Var det tack vare sockret?

av Cecilia Folkesson

Och nu har det hänt något jag inte är riktigt bekväm med. Ännu. Jag kör ett 10 veckors PT program nu med kippingmonkey.se och är inne på vecka fem, så lite mer än hälften kvar.

I vilket fall, igår körde jag första passet på hela veckan. Kände mig rätt seg när jag kom till gymmet. Jag har har även justerat min kost något under dessa 10 veckor;  mer protein, lite mer kolhydrater och något mindre fett. Inte för att jag inte trivs med min kost som den är nu, utan för att min PT tycker det behövs. Och under dessa 10 veckor ligger fokus på att uppnå mål, dvs pull ups.

Jag hade slarvat med mellanmål innan träningen och Coco5 var det bästa alternativet som fanns på gymmet förutom vatten. Så jag drack en. Den innehåller inte jättemycket mycket socker, utan bara 3%. Körde exakt samma pass jag körde för en vecka sen, fast med lite mer vikt:

5 varv av:
– 12 axel utåtrotation
– 6 lats-press
– 12 omvända flyers
– 6 lats-drag i kabelmaskin

2 minuter och 30 sekunders förbättring!? Vad säger nu detta?
Att jag blivit starkare och snabbare på en vecka med 4 dagars uppehåll?
Eller var det sockret?

 

coco5

Coco 5:
Natural coconut water, natural juices, natural sugars, natural flavors an colors.

 

Du kanske även gillar detta

19 kommentarer

Camilla Johansson 5 juli, 2013 - 08:35

Tror mest det har med din vila i 4 dagar att göra 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2013 - 09:23

möjligt 😉

Svara
Quinna 5 juli, 2013 - 08:43

För lite fett och mer kolhydrater? Insulinet hoppar och det är ingen nyhet att socker höjer insulinet och gör dig pigg en stund….Men vad gör du med din kropp ????? Låter inte sunt

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2013 - 09:24

Vet inte vart du fått “för lite fett” ifrån. Jag äter absolut ingen fettsnål kost.

Svara
Per Nissilä 5 juli, 2013 - 10:18

Men herregud! Insulin är ingen “bov”. Insulin är ett livsnödvändigt hormon. Insulin har inte bara uppgiften att sänka blodsockret. Det är inte bara socker som höjer insulinet. När man äter protein så går också insulinet upp för att driva aminosyror till bl.a muskler. T.ex nötkött höjer insulin mer än pasta(se tabell). Tränar man så mycket som Cecilia töms glykogendepåerna och behöver fyllas på. Kroniskt höga insulinnivåer är såklart ett problem, men att tro att det är något farligt, dåligt och onaturligt är bara dumt!
http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index

Svara
Lisen 5 juli, 2013 - 08:43

Du påminner mig väldigt mycket om mig själv, jag har käkat paleo åt low carb-hållet i 1,5 år nu. Och har gjort väldigt få styrkemässiga framsteg. Sen la jag till vitt ris efter styrkepassen (vill inte käka gluten, vitt = tas upp snabbt) och BOM så ökade jag alla vikter typ 25% på ett par veckor. Och gjorde min första pullup! Du får göra vad du vill med den infon 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2013 - 09:25

Haha, vi får se 😉 Men tack!

Svara
Anna 5 juli, 2013 - 08:47

Träning ger resultat, vila ger resultat, dagsformen spelar in. Jag tror mer på de 3 faktorerna än sockret!

Svara
Lotta B 5 juli, 2013 - 08:51

Som sagt; träningsutvecklingen är inte linjär. Förbättringen kan bero på en mängd olika faktorer. För ett tag sedan gick jag till träningen och var smått omotiverad. Och slog PB i min hatövning, däckvält (som nu har blivit en favorit). På fastande mage och strikt LCHF.

Grattis i vilket fall till en strålande förbättring 😀

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2013 - 09:26

Så sant! tack så mycket, och grattis du med 🙂

Svara
Heléne 5 juli, 2013 - 09:16

Jag tror som de övriga kommenterar att vila och tidigare träning gett resultat. Lite kan Coco ha påverkat i att ge bättre tryck i kroppen men något jag lärt mig är att man inte ska underskatta vila. Även om man inte känner sig trött eller behov av vila så behöver kroppen det för att prestera bättre.

