julbord folkesson

5 tips för en mindre stressig jul

av Cecilia Folkesson

Julen har alltid varit den tid på året jag gillar bäst! Eller i alla fall innan julafton. Fast som alla högtider brukar det bli en överdriven stress och hets. Man ska, man måste, man hinner inte osv osv. Hoppas någon eller några av dessa 5 tips kan hjälpa till i årets julstress 🙂

 

1. Handla julklappar på nätet

Om man nu ska handla massa julklappar gör det på nätet. Väldigt o-charmigt, jag vet, men så värt! Sätt ett datum, sätt dig framför datorn och få det gjort. Många e-butiker slår även in julklapparna åt dig! Nu kan du ta de där dagarna man egentligen skulle sprungit runt och hetshandlat i julruschen till att ta med barnen och titta på alla fina julgranar och ta en fika istället. Mycket mysigare!

 

2. Minimera julbordet

Man gör ofta alldeles för mycket mat på julen. Mycket av det som står på julbordet kanske inte ens uppskattas speciellt mycket av alla. Låt alla få lägga sin röst istället. Låt alla skriva ner 3 maträtter och ranka dem från 1-3. Sen sammanställer man favoriterna och serverar dem!

Här hittar du alla mina julrecept

 

 

3. Låt barnen få perspektiv på julen

För två jular sen började vi julafton med att åka till ett boende för nyanlända flyktingfamiljer. (Finns att läsa här) Det fick verkligen våra barn att förstå att jul i lyx i överflöd med familj och vänner inte är en självklarhet. Prata pengar med barnen. De förstår så mycket mer när man förklarar för dem. Jag har lärt mina barn allt om vad en månadslön är. vad det kostar att göra saker, handla den mat man vill ha och hur mycket utrymme det finns för i detta fall julklappar. Och att få spela spel, måla och göra gubbar i saltdeg med sina nära och kära tror (och hoppas jag) betyder mer än antal julklappar under granen.

 

4. Planera inte upp hela julen

Nu har inte vi det så, men jag vet att många har ett tight schema för att få ihop julen. Man kastar sig in i bilen och åker i skytteltrafik mellan alla som ska besökas. Man kanske ska tänka om lite där. Prioritera de som uppskattar ditt besök mest, och de du verkligen vill besöka. En släkting som redan har en stor familj kanske inte är lika viktig som den som inte har en familj att fira jul med.

 

5. Utnyttja mörkret

Julen är ändå årets mörkaste tid. Utnyttja det. Man behöver inte städa ihjäl sig bara för att det är jul och vankas besök. Släck ner (mao dölj dammet) och tänd en massa ljus, städa bara de utrymmen som verkligen behövs. Ingen kommer ändå bry sig om att det ligger lite löv i hallen eller en o-vikt hög tvätt i badrummet. (Om någon nu skulle göra det, gå tillbaks till punk 4 😉

 

Vi kryddar vår jul ofrivilligt med lite extra stress. Vi åker till Bali och vulkanen har börjar ryka utav bara h*****e… 

 

 

FÖLJ MIG HÄR:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på FacebookBloglovin’ eller Instagram

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Jennie 27 november, 2017 - 11:53

Jag skulle också vilja åka till boende för ensamkommande eller liknande på julafton. Hur kom ni i kontakt med boendet ni åkte till julen 2015?

Svara
Cecilia Folkesson 28 november, 2017 - 07:58

Hej Jennie,
Vi har en vän som jobbade på just detta boende. Men ring din kommun, de kan säkert hjälpa dig 🙂
// cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More