Citron vs ekologisk citron

av Cecilia Folkesson

Vilken citron väljer du? Det tar emot att välja den lilla “fula” när den stora ser så blank och fin ut. Och hur stor skillnad är det egentligen mellan “vanliga” citroner och ekologiska citroner?

Citron, tillsammans med bananer tillhör den mest besprutade frukten. Den behandlas även med ett antimögelmedel som kan ge mycket svåra allergiska reaktioner, orsaka cancer, leverskador, genetiska skador, illamående och ögon- och näsirritation.

Tänk på det nu i jul när man ofta använder citroner och apelsiner i mat och efterrätter. Riv aldrig skalet och använd i mat eller desserter om inte frukten är ekologisk.

Källa: utbildningscenter.se

 

 

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Patrik 22 december, 2013 - 13:19

Det är egentligen sjukt att människors snålhet gör att det finns en marknad för besprutade icke ekologisk frukt och grönt. Någon klok snubbe (Tror det var David Wolfe) brukar säga att något i stil med att man röstar med sina pengar, så varje gång man köper ekologiskt så röstar man för ekologiskt med varje krona. Om alla “röstade för” med sina pengar så skulle marknaden för “fulfrukt” minska rejält och vi skulle förhoppningsvis få bättre och kanske billigare ekologiska alternativ.

Svara
Melissa Spania 22 december, 2013 - 14:04

Bra du minner om dette! God jul!

Svara
Annika 14 augusti, 2014 - 16:34

Tack för att du informerar om så viktiga saker! Toppen.
Grattis till lilla Otis också :-).

Svara
Cirtus & saffranssnaps – Sagolik Jul 14 december, 2020 - 05:54

[…] är det ingen skillnad. I receptet vill jag använda ekologiska frukter. Varför? Läs gärna här för mer, enkel information. Vad jag förstår är det även tillåtet med bekämpningsmedel vid […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More