Hur ofta öppnar man inte skafferiet och stör sig på alla dom där ”nästan-tomma-påsarna”? Det kan vara kokos, gamla nötter, torra torkade bär, frön och burkar med en liten klick kokosolja i hörnet….

Gör granola på det! Alla barn i familjen (och vi vuxna) älskar granolan. De stora barnen har det på sin yoghurt, Otis har det på sin gröt och jag har det på mina smoothie-bowls. Och granolan blir olik varje gång. Denna gång blev den en hit trots alla pumpakärnor som barnen vanligtvis brukar rata. Förra gången var den knallgul från gurkmeja.

Här kommer veckans recept, men följ inte, utan ta det du har hemma!

 

glutenfri granola

Veckans granola-burk:
1 näve hackade hasselnötter
1 näve kokosflingor
Det sista  ur en tråkig paket glutenfri müsli
Lite gojibär och tranbär
Pumpakärnor
1-2 msk Sesamfrön
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa himalayasalt
1 msk kokossocker
0,5 dl kallpressad kokosolja
0,5 dl vatten

Gör såhär:

Sätt ugnen på ca 100 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Hacka och blanda torra ingredienserna. Smält kokosoljan och blanda med vatten. Häll det över granolamixen och blanda. Bred ut på plåten och sätt in i ugnen 20-30 minuter. Rör om efter halva tiden. Sista tiden kan man sätta en träsked i ugnsöppningen så all ånga kommer ut.

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

2 Kommentarer

  1. Vilken bra idé! Jag stör mig på de där påsarna varje dag när jag öppnar skafferiet. Ikväll efter jobbet blir det granolamakeri hos mig.

  2. Vilken bra idé! Jag stör mig på de där påsarna typ varje gång jag öppnar skafferiet. Ikväll blir det granolamakeri hemma hos mig.

Skriv en kommentar

Close