finns i mitt flöde

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:35

Tack för en fin kommentar Marie, håller med dig
<3

Svara
Cecilia 26 juli, 2018 - 08:27

Hej Cecilia!

Är så tacksam över din blogg och dina fina recept, personligen så tycker jag att du är en mycket sund individ och det är roligt att genom åren ha fått följa din resa i kostväg. Såklart att du förändrar, förbättrar och går framåt i ditt liv, en sjäkvklarthet som kanske inte är självklar för alla.
Många människor är nervösa och osäkra i sitt ätande så när någon man ser upp till gör annorlunda tappar man fattningen och tar sig rätten att lägga trista kommentarer.
Tack för allt du delar med dig av och jag hoppas du fortsätter!
Varma hälsningar en trogen följare 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:38

Hej Cecilia,
Tack för en peppande kommentar!

Jag kommer såklart fortsätta! Du kan räkna med massa fler onyttiga, hälsoskadliga miljö-o-smarta recept i höst, haha 😉

Kram

Svara
Elin 26 juli, 2018 - 09:02

Roligt inlägg 🙂 tråkiga kommentarer från andra. De må göra som de vill i sina liv. Jag äter inte alls som du men inspireras av dina inlägg att äta bättre! Tack för det.

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:38

Haha, kul att du gillade 🙂
Och kul att höra!

Svara
Ellen 26 juli, 2018 - 09:19

Varför måste allting alltid vara svart eller vitt? Ska man äta vegetariskt måste man äta strikt vegetariskt för att ens få nämna att man äter vegetariskt.. exemplen är många.. och varför tror andra ha sig rätten att säga vad som är rätt och fel för dig? Aldrig är man god nog eller gör gott nog speciellt som kvinna. Och om någon nu blir så himla upprörd över något du gör, herregud avfölj. Du försvinner med ett litet klick ur deras liv. Tror faktiskt endel handlar om avundsjuka. Du är en stor inspirationskälla och jag älskar att du ryter ifrån <3

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:42

Hej Ellen!
Verkligen! Precis så är det. Jag är rätt svart/vit själv ska väl tilläggas, men jag hoppas att ni som läser tar det ni gillar bäst och gör er egna grej av det. Man kan inte gilla allt 🙂
Och det där med att vara kvinna och ha 95% kvinnliga följare…

Hade nog sett annorlunda ut om det vore tvärtom. Tyvärr.

Tack för en peppande kommentar!

Kram

Svara
Caroline 26 juli, 2018 - 09:36

Åh, så synd att du ska behöva lägga energi på detta! Du inspirerar så mycket och jag är såå enormt tacksam för din sida!

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:42

TACK! <3

Svara
Alexandra 26 juli, 2018 - 09:47

Väldigt tråkig inställning när man kommer med okonstruktiv kritik. Vi bör alla tänka på vad vi äter och hur vi handlar om inte för vår egen hälsa så för klimatet och i det stora hela människans överlevnad… “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” borde vi ta till oss. Oavsett om vi är veganer, vegetarianer, allätare, Paleo eller vad som nu passar en bäst så måste vi (börja) dra vårt individuelle strå till stacken. Och ingen är ju perfekt, eller? :o)
Jag gillar din bloggväldigt mycket, jag hittar saker som jag tar till mig, andra som jag gillar mindre, men jag känner inte behovet av att informera dig varje gång jag inte tycker som du… Det är väl bättre att peppa och lyfta varandra istället!

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:44

Hej Alexandra!
Väldigt härligt skrivet, tack! Och du får gärna skriva även när du inte håller med. Jag gillar konstruktiv kritik! Det är bara gnället man är trött på 😉

Tack!

Svara
Anna 26 juli, 2018 - 10:11

Hej Cecilia

Brukar sällan kommentera bloggar men kände verkligen att jag ville det nu. Blir så besviken på folk som ska tycka till och kommentera på detta sätt. Som inte har något intresse eller egen uppfattning om mat. Har läst din blogg länge och inspireras jättemycket av det du skriver och tipsar om. Lever inte enligt din devis men plockar det jag tycker passar mig. Tack för inspirerande läsning och hoppas dessa kommentarer är färre än de positiva.

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:34

Hej Anna,
tack för att du gjorde det!

Och så bra att du kör ditt race och plockar det du gillar 🙂

Kram

Svara
Ida 26 juli, 2018 - 11:34

‍♀️‍♀️‍♀️ Fortsätt som du gör.

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:33

Tack <3

Svara
Emelie 26 juli, 2018 - 13:27

I mina ögon är du så nyttig som en kan vara i dagens samhälle! Håller med dig.

