barn mat

Att lära barn varför man ska äta rotmos och vad det kostar att serva bilen…

av Cecilia Folkesson

Jag försöker lära mina barn hur livet funkar. Vi kör ingen bomullsinlindning hemma hos oss utan barnen får ofta lära sig precis hur saker och ting ligger till. Vissa saker ska man kanske undvika att prata om, men barnen är med på det mesta.

Zion var bara några år när han gick fram till en kille som plockade smågodis och undrade varför han gjorde det. “Det är ju inte lördag idag”. Dom har rätt bra koll på mat redan. Vet vad som är dåligt och bra att äta. Och varför. De vet att juice inte är samma sak som frukt, även om det är osötade juicer, att protein gör att kroppen växer och att det är bra att äta kolhydrater. Och att rotfrukter är nyttigare än pasta.

Dom har koll på anledningen till att dom äter D-vitamin varje dag och vet att dom kan skippa dem när vi är utomlands.

Det blir så mycket enklare och roligare när barnen förstår varför dom inte får äta massa ketchup och dricka juice. Och varför vi igår åt det där rotmoset istället för pastan dom egentligen ville ha.

 

Sist pratade vi lön. Inkomster och utgifter. Och vad alla utgifter var. Väldigt intressant!

Zion, som är 8 nu frågade hur mycket det kostade att serva bilen. (Som jag gjorde igår på årets fattigaste dag…) När han fick reda på kostnaden frågade han: “Har vi pengar till resten av allt vi behöver ha nu då? Jag kan vänta med min månadspeng.” Så stor och duktig!

Han får sin månadspeng som vanligt. Men så har inte alla familjer det, och det tycker jag att barn ska veta.

 

Hur gör ni hemma?

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Monika 24 januari, 2017 - 15:21

Vilket kul inlägg! Så intressant att se hur andra gör med sina barn. Jag har en 2,5 åring hemma samt en 5 dagars. 2,5 åringen börjar förstå mer och mer så det är kul när man förklarar hur saker och ting fungerar, samt deras svar är underbara att få ta del av.

Tack för en fin blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 1 februari, 2017 - 14:59

Haha, ja deras kommentarer brukar vara svårslagna!
Kul att höra, tack 🙂

// cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More