hälsosammare liv

Unna dig i helgen? Testa dessa 5!

av Cecilia Folkesson

Det här med att “unna sig” har jag aldrig förstått mig på.

När man pratar om att “unna sig” menar man oftast att man ska konsumera godis, en överfull chips-skål, läsk, alkohol eller bakverk. Man menar alltså att man ska unna sig något som man vet inte är speciellt bra för hälsan.

Att unna sig borde ju egentligen vara något positivt.

Jag säger inte att livet måste vara fritt från ovanstående “unna-sig-saker”, men då borde det ingå i en varierad kost där man väljer att äta liter mindre av det/mer sällan då man uppenbarligen har full koll på att det inte är speciellt bra för hälsan.

Här kommer 5 tips på saker att unna sig i helgen:

 

10 000 steg

unna dig

Om du går ut och går en runda i helgen kommer du må så mycket bättre. Du kommer andas frisk luft, frigöra glädjehormonet endorfin och du får in lite vardagsmotion. Kroppen kommer bli superglad efter en veckas jobb.

 

 

Nyttigare bakverk

“Men det är ju helg – jag vill äta någon god dessert”. Det kan du såklart göra! Jag säger inte att man inte ska göra det, men strunta i att se det som att “unna sig”. Se det som något trevligt som hör helgen till. Baka tillsammans med familj eller vänner och få till en härlig stund stället för att ta bilen ner till affären för några påsar gifflar och en flaska läsk.

Testa dessa till exempel:

 

vegansk chokladmousse

Denna chokladmousse görs på enbarn kikärtsspad och mörk choklad. Man kan enkelt lyxa till den med färska bär eller lite snabbkaffe.

 

 

rawbollar med hallon

Rawbollar är ett supersmidgt sätt att få till en bra fika. Dessa kan man ha i kylen för ett snabbt mellanmål under veckan. Ett betydligt bättre alternativ än att unna sig godis på helgen för att sen räkna kalorier eller tänka på allt man äter under veckodagarna. Här finns recept på rawbollar

 

 

Ladda ner en ljudbok

spegelmannen nextory

Unna dig en bra ljudbok i helgen. Mitt bästa tips just nu: Keplers nya bok Spegelmannen.
Lyssna gratis i 30 dagar via denna länk.

 

 

Inte göra något. Alls.

unna dig

Att ha tråkigt är något de flesta av oss är fruktansvärt dåliga på. Vi fylls med intryck 24/7 och låter aldrig hjärnan vila. Unna dig att bara sitta i 30 minuter i tysthet eller gå en runda utan några hörlurar eller mobil.

 

 

Unna dina nära och kära

unna dig

Vi håller på att sätta upp ett schema (ja, jag vet – låter väldigt tråkig och jag gillar inte alls scheman) för att få till egentid med alla barn. 3 tillfällen i veckan per barn och minst 15 minuter åt gången. Fullt fokus på att göra något med barnen och inte ha sitt fokus riktat på något annat än det man gör tillsammans med barnen.

Har man inga barn – ge lite tid till en granne som du vet är ensam, ring en äldre släkting som suttit instängd hela våren och sommaren.

 

Så – vad unnar du dig i helgen? Jag kommer unna mig 2 omgångar padel och förmodligen ån runda Pokemon. (enligt schema 😉 )

 

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Veronika 25 oktober, 2020 - 22:56

Varit ute i skogen och plockat svamp, lyssnat på en bok – och bara slappat

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More