julafton bali folkesson

Stressa mindre i jul – 10 tips!

av Cecilia Folkesson

Alltså det här med jul – så mysigt med ofta väldigt stressigt. Tyvärr.

Stressar du för mycket innan jul? Du är inte ensam. Oktober och November brukar kännas som en evighet – med så snart det är första december hinner det knappt gå en halvtimma tills det är andra advent.

Någon som håller med?!?

 

Stressa mindre i jul – 10 tips!

Men det finns såklart endel saker man kan göra för att stressa mindre i jul. Jag har listat 10 av mina bästa tips.

 

1. Förbered så mycket som möjligt

nyttiga pepparkakskulorStressa inte med allt dan innan julafton! (Eller på julaftonsmorgon.) Det finns väldigt mycket som går att förbereda långt innan julafton. Dessa pepparkakskulor kan man till exempel rulla redan nu och frysa in!

 

2. Städa mindre

sommartips nextoryÅrets mörkaste månader är perfekt ursäkt till att inte städa ihjäl sig. För det första: dammet syns inte lika mycket, och för det andra: vem letar ens damm på jul?

Ta en dag innan jul och röj upp det värsta, förslagsvis med en bra ljudbok i öronen – då kan städningen till och med bli underhållande!

 

3. Dra ner på julbordet – rösta på favoriterna!

julbord folkessonMånga firar exakt samma jul år efter år. Visst – det är härligt med traditioner, men behöver man verkligen allt som alltid funnits på julbordet?

Det finns säkert flera rätter som inte så många ens gillar speciellt mycket längre – men som hängt med år efter år.

Samla familjen och låt alla rösta på sina tre favoriter på julbordet. Mindre matsvinn, mer tid åt annat än matlagning och bättre för plånboken!

 

4. Delegera årets julbord

ugnsrostad brysselkål julgrytaHär kommer ett av mina bästa tips inför julbordet: Skapa en grupp med alla som ska vara med (Facebook brukar funka bäst) och dela upp allt som ska lagas. Den som har julafton hemma delegerar – sen kan resten byta bäst de vill.

 

5. Handla de viktigaste julklapparna på nätet – men glöm ej dina lokala butiker

Visst – det är supersmidigt att handa julklappar på nätet. Det går snabbt, man får ofta extra bra priser och man slipper stressa runt.

Men tänk på de där butikerna i centrum, de som måste stänga ner för att alla handlar på nätet.

 

6. Dra ner på julklapparna

julafton bali folkessonÄr det rimligt med alla dessa julklappar vi ger barnen? Och det känns som det blir värre och värre för varje år! Och vems fel är det att barnen räknar med att de ska få ett berg av julklappar? Vi vuxna såklart.

Dra ner på både summa och antal – då slår jag var om att barnen även kommer uppskatta julklapparna de får mer.
Har du lite äldre barn som är vana att få massa julklappar, hitta på något roligt hela familjen för del av summan!

 

7. Umgås utomhus

varm choklad mjölkfriUnder jul brukar det bli mycket inomhussittande. I alla fall för oss. Men hur mysigt är det inte att dra ihop ett gäng och gå ut i skogen och grilla korv eller dricka glöggen och äta pepparkakorna där, istället för att sitta framför teven och frossa (med sina telefoner).

 

8. Sänk ambitionsnivån

jul canggu bali folkesson

Pynta, pyssla, klä granen, göra hemmagjord glögg, servera nybakade pepparkakor – och glöm för guds skull inte att fixa minst ett pepparkakshus var med barnen.

Vad är viktigaste? Vad ger mest jul-feeling? Välj ut det som är mysigast och skit i resten. Man behöver inte göra allt det där bara för att andra gör det.

 

9. Planer inte hela julen – spara lite utrymme för spontanitet!

hagatorpet tranemoFinns det någon annan tid på året man åker runt så mycket som under jul? Mitt tips: Planera inte så mycket – spara lite tid för spontana saker också!

 

10. Dra iväg över jul

julafton bali folkessonFörmodligen det bästa tipset för att slippa all julstress! Detta bör oftast planeras lite mer i förväg såklart – men hade inte mina barn varit så himla sugna på jul hade jag mer än gärna åkt i väg med dem.

Vi har haft några fantastiska jular på resande fot och de har varit sååå mysiga. Nästa jul ska jag försöka få med mig gänget till någon mysig stuga där vi kan åka snowboard och dricka varm choklad hela dagarna!

 

Har du något annat bra tips på hur man kan minska på julstressen?
Skicka gärna en kommentar 🙂

 


Följ mig här

Här kan du följa mig före fler tips, recept och inspitation:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More