cecilia folkesson

Mat jag alltid undviker

av Cecilia Folkesson

Mina matvanor har ändrats en del under senaste åren. Jag började med LCHF när Sid fötts, alltså ca 8,5 år sen. Jag var verkligen en inbiten LCHF:are och körde på det ett bra tag. Socker/frukt och spannmål uteslöts helt under många år. Och jag är glad att jag gjorde det för det fick mig att märka vilken skillnad kosten kan göra. Inte bara för vikten, utan även humör, hy och mage. Fantastiskt!

Eftersom jag gillar att testa olika saker började jag såklart att experimentera med maten. Och jag upptäckte rätt snabbt att jag mådde ännu bättre genom att skippa mjölkprodukter.

Idag äter jag en blandning av glutenfritt (har i princip inte ätit något gluten de senaste 8,5 åren) relativt mjölkfritt, jag skippar vitt socker och äter massa grönsaker och en del kött/fisk/fågel. När det kommer till kött väljer jag bra kött: svenskt, ekologisk och naturligt.

 

Denna mat undviker jag. Alltid.

Gluten är ett stort nej för mig. Har man inte ätit gluten på ett tag får man svinont i magen om man råkar göra det, eller så är det för mig i alla fall. (Har hänt vid enstaka tillfällen att jag missat att något innehöll gluten.)

– Bröd
– Pasta
– Kakor
– “Vanligt” godis
– “Vanlig” glass
– Mejeriprodukter (Vid enstaka tillfällen kan det bli lite ost)
– Läsk
– Öl

Detta saknar jag

Att äta sushi ofta. Min mage mår inte bra att ris, men jag äter absolut sushi ibland.

Ostar. Jag älskar att frossa i ostar. Har alltid gjort. Men samma här: mejeriprodukterna får magen att må kasst, jag får en konstig huvudvärk och känner mig allmänt seg. Så ost endast ibland.

En riktigt god pizza. Visst, man kan göra alternativa pizzor som är helt okej – men de kommer aldrig smaka som en italiensk pizza. Men väger den kvartens njutning upp? Nej.

 

Tråkigt?

Nej, jag tycker faktiskt inte det. För mig är en glad mage och en välmående kropp betydligt viktigare än ett sockerrus som varar en stund för att sedan gå över i magont och lätt illamående.

Mår du inte dåligt av pasta, godis, massa ost och läsk? Har du testat utan? Du kommer du förstå…

 

 

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Jenny 4 april, 2019 - 23:09

Jag måste fråga. Är det så att man blir ”ännu mer känslig” som du skriver, när man uteslutit tex gluten? Tänkte av olika anledningar prova glutenfritt för sonen men är rädd att han ska bli mer känslig av att utesluta, om vi sedan inte fortsätter med glutenfritt.

Svara
Cecilia Folkesson 8 april, 2019 - 13:47

Alltså jag upplever det. Ju längre jag varit utan – desto värre känner jag mig om jag råkar äta. Och då äter jag en väldigt liten mängd om jag råkar få i mig…

// cecilia

Svara
Hanna 5 april, 2019 - 17:18

Cecilia vad tycker du om sojafärs? Bra eller dåligt? Och vad tycker du om havregryn och havremjölk?

Jag har samma mathistoria som du, gammal LCHF-are men känner att jag mår bättre av att äta frukt, morötter och lite mer carbs, även om jag undviker snabba kolhydrater.

Svara
Cecilia Folkesson 8 april, 2019 - 13:48

Hej Hanna,
Jag äter inte mycket av något av dem. Gillar inte soja och mår inte bra av havre. Dricker dock oatly ikaffe 🙂

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More