gröna gårdar ekologiska köttbullar i tomatsås

Ekologiska köttbullar i tomatsås

av Cecilia Folkesson

– I samarbete med Gröna Gårdar – 

 

Jag får ofta frågan om jag äter kött – och det gör både vi och barnen. Men vi försöker välja bra kött vid färre tillfällen. Ett väldigt bra upplägg tycker jag, speciellt om man vill lära barnen att äta mer grönt. Och att välja bra, naturlig kött hoppas jag fler kommer göra!

Hos Gröna gårdar kan du enkelt beställa svenskt ekologiskt kött på nätet. Deras kött är uppfött på gräs och örter och är även KRAV-märkt – alltså ett väldigt bra val, både för oss och för djuren.

Dessa ekologiska köttbullar i tomatsås är gjorda på nötfärs från Gröna gårdars Vinterbox och serverade med quinoa – en ört som är naturligt glutenfri. Vill man göra detta recept ännu mer barnvänligt kan man såklart byta ut quinoan mot bönpasta eller mos på till exempel sötpotatis eller blomkål.

 

Gröna gårdars Vinterbox:

gröna gårdar vinterbox

Nötkött – 4 kg
ca 1 kg nötfärs
ca 1 kg lyxgryt
ca 0,8 kg ryggbiff eller entrecôte
ca 0,8 kg rumpstek

ca 0,4 kg rostasfilé och/eller bogfilé

Här beställer du din Vinterbox

 

 

gröna gårdar ekologiska köttbullar i tomatsås

 

Ekologiska köttbullar i tomatsås

(ca 4 port)

 

Köttbullar

 

Tomatsås

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning passerade tomater
  • 0,5 dl rödvin (eller 0,5 msk äppelcidervinäger)
  • 1 ekologisk citron
  • Salt & nymald svartpeppar
  • 0,5 msk kanel
  • 1 förpacking fetaost
  • (Sötmandel och persilja till servering)

 

 

gröna gårdar ekologiska köttbullar i tomatsås

 

Gör så här:

  1. Finhacka den gula löken och blanda ihop med köttfärs, ägg, salt och peppar.
  2. Hacka persiljan och blanda i smeten.
  3. Forma åtta stora köttbullar.
  4. Stek i smör tills de fått en fin yta.
  5. Tillsätt tomatpurén och vitlöken i stekpannan med köttbullarna och fräs upp lite snabbt.
  6. Slå på passerade tomater, rödvin/äppelcidervinäger och riv i citronzest (yttersta skalet från citronen). Salta och peppra och smaka av med kanel.
  7. Låt puttra under lock tills köttbullarna är klara.
  8. Smula i fetaost och toppa med hackad sötmandel och persilja.

 

Serveringstips

  • Kokt vit quinoa med persilja, olivolja, citron salt och peppar.
  • Lättkokt broccoli eller sparrisbroccoli

 


Fler recept med kött från Gröna gårdar

Asiatisk biffsallad
Miniburgare med avokado
Flankstek med ananassalsa
Lammfärsjärpar med mynta och fetaost
Lammgryta med quinoa
Barnvänlig gulaschsoppa
Köttbullar med vitkålsmos

 

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Linnéa, stolt bonde från Småland 3 februari, 2020 - 19:08

Håller hel med dig! Svenskt kött ska det vara! Garanterat god djuromsorg o biologisk mångfald nära!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More