Grattis till ny, bra tid! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2013 - 09:27

Sant! Tack så mycket 🙂

Svara
lyckemig 5 juli, 2013 - 09:36

Det där stämmer ganska bra med mina iakktagelser också. Äter mycket mindre kolhydrater och mer fett i år jämfört med för ett år sedan, har också tappat mycket i tempo i löpningen. Benen är tunga och sega, jag får snabbt mjölksyra. Nu pratar vi minst 5 minuter på milen! När jag skulle springa ett lopp så lade jag om en dryg vecka innan och började äta lite kolhydrater men med lågt GI och utan gluten (som min mage bara blir svullen av) och jag kom tillbaka på min “normala” kilometertid. I styrkepassen märker jag inte lika stor skillnad, men det kan hända att jag kunnat öka mer med annan kost. DOCK mår mage och hjärna bättre i övrigt när jag minimerar kolhydraterna (äter också i princip mjölkfritt) och för min egen del så tänker jag att eftersom jag inte är elitidrottare precis utan främst strävar efter att må bra, då kanske några minuter på milen inte är hela världen;-).

Svara
emelie 5 juli, 2013 - 09:59

Alltså, sockret ÄR ju faktiskt raketbränsle, det erkänner väl de flesta, så konstigt är det ju inte om det skulle gå lite snabbare. De där grammen socker förbränner du ju väldigt snabbt när du crossfitar så det är ju definitivt inget man behöver oroa sig för. Du äter fortfarande riktigt bra i övrigt så alla som gnäller över detta är lite löjliga tycker jag 🙂

Man kan ju definitivt träna på lchf, inga problem. Men för vissa räcker det inte att träna för hälsa, vissa vill bli bäst (eller träna hårt för att uppnå ett mål som Cecilia) och det går bara inte att träna SÅ hårt om man försöker nolla kolhydraterna, tyvärr fungerar inte kroppen så. MEN det socker man behöver är så pass lite att det förbränns under träningen och hinner verkligen inte göra någon skada. Därmed inte sagt att det på något vis är hälsosamt att träna så pass mycket att man MÅSTE ha sockret för att klara av det. Kroppen blir lätt stressad och det är ingenting man bör hålla på med livet ut. Man bör definitivt inte ägna så mycket träning till kondition.

Svara
Lotta B 5 juli, 2013 - 10:09

“… och det går bara inte att träna SÅ hårt om man försöker nolla kolhydraterna, tyvärr fungerar inte kroppen så …”

Personligen så kan jag uttrycka mig väldigt tydligt: det du skriver är skitsnack 🙂

Svara
emelie 8 juli, 2013 - 12:22

Jag vill väldigt gärna tro dig och har du exempel på någon som är i optimal ketos och kan träna explosiva grenar på elitnivå och prestera så är du välkommen att ge mig det exemplet, Tro mig, jag kämpar själv med crossfit i ketos (funkar utmärkt men jag kan inte ljuga och säga att jag presterar bättre när jag i en vecka ätit under 20 g KH än när jag ätit 50 g) Jag skulle väldigt gärna vilja att det gick bättre så jag kan bevisa för alla tvivlare att de har fel 😉 Dock så allt jag läst och lärt mig om fysiologi och metabolism säger att glukos är raketbränslet, explosiviteten förbättras av glukos. Springer du maraton eller ex. kör triathlon så är fett optimal energikälla om du inte vill äta under hela loppet, men till och med Jonas Colting dricker en cola för att få explosiviteten i ett lopp, trots att han i övrigt är fettdriven. Peter Attia är ett fint exempel på någon som klarar personbästa i ketos och fasta men då är det Triathlon han kör, där en lång uthållning behövs. När vi snackar Crossfit är det en halvtimmes (eller mindre) ge gärnet allt du har som gäller. Där anser jag att explosivitet är ett nyckelord. Som jag skrev i förra inlägget så tror jag dock inte att den sortens träning är helt optimal för hälsa så när jag inte vill tävla med mina tvivlarväninnor om vem som är bäst så är jag väldigt nöjd med mina crossfitresultat i optimal ketos.

Svara
Patrik 5 juli, 2013 - 10:12

Jag är ganska säker på att det är en kombination av vilan och sockret. Klart kroppen återhämtar sig och blir något starkare efter fyra dagars vila, när du tränat hårt innan. Sen är du ju inte mer än människa så om du tar en sportdryck med elektrolyter och socker strax innan träning, så går det rätt in (muskel)cellerna vid fysisk aktivitet. Det är ju det som är så bra med fysisk aktivitet, cellerna kan starta upp förbränningen och ta hand om glukosen utan insulinpåslag.

Svara
quinna 5 juli, 2013 - 11:29

Det var vad jag läste i din blogg ……..Jag har har även justerat min kost något under dessa 10 veckor; mer protein, lite mer kolhydrater och något mindre fett.

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2013 - 14:51

Fast “något mindre fett” behöver ju inte automatiskt betyda “för lite fett”

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More