”kokosnötsskålar”
julgryta

– I samarbete med Gröna Gårdar – 

 

I jul vill du inte missa att göra denna julgryta kryddad med ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor.

I jul väljer vi naturligt kött! Det försöker vi göra resten av året också. Vi äter mer och mer vegetariskt hemma hos oss och de dagar vi äter kött väljer vi ekologiskt, svenskt, naturbetat kött från Gröna Gårdar. Detta kött kommer från olika gårdar runt om i Sverige.

 

Inför jul har jag fått hem deras Vinterbox:

Nötkött – 4 kg
ca 1 kg lyxgryt
ca 0,4 kg rostasfilé och/eller bogfilé
ca 0,8 kg ryggbiff eller entrecôte
ca 0,8 kg rumpstek
ca 1 kg nötfärs
+ en liten vintergåva!

Här beställer du Vinterboxen

 

 

julgryta

Julgryta

(För ca 4 personer)

  • ca 800 gram grytbitar (lyxgryt från Gröna Gårdar)
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • Smör att steka i
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 dl rödvin
  • Vatten
  • 1 bit färsk ingefära (eller 2 tsk mald)
  • 2-3 lagerblad
  • 2 kanelstänger
  • 10-15 kardemummakärnor
  • 1 tsk mald nejlika
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

 

Gör såhär:

  1. Tärna köttet och bryn i gjutjärnsgryta
  2. Klyfta löken och skiva vitlöken och bryn tillsammans med köttet mot slutet
  3. Häll i tomatpurén, rödvin, finriven ingefära och alla kryddor
  4. Rör runt ordentligt och slå på vatten så det täcker köttet
  5. Låt puttra på svag värme 3-4 timmar. Slå på mer vatten under tiden.

 

 

ugnsrostad brysselkål julgryta Servera med ugnsrostad brysselkål och rödkålssallad med russin.

 

ugnsrostad brysselkål

Ugnsrostad brysselkål

  • 1 nät brysselkål
  • Olja/smör
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Ansa brysselkålen och lägg på et plåt
  3. Ringla över olja eller smält smör
  4. Rosta i ugnen i 15-20 minuter. Rör runt någon gång under tiden och håll koll så de inte bränns.

 

 

rödkålssallad

Rödkålssallad

  • 1/2 huvud rödkål
  • 1 klick smör eller olja
  • 1 skvätt vinäger
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Russin (kan uteslutas

 

Gör såhär:

  1. Strimla rödkålen
  2. Fräs i smör eller olja
  3. Slå på en skvätt vinäger – jag använder äppelcidervinäger och tillsätt russinen
  4. Fräs en stund till och smaka av med salt och nymald svartpeppar

 

 

julgryta

Så handlar du kött från Gröna Gårdar

Jag beställer på nätet och hämtar ut på deras närmsta utlämningsställe – bor du i Stockholm eller Göteborg kan du ha tur att få det hemlevererat! (Detta kollar du i kassan genom att fylla i ditt postnummer.) Du hittar även Gröna Gårdars kött i vissa butiker.

Klicka här för att hitta utlämningsställen

 

 


Fler recept

I mitt receptarkiv hittar du en hel kategori med julrecept.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*