Svara
Cecilia Folkesson 26 juli, 2018 - 14:33

Jag försöker 😉
<3

Svara
Helena 26 juli, 2018 - 18:17

Alltså dessa pekpinnemänniskor. Suck! Man lever ju sitt liv på det sätt som passar en själv och behöver ju inte tycka så förbaskat mycket och passar det int kan man ju alltid välja att sluta läsa. Tänk om ni matinfluencers inte funnits. Så himla tråkigt iaf mitt matliv skulle vara. Keep on cooking! You rock!

Svara
Cecilia Folkesson 27 juli, 2018 - 00:44

Så sant! Och haha, tack! Kul att höra >3

Svara
Keku 26 juli, 2018 - 21:41

Hej,
Alltså herregud!!! Om någon inte gillar det du skriver så kan de faktiskt gå vidare till en blogg som passar dem bättre. Varför komma med sådana pekpinnar? Det är ingen som tvingar dem att läsa din blogg. Och det är faktiskt DIN blogg och DU får bestämma vad du vill skriva om. Jag tycker inte att du behöver förklara dig till dessa människor. Du skriver ju redan så sunt och har ett bra förhållningssätt till mat etc. Om en inte ser detta hos dig så säger det mer om de och deras livssituation än om dig! Fortsätt fokusera på det positiva, din blogg är riktigt bra. Tack för atr du delar med dig av din kunskap!

Svara
Cecilia Folkesson 27 juli, 2018 - 00:46

Hej! Grejen är ju att de aldrig kommer hitta någon 😉 All mat är väl negativ på något sätt.
Kul att höra och tack för en peppande kommentar!

Kram

Svara
Kicki 26 juli, 2018 - 21:42

Hej,
Alltså herregud!!! Om någon inte gillar det du skriver så kan de faktiskt gå vidare till en blogg som passar dem bättre. Varför komma med sådana pekpinnar? Det är ingen som tvingar dem att läsa din blogg. Och det är faktiskt DIN blogg och DU får bestämma vad du vill skriva om. Jag tycker inte att du behöver förklara dig till dessa människor. Du skriver ju redan så sunt och har ett bra förhållningssätt till mat etc. Om en inte ser detta hos dig så säger det mer om de och deras livssituation än om dig! Fortsätt fokusera på det positiva, din blogg är riktigt bra. Tack för att du delar med dig av din kunskap!

Svara
Cecilia Folkesson 28 juli, 2018 - 01:04

Tack för en fin och peppande kommentar Kicki <3
Kram

Svara
Patricia 27 juli, 2018 - 00:37

Jag följer dig mest på instagram men då och då klickar jag mig vidare hit. Gillar dina recept och ingen är ju perfekt och antagligen allra minst de där gnällspikarna.

Svara
Cecilia Folkesson 27 juli, 2018 - 00:46

Haha, sant! Kul att höra och tack för kommentar <3

Svara
Linnéa, stolt bonde från Småland 27 juli, 2018 - 11:22

Man följer dem man vill följa för att få inspration,glädje o energi! Dem som är negativa är oftast bara antingen avundsjuka eller har för mycket tid.. haha!.. Gillar starkt din blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 28 juli, 2018 - 01:02

Haha, så är det säkert 😉
Kull att höra, tack <3

Svara
Malin 28 juli, 2018 - 22:10

Hej Cecilia! Har följt din blogg och inst sen ett par år tillbaka och dina inlägg inspirerar mig verkligen vilken är anledningen till att jag återvänder:) Jag lever också med dilemmat som du nämner att det är svårt att hitta en perfekt lösning som man strikt följer. Vi har ett samhälle som ser ut på ett visst sätt som erbjuder produkter till ett visst pris, det är många faktorer att ta i beaktande. Lever efter samma förhållningssätt som du, dvs att jag äter vissa saker ibland även om jag vet att de inte är helt 100 och har man dessutom barn så är det inte bara man själv som väljer. Personligen gillar jag den inriktingen, dvs man gör sitt bästa under de förutsättningar som råder. De bloggar som blir för extrema slutar jag följa för jag tror inte på dem i längden om man lever ett hyfsat normalt liv. Det gäller att ha balans, finns ju faktiskt mer i livet än att äta även om det är en viktig del. Fortsätt med det du gör, tycker du har en väldigt sund inställning!

Svara
Cecilia Folkesson 29 juli, 2018 - 02:07

Hej Malin,
Tack för en fin (och superbra) kommentar!
Håller med dig i det du skriver. Mycket som påverkar och man får helt enkelt göra det bästa av situationen och äta det man mår bäst av och som funkar i vardagen.

Ha en fortsatt fin sommar,
Kram <3

Svara
Helena B 29 juli, 2018 - 16:44

Hej!
Inte lätt att vara alla till lags, huvudsaken är väl att man känner att man är ”good enough”?

