Här brukar jag ofta hamna när jag är och handlar. Och varje gång samma sak. Jag vet inte vilken jag ska välja. Både kokosgrädden från Kung Markatta och Santa Marias Extra creamy coconut milk innehåller endast kokosnötter, inga tillsatser. Kung Markattas är ekologisk, det är inte Santa Marias. Men väger det upp konservburken?
Livsmedel i konserverburkar ger höga halter av bisfenol A. Detta ämne sägs enligt forskningar orsaka bl. a. bröstcancer.
Så vilken är bäst? Vilken hade du valt?
Och finns det verkligen inte ekologisk kokosgrädde i tetra?
39 kommentarer
Hade valt tetra. feta livsmedel tenderar ha högst halt bisfenol enligt studier och kokosmjölk e en av de livsmedel som visat högst halter. Jag mailade santa maria och frågade om deras produkter, de svarade då att deras kokosmjölk i konserv tyvärr i dagsläget innehöll höga halter bisfenol, men att deras ekologiska kokosmjölk i konserv ej gjorde det pga annan beläggning i burken. VIsst e det märkligt att man inte kan förbjuda skiten.
Konstigt att mani inte använder den bra beläggningen i samtliga burkar…
Hej! I en undersökning som gjordes förra året, mättes halterna av bisfenol A i bland annat Santa Marias kokosmjölk men dess värden var inom ramen av Livsmedelsverkets lagstiftning.
VI valde dock att lyssna på konsumentens intressen och sedan april har Santa Maria levererat kokosmjölk på bisfenolfri burk, dvs även i den som inte är ekologisk.
Hälsningar Santa Maria
Jag köper alltid kung markattas, för jag tycker att det är skitskumt att santa marias extra creamy inte delar sig. De måste ha gjort något med den tänker jag…
För mig delar den sig! 🙂
Ja, det ÄR konstigt.
Ja, är det inte det ena, så är det, det andra! Inte ett lätt val! Du får köpa varannan gång kankse…
Ha det gott!
Haha, bra idé 😉
Det samma,
/ Cecilia
När jag googlade lite senast hittade jag nåt om att just kung markattas burkar inte innehåller bisfenol.
EXAKT samma sak slår mig varje gång också! De få stunder jag köper hela tomater på burk står jag på precis samma sätt och svär över att det inte finns på tetra. Ditt inlägg fick mig i alla fall att ta tag i det och maila kung markatta. Får se om det finns någon vettig förklaring och förhoppningsvis plan för ändring.
Tack för den fina väskan förresten och God Jul! 🙂
//Frida
Haha, härlig att nån mer står och funderar över sånt på ica 😉
Kul att du gillade väskan!
God Jul du med,
/ Cecilia
Kung Markattas! Enligt dem ska deras burk inte släppa ifrån sig bisfenol A.
Bra där!!
KungMarkatta! De ska tydligen innehålla minst gifter oavsett produkt.
http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/kokoskram-100-kokos-eko-veg-200-gram
Kan detta var nåt? 🙂
High five! Tack för tipset!
Enda kruxet är att den är slut! 🙂
Fick detta som svar av kung markatta:
“Tack för ditt mail!
Bisfenol A är ett problem för hela branschen och alla konservburkar innehåller detta. Om man inte hade filmen på insidan skulle flera andra ämnen avges från konservburkarna och orsaka tungmetallskontamination. Dessutom skulle burkarna rosta och maten skulle inte hålla.
Den främsta anledningen till att vi har konserver till tomater osv är att vi jobbar med väldigt små leverantörer som bara kan erbjuda denna förpackning. Vi letar dock hela tiden efter så miljövänliga och bra förpackningsalternativ som möjligt – men vi vill heller inte tumma på kvaliteten på själva innehållet.
Vi hoppas och tror att det kommer att komma bisfenolfria burkar på marknaden nästa år!
Som ett litet tillägg kan jag berätta att både vi och vår leverantör av kokosmjölk har gjort analyser och dessa visar att burkarna inte släpper ifrån sig bisfenol till kokosmjölken, trots att ämnet ingår i lacken i burken.”
