fika barn

Att fika eller inte fika.

av Cecilia Folkesson

Vi gjorde ett litet test för ett tag sen. Eller test och test… vi gjorde något vi inte brukar.

Eftersom Sid inte äter gluten eller mjölkprodukter alls på grund av sin alopecia äter inte vi andra det heller. Åtminstone inte när han är med.

Så när vi åkte till Ikea utan Sid, stannade jag på vägen och köpte en kaffe. Så klart fanns det massa nybakta bullar. Som det alltid gör vart man än går. Alltid lockar det ju nån. (Läs: ungefär alla) Och i detta fall även mig. Inte till mig dock, jag äter aldrig mjöl, men till killarna.

 

Varsågod, fika!

Nån gång borde de väl få fika även av mig? Så blev det. En kanelbulle och en festis var. De blev såklart superglada! Jag blev dock inte lika glad när de några timmar senare åt ca 1/3 av sin mat. Och då var det Ikea-mat som de vanligtvis ääääälskar.

Så där fick jag det svart på vitt igen. Fika är värdelöst. När man inte håller på att göda barnen med socker mellan måltiderna äter de sin mat. Och mat är självklart mycket bättre än fika.

 

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Sara 25 september, 2017 - 20:01

Jag några frågor kring barn och mat.
Hur ofta äter dina barn? Sen undrar jag hur ni hanterar matvägran och efterföljande hunger. Eller äter era barn alltid bra av det som serveras? Om de gör det, har de alltid gjort det eller hur kom ni dit?

Har själv två barn, ett på två och ett halvt, och en tio månaders bebis. Upplever det som att vår tvååring är väldigt opålitlig när det gäller vad och hur mycket han äter. Sen blir det väldigt utmanande att umgås med honom en timme efter att måltiden avslutats, eftersom han då är både trött och hungrig.

Tack för en inspirerande blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 26 september, 2017 - 07:24

Hej Sara!
När våra barn var i ditt barns åldrar (det är 1 år och 9 månader mellan dem) var det jättejobbigt med mat. De åt bra ibland, dåligt ibland osv. Otis, som är 3 nu får mellanmål i form av yoghurt/fil då och då. Nä han vill. I bland vill han ha fil 3 ggr om dagen. Då får han det. Han äter inte lika bra som de stora killarna.

Men de stora äter. Och de brukar inte äta mellanmål faktiskt. Antagligen pga få mellanmål är de rejält hungriga när maten serveras. De äter ordentligt, ofta 2 portioner och håller sig mätta länge.

Men som sagt, dina barn är små. Och som mamma måste man göra vad som krävs för att man ska palla. Är det att ge en banan 1 timma efter en måltid, skit samma 😉 Och alla barn är väldigt olika och fungerar på helt olika sätt. Man får helt enkelt testa sig fram. Men ett fikafritt hem utan massa socker är bra för alla.

Lycka till!
Kram Cecilia

Svara
Ina 2 oktober, 2017 - 15:46

Härligt att höra. Vi ger inte heller en massa mellanmål och banen äter väldigt bra. Ibland mindre och ibland mer, men jag upplever att vi slipper en massa tjafs vid matbordet eftersom de är hungriga när de sätter sig för att äta.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More