”kokosnötsskålar”
lammgryta quinoa myntayoghurt

– I samarbete med Gröna gårdar – 

 

Förra veckan fick jag hem Gröna gårdars Vårbox. En stor låda med svenskt gräsbetat nöt- och lammkött – perfekt till vårens middagar! Dessa djur har betat fritt och ätit naturlig föda: gräs, klöver och örter som finns i hagen. Djuren växer upp långsamt vilket gör att köttet smakar mer och blir mörare. Naturligt kött – precis som det ska vara!

Jag har inte lagat så mycket lamm tidigare så det ska bli väldigt spännande att testa de olika delarna ur vårboxen.  Först ut är en lammgryta med quinoa, snabbpicklad rödkål och myntayoghurt.

 

Tidigare recept med kött från Gröna gårdar:

Köttbullar med vitkålsmos
Barnvänlig gulaschsoppa

 

lammgryta quinoa myntayoghurt

Lammgryta med quinoa

(4 portioner)

ca 600 g lammstek
2 msk smör/olja
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
1 dl rödvin
3 dl finkrossade tomater
Cocktailtomater
1 ekologisk citron
Salt
Nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i tärningar, ca 2-3 cm. Peppra och salta och bryn dem tillsammans med lök och vitlök i smör eller olja i t.ex en gjutjärnsgryta.
  2. Tillsätt finkrossade tomater, rödvin och skalet/zest från citronen. Låt puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Späd med vatten under tiden om det behövs. Tillsätt cocktailtomaterna mot slutet. De behöver endast bli lite mjuka. 
  3. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

 

lammgryta quinoa myntayoghurt

Snabbpicklad rödkål

1 klyfta rödkål
0,5 dl ättika 12%
1,5 dl vatten
1-2 msk honung
1,5 tsk salt

  1. Strimla rödkålen fint.
  2. Blanda ihop ättika, vatten, honung och salt i en skål.
  3. Lägg i rödkålen och blanda ihop. Lägg en tallrik/tyngd över rödkålsblandningen och ställ in i kylen. Ju längre den får stå, desto godare, men några timmar räcker.

 

Myntayoghurt

2 dl grekisk yoghurt
1/2 kruka hackad färsk mynta
1 finhackad vitlöksklyfta
1 nypa salt

 

lammgryta quinoa myntayoghurt

Servera lammgrytan i skålar tillsammans med kokt quinoa, hackad grönkål, avokado och den snabbpicklade rödkål. Toppa med myntayoghurt, hackade mandlar och lite citronzest.

 

Beställ vårboxen

 

 

Total
42
Shares

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*