Ekologiska-natpasar
nitrit charkuterier

Hur svårt ska det vara att hitta charkprodukter och processat kött utan nitrit? Väldigt svårt. Nitrit finns i nästan all korv, julskinka, bacon, skinka och salami.

 

Nitrit = skit
Nitrit är en tillsats som livsmedelsindustrin använder för att konservera kött och charkprodukter och för att göra kött och chark rosa. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i magen vilket ökar risken att få cancer. Forskning visar att den som äter mycket charkprodukter med nitrit löper ökad risk att få cancer i matstrupe och magsäck, urinblåsecancer samt cancer i tjock- och ändtarm. Man bör alltså skippa alla produkter med nitrit.

Hur hittar man nitritfritt?
Enligt EUs regler får man använda nitrit i ekologisk produktion. Det hjälper alltså inte att köpa ekologiskt. Ekologiskt behöver inte vara helt ekologiskt, utan det räcker att 95% av innehållet är ekologiskt. Så kolla förpackningarna! (Detta gäller även citronsyra som ofta finns i ekologiska livsmedel.)

Så hur kommer man undan nitritet? Leta efter KRAV-märkta livsmedel. Dessa är helt fria från nitrit. Här är en lista över KRAV-märkta charkprodukter.

Vi tillsammans
Då det finns så få produkter behöver vi använda vår konsumentmakt så fler producenter vill satsa på att tillverka nitritfria produkter. Fråga efter dessa i din butik och maila företag. Ju större efterfrågan, desto fler produkter! Vi tillsammans.

 

Fakta: krav.se

 

5 kommentarer

  1. Stora Ekeby i Saluhallen slakteriet, Västerås gör en nitrifri korv som nu även finns på menyerna hos Sveriges alla Pitchers-restauranger.
    Man ska vara medveten om att 5-20% av nitraten i grönsaker omvandlas till nitrit i kroppen. Rödbetor innehåller 3-4000mg/kg att jämföra med nitrittillsatserna som får vara högst 150 mg/kg i chark. Det verkar inte göra någon skillnad för kroppen om nitriten är kemiskt tillverkad eller om den kommer från kroppens omvandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*