bra vardagsmat barn

Variera mera – Nu är det slut på sommarlovsmaten!

av Cecilia Folkesson

Sista sommarlovsspurten innan skolan har börjat! Sommarlovet har verkligen inte bjudit på någon kulinarisk upplevelse för barnen. Vi har ätit ute en hel del och alldeles för många gånger har det fått välja vad de velat på menyn. Inom rimliga gränser då såklart. Automatiskt blir det skapligt bra mat med tanke på många av matställenas usla utbud. Eftersom Sid varken kan äta vete eller mjölk (pga inflammerande kost, läs mer om det här) och vi kör stenhårt på att det ska bli så rättvist som det går, blir det till exempel aldrig pannkakor. Något som de flesta caféer och restauranger verka tycka vara den perfekta maten till barn…

Så största delen av sommaren har barnen ätit hamburgare utan bröd med klyftpotatis eller kebabkött med pommes.

 

Variera mera!!

Men nu är det slut på det! Nu är det dags för riktig mat. Och varierande kost. Inte enbart varierande i form av fisk/kött/fågel/vego, utan även varierande i form av smak.

Ikväll åt vi torsk. Den maträtt som hade fått barnen mest glada hade varit panerad fisk med potatischips (recept här) men jag gjorde något helt annat och något helt nytt för barnen; stekt torsk med tomat, citron och dill. Serverad med ägg, ärtor och potatis.

 

bra vardagsmat barn

Om de var nöjda? Nej. Men barn lär sig gilla smaker, och om man bara serverar köttfärssås och spaghetti lär de sig heller inte tycka om så mycket annat än just exakt de smakerna. Det är min erfarenhet iallafall. Jag har varit alldeles för dåliga på att venerea maträtter och alldeles för ofta lagat samma mat. Vecka efter vecka.

När vi var på High Chaparral senast (ett perfekt ställe för barnen, ni med barn, åk om ni har möjlighet) beställde jag färdiga tacotallrikar till barnen. Med isbergssallad. Alla ville dö pga grönsaker, men Zion bet ihop och åt upp. Sen åt han lite sallad då och då, och nu tar han det nästan frivilligt!

Hur gör ni hemma? Samma 5-10 maträtter, eller mer variation?

 

bra vardagsmat barn

Torsk med tomat, dill och citron

(4 port.)

3-4 bitar torskrygg (eller torskfilé)
1 stor tomat
2 klyftor vitlök
1 knippe färsk dill
1 stor klick smör
1/2 citron
Salt, Vitpeppar, Svartpeppar

Tillbehör:
Ägg
Gröna ärtor
Potatis

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Hacka eller skiva vitlöken. Skär tomaten i klyftor eller mindre bitar. Fräs vitlök och tomat i smör.
  3. Salta och peppra fisken och stek på ena sida i någon minut. Den behöver inte få färg.
  4. Vänd fisken, pressa över citron och lägg på lock.
  5. Låt småputtra under lock några minuter, eller tills fisken är klar. (Tar inte så många minuter.)
  6. Toppa med dill och servera med tillbehören.


Tips!

Kör man LCHF, skippa potatis och ärtor och gör blomkålsmos till. 

 

bra vardagsmat barn

Mer komplicerat behöver det inte vara. Detta tog lika lång tid som det tog att koka potatis.

 

4 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Johanna 15 augusti, 2017 - 15:04

Det är tillbaks till vardagslivet som gäller här också och jag vill också försöka variera maten så mycket som möjligt! Vi försöker variera middagarna och presentera nya rätter och det går ju inte alltid hem hos barnen men det är kanske som du säger att de behöver lära sig att gilla vissa saker istället för att man ger upp och återgår till samma gamla veckomeny som går på rullande schema.

Svara
Cecilia Folkesson 16 augusti, 2017 - 09:25

Tror absolut att det är så 🙂 Man måste vänja dem att gilla olika typer av mat. För vad är värre än vuxna som “inte tycker om” 😉 Lycka till med hösten!
Kram

Svara
Matilda 16 augusti, 2017 - 10:52

Vi kör en blandning; brukar försöka köra 1-2 nya rätter på vardagar per vecka. På helgerna, när det finns mer tid för matlagning testar vi ofta nya rätter. Jag tycker att det är roligt att leta efter nya recept, så brukar försöka lägga lite tid på det varje vecka.

Svara
Natalie 16 augusti, 2017 - 13:05

Jag älskar att både handla och laga mat, så det blir ofta varierat, både i nya smaker och ingredienser. Har två barn (5, resp 2 år), och de äter i princip allt. Vi har aldrig gett de något annat att äta än det som serverats och grönsaker har alltid funnits på bordet (jag älskar det!), och de äter mycket förska grönsaker på förskolan. De älskar tex oliver, morotsstavar, rå paprika, grönkål (?), broccolimos. Har aldrig gjort någon stor grej av grönsaker till barnen utan de har ätit det som serverats. Sen älskar de ju såklart pannkakor, sylt, glass osv men de känner (än så länge) ingen skillnad på det jag gör sockerfritt! Njuter så länge det varar

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More