vegansk tacos

Hotta upp fredags-tacosen!

av Cecilia Folkesson

Hotta upp din fredag-taco med något av dessa tillbehör. Eller varför inte alla!

 

Någon mer än vi som kör taco i princip varje fredag??! Jag har verkligen gjort allt i min makt för att få till lite mer varierande fredagsmiddagar – men med 4 mot fem i familjen har jag börjat gilla läget…

Så här kommer lite tips på hur du kan hotta upp fredags-tacosen. Byt ut/lägg till något av tillbehören så blir tacofredagen förhoppningsvis lite roligare!

 

Ha en härlig fredag!

 

 

hemmagjord salsa med koriander

Hemmagjord tomatsalsa

  • 2-3 tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 röd chilli
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 lime
  • 2 msk olivolja
  • Salt & nymalen svartpeppar

– Hacka tomater, lök, chilli och koriander.
– Blanda ihop med olja och saften från limen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 

 

valnötsfärs raw taco

Valnötsfärs

  • 2 dl valnötter
  • 1 stor morot
  • 1 tsk koriander
  • 1 sk spiskummin
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1-2 tsk soja eller en nypa salt
  • 1 skvätt limesaft

– Riv moroten och hacka vitlöken.
– Mixa alla ingredienser utom lime grovt i matberedare. Mixa inte för länge för då kan valnötterna få en besk smak.
– Tillsätt lite vatten om det behövs och smaka av med lime.

 

 

cashew sourcream

Cashew sour cream

  • 2 dl naturella cashewnötter
  • ca 0,5 dl vatten
  • 2 msk pressad citron
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 nypa salt

– Blötlägg cashewnötterna några timmar.
– Skölj nötterna och kör i blender/matberedare eller med stavmixer tillsamman med nästan allt vatten, citronsaften och äppelcidervinäger. Vill du ha tunnare konsistens, späd med mer vatten.
– Smaka av med salt.

 

 

vegetarisk taco

Belugalinser

Belugalinser är ett supergott tillbehör eller alternativ till köttfärs. Jag brukar fräsa mina med lite lök och örter efter jag kokat dem i buljong.

 

 

avokadohummus med fröknäcke

Avokadohummus

  • 1 förp. kikärtor
  • 1 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • Juicen från 1 lime
  • 1/2 tsk salt
  • 1 näve färsk koriander (eller efter smak)

– Skölj kikärtorna och gröp ur avokadon.
– Kör i matberedare eller mixa tillsammans med pressad vitlök, olivolja och salt.
– Smaka av med salt och mixa i koriandern mot slutet.

 

 

sötpotatisaioli

Sötpotatis-aioli

  • ca 150 gram sötpotatis
  • 1 äggula
  • 0,5-1 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk pressad citron
  • Salt & nymalen svartpeppar

– Skala och koka sötpotatisen.
– Stavmixa sötpotatis och pressad vitlök tillsammans med äggulan in hög/smal bunke. Tillsätt lite olja i tagen och mixa upp och ner i bunken. Ju mer olja, desto tjockare aioli.
– Smaka av med citron, salt och peppar.

 

 

vegan tacos

Salladsbladet

Salladsblad är ett utmärkt alternativ till tortillas!

 

 

snabbpicklad rödlök

Snabbpicklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl 12% ättikssprit
  • 2-3 msk björksocker eller sötströ (kan uteslutas)

– Värm upp vattnet, ättikan och sötningen i kastrull tills sötningen löser upp sig. Låt sen svalna.
– Skiva rödlöken / strimla morötterna och lägg in en skål. Slå över ättiksblandningen.
– Förvara i glasburk i kylskåp.

 

 


Fler recept

Här hittar du alla mina recept – alltid glutenfritt och naturligt sötat.

 

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More