Har följt dig ett tag på Facebook och ibland klickat vidare pga att recepten ser såå goda och färggranna ut. Har dock inte lagat något, men det kommer det bli ändring på nu. Nu under semestern håller jag på med målsättningar vad jag ska göra när den är slut vad gäller både mat, träning och även ekonomi. Då jag sedan länge haft en kost som är socker-, gluten- och mejerifri vet jag vad jag (och främst min mage) mår bra av. Använder mycket recept från främst 56kilo och Nilla, men ny inspo är alltid kul!

Och tänk idag hade vi ugnsstekt lax med avocado och romsås till middag, så gott och mycket nyttiga fetter.

Tack!

Svara
Cecilia Folkesson 3 augusti, 2018 - 01:27

Haha, nej verkligen inte 😉
Hoppas du hittar recept du gillar även hos mig! Kommer mycket nytt i höst!

Låter gott (och superdåligt) med avokado och lax, hehe 😉

Ha en fortsatt fin sommar,
// Cecilia

Svara
Sophia 2 augusti, 2018 - 20:15

Du är väl helt enkelt för nära att vara perfekt som gör att folk hakar upp sig på detaljer, fullt övertygade om att deras egen tro är 100% sann. Låter bisarrt, de kanske är unga eller nyfrälsta.
Gillar din blogg! Inspirerande och peppande för en småbarnsmamma med några graviditetskilom för mycket.

Svara
Cecilia Folkesson 3 augusti, 2018 - 01:29

Haha, kan va så 😉
Det är faktisk mest äldre som lägger negativa kommentarer… Kul att höra! Kommer mycket nytt i höst, så håll utkik 🙂

Ha en fortsatt fin sommar,
Kram

Svara
Sarah 7 augusti, 2018 - 08:04

Äh sånt är inget att bry sig om. Klart man fattar att det inte går att rätta sig efter alla rön. Du håller din linje och vad du tror på och vad du eftersträvar att leva efter. Det är därför jag följer dig! Det är inspirerande och du är mänsklig! Jag gillar att du testat dig fram vad som är hälsa för dig. Hur du på bästa sätt lever efter det och att du även kan skriva om du slarvat med nåt eller dyl och hur du sen tar nya tag. Tex med träning.

Tre barn, ekorrhjul, resor över jorden samt äta kost som blir en ansträngning att fixa eftersom samhället ser ut som det gör, det är grymt!!

Sen har du många goda recept som jag härmar, tack för det
Kämpa på

Svara
Cecilia Folkesson 8 augusti, 2018 - 07:16

Hej Sarah,
Tack för en jättefin och peppande kommentar! Uppskattas väldigt mycket!
Kram

Svara
Tina Sundström 8 augusti, 2018 - 09:57

Jag är av den uppfattningen att om du mår bra så äter du bra! Det kanske inte betyder att jag mår bra av att äta som du (nu menar jag inte just dig, utan mer generellt :-)). Tyvärr så är ju i stort sett ingen mat bra om man inte jagar och odlar själv, helt fritt från gifter osv, osv., men mat handlar inte om att vara eller göra allt perfekt. I sin enklaste form handlar det egentligen bara om näring. Vi har idag lyxen att kunna välja och vraka, göra mat till vår livsstil, välja bort och välja till… och det är ju fantastiskt!
Jag älskar din blogg, den inspirerar mig på så många andra sätt än bara i matvägar! Dina resor, ditt föräldraskap, ditt miljötänk osv. Jag kanske inte alltid vill äta det du vill äta men vad gör väl det :-D! Älskar din blogg ändå!

Svara
Cecilia Folkesson 10 augusti, 2018 - 07:16

Hej Tina!
Haha, nej precis, vad gör det! Man tar det man gillar. Precis som det ska vara 🙂
Kul att du hittar inspiration 🙂

Ha en härlig helg, kram

Svara
Hejdi 3 oktober, 2018 - 15:14

Tycker om dina inlägg och din inställning. Nitisk och slaviskt = större hälsoångest. Vill må bra och njuta av livet med en bra balans. Du är bra! ⭐️

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2018 - 09:17

Hej Heidi!
Tusen tack! Så kul att höra <3
Kram

Svara
Lena Franzen 7 juli, 2019 - 09:53

Trevlig blogg med tips och recept. Läser flera bloggar och sållar det som jag tror är bra för mig och tänker också på miljön( inte alltid). Tycker människor kan lägga sin energi på annat än att kritisera. Det är ju bara att scrolla förbi det man inte gillar. Kram!

Svara
Cecilia Folkesson 9 juli, 2019 - 14:02

Hej Lena,
Kul att höra – tack <3

Ha en fin sommar,
Kram
Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More