vegansk tacos

Hotta upp fredags-tacosen!

av Cecilia Folkesson

Hotta upp din fredag-taco med något av dessa tillbehör. Eller varför inte alla!

 

Någon mer än vi som kör taco i princip varje fredag??! Jag har verkligen gjort allt i min makt för att få till lite mer varierande fredagsmiddagar – men med 4 mot fem i familjen har jag börjat gilla läget…

Så här kommer lite tips på hur du kan hotta upp fredags-tacosen. Byt ut/lägg till något av tillbehören så blir tacofredagen förhoppningsvis lite roligare!

 

Ha en härlig fredag!

 

 

hemmagjord salsa med koriander

Hemmagjord tomatsalsa

  • 2-3 tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 röd chilli
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 lime
  • 2 msk olivolja
  • Salt & nymalen svartpeppar

– Hacka tomater, lök, chilli och koriander.
– Blanda ihop med olja och saften från limen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 

 

valnötsfärs raw taco

Valnötsfärs

  • 2 dl valnötter
  • 1 stor morot
  • 1 tsk koriander
  • 1 sk spiskummin
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1-2 tsk soja eller en nypa salt
  • 1 skvätt limesaft

– Riv moroten och hacka vitlöken.
– Mixa alla ingredienser utom lime grovt i matberedare. Mixa inte för länge för då kan valnötterna få en besk smak.
– Tillsätt lite vatten om det behövs och smaka av med lime.

 

 

cashew sourcream

Cashew sour cream

  • 2 dl naturella cashewnötter
  • ca 0,5 dl vatten
  • 2 msk pressad citron
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 nypa salt

– Blötlägg cashewnötterna några timmar.
– Skölj nötterna och kör i blender/matberedare eller med stavmixer tillsamman med nästan allt vatten, citronsaften och äppelcidervinäger. Vill du ha tunnare konsistens, späd med mer vatten.
– Smaka av med salt.

 

 

vegetarisk taco

Belugalinser

Belugalinser är ett supergott tillbehör eller alternativ till köttfärs. Jag brukar fräsa mina med lite lök och örter efter jag kokat dem i buljong.

 

 

avokadohummus med fröknäcke

Avokadohummus

  • 1 förp. kikärtor
  • 1 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • Juicen från 1 lime
  • 1/2 tsk salt
  • 1 näve färsk koriander (eller efter smak)

– Skölj kikärtorna och gröp ur avokadon.
– Kör i matberedare eller mixa tillsammans med pressad vitlök, olivolja och salt.
– Smaka av med salt och mixa i koriandern mot slutet.

 

 

sötpotatisaioli

Sötpotatis-aioli

  • ca 150 gram sötpotatis
  • 1 äggula
  • 0,5-1 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk pressad citron
  • Salt & nymalen svartpeppar

– Skala och koka sötpotatisen.
– Stavmixa sötpotatis och pressad vitlök tillsammans med äggulan in hög/smal bunke. Tillsätt lite olja i tagen och mixa upp och ner i bunken. Ju mer olja, desto tjockare aioli.
– Smaka av med citron, salt och peppar.

 

 

vegan tacos

Salladsbladet

Salladsblad är ett utmärkt alternativ till tortillas!

 

 

snabbpicklad rödlök

Snabbpicklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl 12% ättikssprit
  • 2-3 msk björksocker eller sötströ (kan uteslutas)

– Värm upp vattnet, ättikan och sötningen i kastrull tills sötningen löser upp sig. Låt sen svalna.
– Skiva rödlöken / strimla morötterna och lägg in en skål. Slå över ättiksblandningen.
– Förvara i glasburk i kylskåp.

 

 


Fler recept

Här hittar du alla mina recept – alltid glutenfritt och naturligt sötat.

 

 

1 Kommentar
1

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More