Åh, tack för at du delade. Lånar det till ett inlägg 🙂
Ha en bra kväll,
/ Cecilia
Gör det! 🙂
Tetra! För miljön.
“Bisfenol A (—) är inte tillåtet att använda i förpackningar till kravmärkt mat” (som ju Kung Markattas kokosgrädde är). Den här regeln är ny för i år så det kommer att ta ett tag innan de farliga förpackningarna har fasats ut.
Jag tycker man ska välja kravmärkt.
http://www.krav.se/far-bisfenol-anvandas-i-forpackningar-till-krav-markt-mat
Vilken bra ny regel! Tack för bra info 🙂
Absolut, krav är bäst!
/ Cecilia
Tetran för den är så goooood och krämig 🙂
Tetra! Läste förut att Bisfenol A höjer östrogen nivåerna i kroppen
För min del blir det tetran för den är mycket godare än de andra… och enklare att hantera då den inte klumpar sig (iaf inte mycket). Men vi borde kanske fråga Santa Maria varför den inte delar på sig som andra sorter gör.
Det borde vi absolut! Många som undrar över just det 🙂
/ Cecilia
Nu finns det svar på det på sidan 🙂
Mycket bra fråga, har funderat själv över just det… angående just dem sorterna. Jag brukar köra varannan 🙂
Jag håller på precis på samma sätt! Varenda gång står jag och stirrar på dom olika alternativen. Men det slutar nästan alltid med tetran, känns ändå bäst!
Kung Markatta sa ju så sent som idag att det är bisfenol A i deras konservburkar, så sprid inga andra glädjerykten härinne …
Sen ska man ju också vara medveten om att kokospalmer besprutas hårt, så även om Santa Marias icke-ekologiska är “krämigare” kanske man får tänka steget längre … kanske inte främst på eventuella bekämpningsmedelsrester i slutprodukten utan vilka gifter odlaren tvingas hantera och som även sprider sig i jordarna. Läbbiga saker!
Santa Marias kokosgrädde är slätare för att den har mkt lägre vattenhalt än den i burk, säger Ingela Jönsson (lchf-butiken).
Läs det nya inlägget: https://www.ceciliafolkesson.se/2013/12/18/nu-ska-vi-reda-ut-kokosdjungeln/
Där förklarar santa maria detta.
/ Cecilia
Hej! Ang kokosmjölken stod jag inför samma dilemma. Jag pluggar till kost- och näringsterapeut och sätter mig in i sånt här ganska rejält haha. Men min lärare förklarade för mig att just mellan dessa två så skulle han välja extra creemy just för den innehåller mest kokos. Och att den inte var eko spelade i det här faller ingen roll, så stor skillnad var det tydligen inte. sen kollade vi upp och mejlade kung markatta och de har burkar utan bpa! 🙂
Jag testade nyligen Garants kokosmjölk som jag hittade på Willys (ej eko dock). Jag har tidigare bara köpt kokosmjölk för att göra ex. thaimat men har aldrig gillat smaken särskilt mycket. Men så köpte jag Garants kokosmjölk och den är så himla god att jag gjorde fruktsallad med kokosmjölk blandat med kakao (blev chokladgrädde). Supergott och det behövdes ingen mer sötma. Jag har inte testat att vispa den men den var tjock nog för fruktsalladen som den var.
Sen tycker jag det är knepigt just med kokos och om den behöver vara eko. Jag köper alltid eko om det finns men har tänkt att just kokos med sitt tjocka skal kanske ligger långt ner på listan bland produkter att oroa sig för? Läste nån undersökning om att de inte hittat spår av bekämpningsmedel i kokos men vet inte vem avsändaren var. Är det någon som vet mer?
Ja det är lurigt! VI får forska vidare i detta 😉
Har dom blivit bättre nu? Eller har ni hittat nåt annat bra alternativ? Grym blogg!!