järnsaft

Dåligt blodvärde fixas med bra mat och detta:

av Cecilia Folkesson

Blodvärde (Hb) är koncentrationen hemoglobin i blodet. Man mäter i gram per liter och ett normalt värde för en man är cirka 130–170 g/l och för en kvinna 120–150 g/l. När jag gick på kontroller på MVC brukade jag ligga runt 120, men efter Otis var jag nere på 96. Jag försöker äta så järnrik mat som möjligt, men ibland kan det behövas tillskott ändå. Och då kör jag hellre med Järnsaft än med piller från apoteket.

Järnsaft innehåller Järn, Folsyra, B6 Pyridoxin, B12 och C-vitamin som bidrar till immunsystemets normala funktion.

Järnsaft
Järn 13,3 mg (95 % av DRI*)
Tiamin 1 mg (91 % av DRI*)
Riboflavin 1,1 mg (78 % av DRI*)
Vitamin B6 1,3 mg (93 % av DRI*)
Folsyra 133 mcg (66 % av DRI*)
Vitamin B12 2 mcg (80 % DRI*)
Vitamin C 40 mg (50 % av DRI*)

B6 och B12 bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
B1 (Tiamin) bidrar till normal energiomsättning
B2 (Riboflavin) bidrar till att minska trötthet och utmattning.
C-vitamin ökar järnupptaget

Finns här

 

 

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

madeleine 18 augusti, 2014 - 12:35

Låter som en god idé! Känns som du har bra koll på vad som funkar bäst.
En fråga kör du fortfarande med kostrådgivning trots att du är föräldraledig?

Svara
Emelie 18 augusti, 2014 - 14:59

Vet du om det finns något liknande fast utan socker? Socker (svart sirap) är ju tyvärr andra ingrediensen i den järnsaften. Jag får lätt järnbrist runt mensen och har funderat på sistånde hur det kommer bli under framtida graviditeter osv, och vad man skulle kunna göra om man vill undvika järntabletter.

Svara
Cecilia Folkesson 18 augusti, 2014 - 21:54

Kolla blutsaft. Antagligen inte bättre. Men enligt Helhetshälsa blir det så lite socker per servering att man inte kommer ur ketos tex.

Svara
Emelie 20 augusti, 2014 - 13:04

Blutsaft är tyvärr inte bättre då det innehåller både honung, druvsocker och fruktos. För mig spelar det ingen roll hur lite socker det är, finns det tillsatt socker (glukos/sackaros/ren fruktos) i ett livsmedel eller kosttillskott köper jag det inte. Lite socker i många livsmedel blir större mängder tillslut och det är tråkigt att de väljer att ha deras järntillskott i sockervatten plus juice när de istället skulle kunna ha det endast i bärjuice med naturlig mängd fruktos som de själva hävdar och att man sen får söta det extra mycket själv om man vill, och då välja vilket sötningsmedel man vill använda; socker, stevia, mer juice eller annat. Jag bryr mig inte om ketos själv men däremot vet jag att till och med stevia gör att vissa människor kommer ur ketos (0GI/0kcal men hos vissa räcker den söta smaken för att komma ur ketos konstigt nog) så jag tycker det är väldigt dåligt av dom att hävda att man inte kommer ur ketos genom att dricka sockervatten varje dag. Dessutom är det ett kosttillskott och därför behöver de tyvärr inte visa näringsinformation så behöver inte erkänna öppet hur mycket socker det är per 100 ml som de hade behövt göra om det var ett livsmedel. Men det är ju bra att de även erbjuder järntabletter, jag får ta och leta efter bästa järntabletterna inför kommande graviditeter med järn i rätt form som kroppen kan ta upp och hoppas de inte är förstoppande som jag hört många är! Eller göra egen järnsaft kanske, vi får se! En vän i USA köpte lever från ekologiska gräsbetade djur, skar upp levern i små små bitar och förvarade i frysen. Så tog hon ett par bitar varje dag och svalde snabbt med en shot apelsinjuice utblandat i vatten för att få i sig järn under hennes graviditet. Typ som att svälja tabletter, fast små frysta bitar lever av högsta kvalitet, haha 🙂

Svara
Madeleine Camenius 22 september, 2014 - 13:45

Både frukt och svart sirap (som utvinns ur råsocker) har naturligt både glukos och fruktos och den sammantagna mängden per portion järnsaft blir 1,5 g kolhydrat. Utan sirapen med bara frukt blir tyvärr hållbarheten så kort att den inte får säljas i butiker. Vi hade tidigare honung, men vi vänder oss även till veganer så då gick vi över till sirap.
Vårt fokus är att använda de renaste råvarorna, så lite processade som möjligt och utan tillsats av kemiska konserveringsmedel eller bindemedel som används när man gör tabletter. Så för oss blir det idag det bästa sättet att använda sirapen som ändå är naturlig, ren och har en konserverande effekt för att kunna sälja produkterna.

Det går ju absolut som de andra säger bra att använda våra kapslar och de går även bra att skruva isär och blanda i vätska om man inte gillar att svälja kapslar

Svara
Edith 18 augusti, 2014 - 23:06

Hej! Undrar varför du väljer bort tabletter? Jag äter Hemofer (tror jag det heter) från apoteket och har inte hört något dåligt om dessa (har dock inte gjort några större efterforskningar) men jag vill gärna veta vad du tycker om detta. Har tidigare köpt Blutsaft men med konstant järnbrist och ordinering från läkare att alltid ta tillskott så är tabletterna så mycket mer prisvärda.. Järnsaften hade ju dock lite bättre pris..

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More